IBM, partenerul digital al United States Tennis Association (USTA) vreme de 29 de ani, a anunțat noi experiențe inovatoare având la bază inteligența artificială (AI) și susținute de tehnologiile cloud hibride care vor permite milioanelor de fani din întreaga lume să experimenteze emoția și vibrația unică din jurul iconicului turneu de Grand Slam, aflat la prima sa ediție fără fani în tribune.

Un recent sondaj realizat cu implicarea a 2.000 de fani americani ai sportului și sponsorizat de IBM a evidențiat importanța experiențelor digitale în timpul pandemiei COVID-19. Aproape jumătate (48%) dintre fanii sportului care au răspuns au considerat că o experiență digitală interactivă (streaming, conținut video, evidențieri, statistici etc.) a devenit mai importantă de la izbucnirea pandemiei de coronavirus. Mai exact, generațiile tinere au o dorință mai mare de experiențe digitale, Gen Gen (64%) și Millennials (61%) spun că acest lucru a devenit „mai important”.

Experiențe noi pentru fani

În parteneriat cu USTA, IBM a dezvoltat trei experiențe digitale unice și noi destinate tenisului. Două dintre noile soluții se bazează pe capabilitățile de procesare a limbajului natural (Natural Language Processing – NLP) de la IBM Watson, extragând date dintr-o varietate de seturi și derulând sarcini de lucru pe mai multe platforme cloud. La IBM, NLP este esențial pentru AI pentru afaceri, deoarece permite interpretarea tendințelor și perspectivelor ascunse în cantități mari de date – inclusiv diagrame, tabele, fișiere PDF, imagini și multe altele. Noile soluții au fost dezvoltate de IBM iX, una dintre cele mai mari agenții de design digital din lume și sunt disponibile pe platformele oficiale US Open, inclusiv USOpen.org și aplicația US Open. O echipă IBM iX de experți în proiectare și tehnologie a colaborat în mediu virtual cu echipa digitală USTA, utilizând metodologia IBM Garage pentru a crea împreună noile experiențe dedicate fanilor și a le urmări rapid implementarea.

Noile soluții și tehnologia pe care se bazează includ:

  • Întrebări deschise cu Watson Discovery: Pentru a oferi fanilor o modalitate de a se implica de la distanță în rivalități sportive, IBM va facilita mai multe dezbateri între fani pe USOpen.org. Începând cu o întrebare despre subiecte fierbinți din tenis, cum ar fi „Este Billie Jean King cea mai influentă jucătoare de tenis din istorie?”, IBM va folosi capabilitățile NLP ale Watson Discovery pentru a analiza milioane de știri și surse sportive pentru informații. Aceste date nestructurate vor fi analizate, sintetizate și în cele din urmă furnizate ca argumente pro și contra folosind tehnologia IBM Research. Fanii vor putea, de asemenea, să își împărtășească opiniile cu privire la dezbateri și să abordeze subiecte care îi pasionează.
  • Match Insights with Watson Discovery: Fanii pot deveni instantaneu „experți” cu privire la jucători și la meciurile din turneu, cu noile rapoarte bazate pe AI, disponibile înaintea fiecărui meci. Match Insights with Watson Discovery folosește tehnologia NLP pentru a căuta și înțelege milioane de articole, bloguri și lideri de gândire care fac referire la un meci, pentru a aduna cele mai relevante informații. Soluția utilizează tehnologia Natural Language Generation de la IBM Research pentru a traduce datele structurate – cum ar fi statisticile din meciurile anterioare – în formă narativă, astfel încât fanii să poată obține informații bazate pe fapte despre jucători și adversarii lor înainte de joc.
  • Sunete AI: Printre provocările cu care s-a confruntat USTA în acest an a fost cum să recreeze sunetul fanilor din interiorul arenei. IBM a folosit tehnologia sa AI Highlights pentru a recrea sunetele mulțimilor de oameni culese din sute de ore de înregistrări video capturate în timpul ediției de anul trecut a turneului. În anii trecuți, AI Highlights a folosit Watson pentru a analiza înregistrările video și a clasifica nivelul de emoție al fiecărui clip cu scopul de a compila evidențierea în timp cvasi-real și a clasifica reacțiile specifice mulțimii pentru a da fiecărui clip un scor de reacție a mulțimii. Această perspectivă va fi utilizată anul acesta pentru a furniza în mod dinamic acele sunete bazate pe un joc similar celui de anul trecut. Instrumentele AI Sounds vor fi disponibile echipelor de producție din stadion și de la ESPN.

Bazat pe Open Hybrid Cloud

Noile soluții de experiență ale fanilor provin dintr-o varietate de seturi de date și API-uri care rulează pe cloud public IBM și pe medii de cloud privat. Pentru a gestiona diversele sarcini de muncă necesare, USTA utilizează Red Hat OpenShift pentru a permite o experiență perfectă pe mai multe medii de cloud public și privat. Această arhitectură cloud hibridă a oferit USTA flexibilitatea și scalabilitatea de care avea nevoie pentru a îmbrățișa rapid munca la distanță, menținând în același timp productivitatea și asigurând cel mai înalt nivel comercial de securitate a datelor. O arhitectură cloud hibridă va permite operațiunilor efectuate la distanță să funcționeze perfect. De exemplu, statisticienii USTA care ar fi în mod normal pe teren, oferind statistici pentru fiecare punct live, vor fi acum în afara site-ului urmărind fiecare meci pe feed-uri cu latență redusă și vor putea în continuare să ofere statistici de joc ca și cum ar fi la fața locului.

Dezvoltarea agilă duce la proiectare, testare și implementare mai rapidă

Pe 17 iunie, cu doar 75 de zile înainte de începerea turneului, a fost făcut anunțul de organizare a turneului fără fani în arene. În calitate de partener tehnologic al USTA, IBM a avut mai puțin de douăsprezece săptămâni pentru a concepe, dezvolta, testa și livra noi experiențe digitale fanilor. Arhitectura cloud hibridă a IBM cu Red Hat OpenShift a oferit agilitatea operațională și flexibilitatea necesare pentru a dezvolta rapid noi experiențe bazate pe capabilitățile NLP avansate ale IBM Watson.

„COVID-19 a adus întreruperi sportului în ansamblu, iar capacitatea fanilor de a trăi experiența evenimentelor sportive live a fost puternic afectată în 2020. În același timp, pandemia a accelerat nevoia de tehnologii antrenante folosind AI și susținute de un cloud hibrid scalabil”, a declarat Noah Syken, Vice President of Sports & Entertainment Partnerships, IBM. „În calitate de partener tehnologic la USTA, am transformat ofertele noastre pentru a veni în întâmpinarea fanilor tenisului într-un mod specific acestui an – experimentând de pretutindeni sportul prin canalele digitale ale US Open.”

„Canalele digitale ale US Open vor transmite turneul pentru milioane de fani din întreaga lume, iar anul acesta, noile experiențe digitale ale IBM vor aduce mai mult ca oricând informații despre jucători bazate pe date”, a declarat Kirsten Corio, Managing Director, Ticketing, Hospitality and Digital Strategy, USTA. „Proprietățile noastre digitale și experiențele interactive ale fanilor au deschis calea către implicarea fanilor tenisului și sportului și știm că anul acesta este mai important ca niciodată. Ne-am schimbat platformele și experiențele pentru a intra în contact cu fanii de pretutindeni în acest nou mediu exclusiv virtual.”

US Open se desfășoară în perioada 31 august – 13 septembrie. Pentru a vedea tehnologia în acțiune, vizitați pagina dedicată de pe site-ul IBM, site-ul USOpen.org sau pe dispozitivul dvs. mobil prin intermediul aplicației US Open, disponibilă în magazinele de aplicații Apple și Android.

Sursa: PRNewswire