Construit pe decenii de leadership tehnologic în domeniul tehnicii de calcul enterprise, IBM (NYSE: IBM) a prezentat recent noul mainframe zEnterprise BC12 (zBC12) proiectat pentru cele mai rapide procese de analytics, cloud şi mobile computing. Având un preţ de pornire de 75,000 USD, IBM a realizat unul dintre cele mai sigure şi mai tehnologizate sisteme enterprise destinat organizaţiilor de toate dimensiunile. (1)

Anunţul IBM prezintă noi soluţii industriale, software extins şi sisteme de operare în cadrul portofoliului zEnterprise pentru a ajuta clienţii să ofere experienţe-client îmbunătăţite. Aceste inovaţii sunt dezvoltate pentru a permite băncilor să livreze noi servicii de mobile banking; companiile de asigurări pot preveni cererile de plăţi frauduloase, iar agenţiile guvernamentale vor interacţiona şi vor putea servi clienţii, utilizând noile aplicaţii din mediul cloud.

„Procesele de analytics, sistemele de cloud şi mobile computing-ul modifică modul în care business-uri din toate ariile industriale interacţionează cu clienţii”, a declarat Patrick Toole, General Manager, IBM Systems z. „Tehnologiile IBM zEnterprise adresează aceste provocări prin furnizarea către clienţi a unei platforme de mare putere şi extrem de sigură, aceştia fiind capabili să gestioneze noi volume de lucru, accelerând timpul de pătrundere pe piaţă, reducând costurile şi stimulând creşterea afacerii prin realizarea de conexiuni îmbunătăţite cu clienţii”.

IBM zBC12

Noul zBC12 oferă clienţilor niveluri superioare de performanţă, flexibilitate şi scalabilitate. În comparaţie cu predecesorul z114, acesta este dotat cu un procesor de 4,2 GHz şi o memorie extinsă (dublă); şi permite clienţilor să extindă sistemul prin intermediul abordării „pay-as-you-grow”.

Atunci când este integrat şi IBM DB2 Analytics Accelerator, zBC12 poate procesa volume de lucru business analytics, returnând rezultate de nouă ori mai rapid, o performanţă de 10 ori mai bună şi un cost total cu 14% mai mic decât competitorul direct (2).

În ceea ce priveşte utilizarea în regim cloud computing, zBC12 poate utiliza până la 40 de servere virtuale per nucleu procesor sau până la 250 de servere într-un singur sistem, la un cost operaţional de 1 dolar pe zi per server virtual. Cu un singur sistem zBC12 se poate realiza o economie de 55% în cadrul mediilor distribuite x86.

Enterprise Linux Server pentru clienţii care utilizează în premieră zEnterprise

IBM livrează o variantă nouă a sistemului zBC12 ce rulează pe Linux – Enteprise Linux Server (ELS), pentru a ajuta clienţii să dezvolte rapid afacerea (mai ales pe cei care operează pe pieţe aflate în creştere). ELS include hardware, un Hypervisor z/VM şi trei ani de mentenanţă. Sistemul poate rula un portofoliu de 3,000 de aplicaţii Linux şi clienţii îl pot extinde cu două soluţii noi: ELS for Analytics şi Clour-Ready for Linux on System z.

„ABK a ales sa consolideze sistemele noastre în zBC12 – toate serverele noastre, de la producători ca Intel şi Sun – pentru a putea duce dezvoltarea şi producţia la un nou nivel”, a declarat Armin Gerhardt, CEO, ABK Systeme GmbH. „Activitatea clientului nostru necesita să fie desfăşurată pe mai multe servere simultan şi securizat pentru a putea susţine derularea proiectelor, în timp ce noile reglementări sunt observate. Lucrurile care ne-au convins să implementăm sistemul zBC12 este abilitatea acestuia de a reacţiona şi de a implementa noile cerinţe rapid, precum şi faptul că utilizează instrumente simple”.

Noile inovaţii pentru sistemele zBC12 şi zEC12

Noile funcţii hardware oferă reduceri semnificative în ceea ce priveşte procesorul şi capacitatea de stocare, prin comprimarea datelor pe server. De exemplu, sistemul are o viteză îmbunătăţită, latenţă scăzută a conexiunii I/O pentru a permite o reducere de 80% a latenţei reţelei. Prin intermediul z/OS 2.1, IBM livrează nu doar performanţă şi scalabilitate, cât şi un management cu z/OSMF. De asemenea, există o rată de 2:1 pentru motoarele zIIP şi zAAP destinate volumelor de lucru privind aspectele economice. Cu ajutorul z/VM 6.3, clienţii pot rula până la 520 de servere virtuale într-un singur sistem cu o creştere a memoriei reale, fiind prevăzut şi cu o funcţie HiperDispatch.

In aria soluţiilor şi software-ului, IBM oferă noi soluţii  în domeniile de analytics şi fraude bancare, utilizând update-uri ale software-ului de analiză – Cognos, SPSS şi DB2. Noile soluţii de cloud şi mobile includ update-uri pentru o intregrare şi securitate sporită în Tivoli, CICS şi DB2.

Îmbunătățiri ale software-ului și sistemului de operare zEnterprise

IBM continuă să extindă capabilitățile de securitate, analytics, cloud și pe cele mobile ale zEnterprise cu software nou. Pentru procesele de analytics, noul IBM zEnterprise Analytics System 9710 include acum zBC12 și DB2 10 pentru z/OS VUE care oferă o fundație pentru furnizarea unor procese de analytics eficiente din punct de vedere al costurilor.

În ceea ce privește cloud-ul, IBM a extins familia OMEGAMON pentru z/OS pentru a identifica problemele de performanță în cloud,  pentru a reduce impactul asupra afacerii și pentru a crește vizibilitatea proceselor analytics.

IBM continuă să ajute clienții să suplinească diferențele dintre dispozitivele mobile, datele și serviciile enterprise prin intermediul unui sistem de suport nativ JSON și o comunicare între JSON și structurile de date cu noul CICS Transaction Server Feature Pack for Mobile Extensions V1.0 și DB2 11 for z/OS (ESP).

Noul sistem de operare z/VM (v6.3) este construit pe baza Live Guest Relocation și acum suportă până la 1 terabyte de memorie reală, oferind suport pentru mai multe servere virtuale (specificație unică pe piaţa acestui tip de sisteme) într-un singur sistem. Acesta utilizează tehnologie HiperDispatch, fiind activată pentru OpenStack în utilizarea managementului serviciilor enterprise.

Noul sistem de operare z/OS 2.1 oferă cele mai noi specificații hardware ale zEnterprise (zEDC și SMC-R) și include multe îmbunătățiri ale performanței și scalabilității datelor din volumul de lucru, precum și o capabilitate nouă „Crypto as a Service” care permite aplicaţiilor Linux de pe System z să utilizeze serviciile z/OS pentru criptarea datelor – furnizând o criptare mult mai sigură. În plus, îmbunătăţirile aduse z/OS Management Facility realizează un timp de start up mai bun şi oferă servicii pentru automatizarea fluxului de lucru, reducând şi mai mult costurile.

IBM Global Financing poate ajuta clienţii calificaţi pentru obţinerea unui credit să achiziţioneze noul zBC12 pentru doar 1,965 dolari pe lună (4). Ofertele IBM Financing pot ajuta clienţii să scadă costul de ownership (TCO) şi să accelereze ROI pentru a menţine inovaţia şi a creşte business-ul.

(1)   În afara Statelor Unite, preţurile vor fi comparabile cu cele ale predecesorului, sistemul entry-level z114 (75,000 de dolari în SUA).

(2)   Sursa: Customer Study pe 10TB BIDAY de date care a desfăşurat 161,166 raportări concurente. Rapoartele intermediare şi complexe au redirecţionat automat la IBM DB2 Analytics Accelerator pentru z/OS. Rezultatele pot varia în funcţie de profilul şi caracteristicile volumului de lucru al clientului.

(3)   În funcție de volumul de muncă și configurația client. Valorile derivate din datele de utilizare reale ale clienților, cu extrapolare la zBC12.

Plata lunară se bazează pe o durată de 36 de luni de leasing de la IBM Global Financing pentru un solicitant calificat. Plata include numai hardware-ul Entry Model zBC12-A01, preţuri pentru SUA. Ofertele IBM Global Financing sunt disponibile prin intermediul IBM Credit LLC şi alte filiale şi divizii din întreaga lume pentru clienţii care se califică din mediul privat şi guvernamental. Evaluarea şi disponibilitatea iau în calcul aprecierea nivelului de îndatorare al clientului, condiţiile financ