IBM a anunțat astăzi noile servere Power Systems construite pe o platformă open server care permit centrelor de date să gestioneze cerințele referitoare la volumele de date aflate în creștere într-un ritm fără precedent,. Într-o initiativa care contrastează puternic cu modelele fabricate de alți producători de chip-uri și servere, IBM a prezentat, prin intermediul OpenPOWER Foundation, specificațiile tehnice pentru procesorul sau POWER8, invitând colaboratorii și competitorii să inoveze pe platforma server si procesor, oferind un catalizator pentru noi inovații.

Construite pe baza tehnologiei IBM POWER8 și proiectate pentru era Big Data, noile servere IBM Power Systems reprezintă rezultatul unei investiții de 2.4 miliarde de dolari, 3 ani de dezvoltare și exploatare a inovației  aduse de sute de brevete IBM – subliniind angajamentul IBM pentru furnizarea de valoare de business și tehnologii open. Sistemele sunt construite de la zero pentru a valorifica volumele mari de date, fiind echipate cu noul procesor IBM POWER8,un cip de silicon de doar un centimetru pătrat, având înglobate peste 4 miliarde de tranzistori microscopici și peste 11 mile de cabluri de cupru de mare-viteza.

“Acesta este primul avans important în ceea ce privește tehnologia serverelor high-end din ultimele decenii, cu schimbări tehnologice radicale, care susține ecosistemul open server – element important pentru clienți în era Big Data”, a declarat Tom Rosamilia, Senior Vice President, IBM Systems and Technology Group. “Nu mai există o abordare universală pentru scalarea unui centru de date. Prin apartenența noastră la OpenPOWER Foundation, procesorul IBM POWER8 va deveni un catalizator pentru aplicațiile în curs de dezvoltare și o platformă deschisă pentru inovare”.

Arhitectura IBM POWER reprezintă piatra de temelie a inovației pentru OpenPOWER Foundation, creând o platformă de calcul disponibilă pentru oricine. Fundația – alcătuită în prezent din 25 de furnizori de tehnologie la nivel global – a fost fondată de IBM, Google, NVIDIA, Mellanox și Tyan. Grupul a anunțat astăzi un plan în ceea ce privește inovația în care sunt detaliate contribuțiile membrilor, IBM Power Systems fiind primele servere care vor utiliza tehnologia OpenPower.

POWER8 Sytems: Furnizarea Open  Innovation pentru utilizarea eficientă a datelor

IBM Power Systems sunt proiectate pentru noua eră Big Data, oferind ajutor liderilor din domeniul tehnologiei care se confrunta cu gestionarea noilor tipuri de medii de calcul social & mobil si explozia zilnica a datelor.

FIS, un furnizor de procesare a plăților și soluții bancare, care gestionează date financiare importante pentru mii de companii din întreaga lume, și-a exprimat entuziasmul privind noile sisteme POWER8, în special când sunt implementate cu matricile de stocare IBM FlashSystem.

“FIS este încântat de capabilitățile și performanța rezultate din implementarea IBM POWER8 și a matricilor de stocare IBM FlashSystem”, a declarat MaryEllen Adam, FIS, Senior Vice President of Large Financial Institutions Product Management. “Ne așteptăm la capabilități de utilizare și de performanță mai mari, la resurse de calcul flexibile necesare pentru a satisface cererea de procesare a aplicației clientului și a cerințelor de business.”

Pentru a ajuta la managementul fluxului de date, IBM anunță trei noi soluții Power Systems optimizate pentru cerințele unice ale Big Data și a soluțiilor analitice. Beneficiind de sistemele care au la bază POWER8, împreună cu portofoliul software Big Data și analitic al IBM, soluțiile permit organizațiilor să beneficieze de ajutorul datelor în timp real. Noile tehnologii IBM Solution for BLU Acceleration, IBM Solution for Analytics și IBM Solution for Hadoop sunt optimizate pentru noile IBM Power Systems cu scopul de a furniza perspective rapide, atât pentru datele structurate, cât și pentru cele nestructurate. De exemplu, noul IBM Solution for Analytics oferă viteză pentru volumele de lucru analitice, computaționale și cognitive prin integrarea Cognos, SPSS și DB2 cu BLU Acceleration.

Potrivit rezultatelor testelor companiei, IBM Power Systems sunt capabile de analizarea datelor de 50 de ori mai rapid față de cele mai recente x86. Anumite companii au raportat interogări analytics care rulează de 1000 de ori mai rapid, reducând timpul de execuție de la câteva ore, la câteva secunde.

Linux Developments: colaborarea cu Canonical, PowerKVM

IBM recunoaște Linux ca un element esențial pentru inovație, realizând anul trecut o investiție de 1 miliard de dolari în noul sistem de operare și în tehnologii open source pentru serverele IBM Power Systems. Investiții importante includ noile produse, o rețea în creștere de 5 Power Systems Linux Centers în întreaga lume și Power Development Platform – o platformă Power gratuită pentru dezvoltarea cloud și testarea aplicațiilor x86.

Având la bază acest angajament, IBM a prezentat 2 dezvoltări Linux care susțin inovația rapidă a sistemelor de cloud pe baza POWER8:

  • Disponibilitatea Ubuntu Server 14.04 LTS, Ubuntu OpenStack și Juju service orchestration tools, pe sistemele POWER8;
  • Introducerea PowerKVM, o versiune compatibilă Power Systems a platformei de virtualizare KVM, pe toate sistemele POWER8 care rulează exclusiv Linux.

Colaborarea IBM cu Canonical, sponosorul comercial al Ubuntu care are peste 20 de milioane de utilizatori la nivel mondial, oferă migrare facilă spre Linux pentru aplicațiile de dezvoltare cloud. Astfel, sunt disponibile aplicații software Big Data și mobile care maximizează performanța aplicațiilor existente în platformele de cloud. IBM oferă cea mai recentă versiune Ubuntu Server, Ubuntu OpenStack și instrumente de control Juju ale Canonical pentru sistemele Power Systems anunțate astăzi.

Astfel, este completat suportul existent oferit de IBM pentru sistemele de operare Red Hat și SUSE Linux pentru întreaga gama Power Systems.

Power Systems Scale-Out Servers: schimbarea economiei centrelor de date

Primele sisteme lansate care au la bază tehnologie POWER8 sunt 5 servere Power Systems S-Class proiectate pentru mediile mari de scale-out computing. Având o calitate de top, noua gamă redefinește economia centrelor de date – prin ajutorul oferit pentru reducerea spațiului, a consumului de energie și a  costurilor de răcire. IBM a proiectat aceste sisteme pentru a funcționa la un nivel de eficiență ridicat, garantând că sistemul va efectua sarcinile exact ca în specificații, la o utilizare susținută de 65% – o rată mai mare decât ce a nivelului de utilizare x86. Cu o viteză dublă de transfer a datelor (comparată cu cea a serverelor x86)  noile Power Systems pot ajuta la reducerea cu până la 50% a spațiului centrelor de date.

Disponibile din 10 iunie, noile servere scale-out S Class includ două sisteme care rulează exclusiv Linux – serverele Power Systems S812L și S822L. Cele 3 oferte suplimentare, Power Systems S814, S822 și S824 oferă clienților posibilitatea de a rula mai multe sisteme de operare – inclusiv Linux, AIX și IBM i. Disponibil în configurații de 1 și 2 socket-uri și 2U & 4U, prețul de pornire al noilor servere este de 7973$ [5] (200$/lună pentru 36 de luni).

Finanțare

IBM Global Financing ajută clienții să achiziționeze soluțiile Power Systems prin intermediul unei singure soluții de finanțare pentru a gestiona mai bine infrastructura cloud și Big Data, accelerând transformarea business. Ofertele de finanţare pot ajuta clienţii să profite de beneficiile reducerii costurilor iniţiale şi să accelereze returnarea investiţiilor. Clienții calificați pentru obținerea unui credit pot beneficia de 0% dobândă pentru leasing Fair Market Value și împrumuturi cu planuri de finanațare personalizate. În plus, IBM Global Asset Recovery Services poate oferi servicii de buy-back a echipamentelor vechi.