IBM Romania a organizat evenimentul „IBM Smarter Computing Forum”, cu ocazia caruia experti IBM de varf in domeniul infrastructurii IT au prezentat cele mai noi tendinte si solutii din domenii precum: smarter computing si beneficiile competitive oferite clientilor; centrele de date inteligente – centrele viitorului ce sprijina o varietate larga de operatiuni de business, reducerea costurilor operationale, cresterea capacitatii IT, optimizarea rezultatelor de business; si nu in ultimul rand, despre controlul si administrarea volumelor mari de date (Big Data) prin intermediul sistemelor de calcul inteligente, pentru a extrage informatiile cheie, relevante  pentru business.

S-a pus de asemenea accentul pe  solutiile de cloud computing capabile sa transforme mediul de afaceri si in special procesele de business ale companiilor mici si mijlocii, dar si tehnologii de analiza pentru volume mari de date, precum IBM Netezza.

Tehnologia Cloud – Smarter Computing

Un studiu realizat in 2011 de IBM  Institute for Business Value, „Transformarea digitala: Mediul fizic intalneste  mediul digital” a detaliat metodele prin care companiile isi remodeleaza  modelele de business in era digitala. Acest studiu explica modul in care
companiile livreaza noi servicii si produse prin exploatarea dimensiunilor  digitale apreciate de clienti – mobilitatea,  angajamentul, confortul si  personalizarea. Studiul arata ca  pentru  a livra toate aceste beneficii, companiile au nevoie de un model de business  dinamic care sa amplifice, sa extinda sau sa redefineasca valorile livrate  clientilor. Mediul cloud ofera platforma tehnologica ideala pentru acest tip de  transformare a modelului de business.

Mediul cloud deschide astazi noi  oportunitati pentru dezvoltare si inovare; imbinat cu tendinte universale  precum mobilitatea, social media, dispozitivele inteligente, aplicatiile pentru  dispozitive mobile, digitalizarea datelor, mediul cloud devine un catalizator  pentru transformarea modelelor de business. In prezent, discutiile referitoare  la mediul de business preced discutiile referitoare la mediul cloud.

Tehnologia cloud a  fost implementata de multe companii mici si mijlocii datorita potentialului de  a reduce semnificativ costurile, dimensiunile si ineficienta sistemelor IT  supraincarcate. De fapt, studiul IBM realizat la nivel global ce a cuprins  peste 2.000 de intreprinderi mijlocii a relevat faptul ca doua treimi dintre  companii doresc sa implementeze sau implementeaza tehnologii bazate pe mediul  cloud pentru a se bucura de beneficii precum reducerea costurilor, administrare  eficienta a infrastructurii IT, redundanta redusa si disponibilitate  crescuta.

Companiile ce au adoptat mediul  cloud se bucura de beneficiile acesteia. Parteneriatele organizationale si  parteneriatele cu clientii devin foarte eficiente. Granitele organizationale  incep sa dispara datorita interactiunilor si tranzactiilor unitare. Companiile  care au implementat mediul cloud formeaza noi ecosisteme, pe masura ce  instrumentele lor bazate pe tehnologia cloud stimuleaza colaborarea,  informatiile si inovarea in randul furnizorilor si clientilor. Inovatia devine  constanta si universala, conducand la crearea de noi tipuri de business, precum  si la transformarea operarii tipurilor existente.

Centrele  de Date Inteligente

Pentru majoritatea organizatiilor, centrul de date reprezinta astazi  elementul esential al afacerilor. Acesta sprijina o  varietate larga de operatiuni de business,  urmarind felul in care progreseaza o anumita activitate si modul de  folosire a activelor, asigurand
disponibilitatea si performanta proceselor de business, colectand informatii  vitale despre piete si clienti; pentru multe companii, centrul de date  reprezinta interfata afacerii cu mediul web.

Perioada in care  centrul de date era operat ca o functie izolata, automata a afacerilor, nu mai  exista. Desi centrele de date s-au schimbat semnificativ in ultima perioada,  transformarea se afla abia la inceput. Rata cu care se schimba centrele de date  creste odata cu aparitia noilor provocari si oportunitati de afaceri. Centrele  de date devin din ce in ce mai transparente, oferind proprietarilor si  utilizatorilor o vizibilitate mai buna asupra operatiunilor, performantelor si  costurilor.

Un centru de date inteligent va fi  martorul adoptiei tehnologiilor precum compresia, deduplicarea datelor si  migrarea automata in timp real, pentru a tine cresterea volumului de date sub  control. Aceste tehnologii sunt disponibile in prezent si reprezinta unele  dintre cele mai elocvente studii de caz pentru investitii: medii de date  administrate foarte bine pot reduce costurile totale de proprietate reducand  complexitatea, costurile asociate fortei de munca, consumului de energie si  sistemelor de racire. Beneficiile unui astfel de proiect se pot vedea dupa o  perioada de 3 pana la 12 luni.

In Romania, IBM a  preluat operatiunile centrului de date al Petrom pentru a furniza  intreg portofoliul de solutii si servicii unice in industrie clientilor din  Romania. In cadrul IBM Managed Data Center se ofera o gama larga de servicii  specifice unui centru de date, cum ar fi servicii de cloud computing, de  gazduire, de instalare, precum si servicii suplimentare cum ar fi continuitatea  de business, servicii de back-up si de recuperare a datelor in cazul unor  calamitati.

Companii relevante in sectoarele  lor de activitate si-au externalizat infrastructura IT catre centrul de date  operat de IBM, si anume: Allianz-Tiriac Asigurari Romania, eMAG, AXA Life  Insurance.

Big Data

In octombrie 2011, IBM a anuntat  in Romania un nou sistem integrat de analiza pentru afaceri ce permite  organizatiilor sa Analizeze pana la 10 petabytes de date in cateva minute.  Tehnologia este creata pentru a ajuta companiile sa identifice modele si  tendinte in cadrul volumelor mari de date  (Big Data), in acelasi timp, respectand cerintele de conformitate.

IBM a extins portofoliul de analiză pentru Big Data cu tehnologia Netezza  ce ajută clienţii să stocheze şi să analizeze toate tipurile de date la scară  largă. Noul sistem IBM Netezza High  Capacity se adreseaza unei cerinte din ce in ce mai intalnite in organizatiile  ce creeaza volume mari de date.

De asemenea, Netezza Data  Warehouse Appliance se dovedeste a fi o investitie de succes pentru IBM  deoarece raspunde unei game largi de cerinte pentru clientii din Europa.  Tehnologia IBM Netezza a permis clientilor sa analizeze datele mai rapid, sa
transforme procesele lor de business si sa indeplineasca sarcini imposibil de  realizat cu vechile tehnologii.

Multi clienti IBM  investigheaza si experimenteaza pe masura ce isi planifica strategiile pentru  administrarea volumului mare de date, varietatea si viteza datelor. Solutiile  unice IBM de analiza a volumelor mari de date ne permit sa ajutam clientii sa  foloseasca tehnologiile potrivite pentru cerintele de business reale..

Prin ofertele sale Smarter  Computing,  IBM  ajuta companiile de afaceri de toate  dimensiunile si din toate industriile sa se transforme, sa se dezvolte, sa  inoveze si sa devina mai competitive.

Printre top speakerii IBM prezenti la eveniment  mentionam: Rado Nikolov, Director of Software and Systems  Marketing; Ace Lopez, Chief Strategy Officer, Storage Solutions, GMU; Dai  Clegg, Netezza product & programs marketing in EMEA care  au adresat audienta prezenta la Forum: clienti importanti IBM, inclusiv  potentiali, parteneri de afaceri si reprezentanti media, pe subiecte de mare  interes.