IBM a lansat o iniţiativă cu o durată de 10 ani pentru introducerea super-calculatorului Watson şi a altor sisteme cognitive în Africa pentru a susţine dezvoltarea şi pentru a spori oportunităţile de business pe continentul cu cea mai mare dezvoltare. Denumită „Project Lucy” după primul strămoş uman,  IBM va investi  100 milioane de dolari în această iniţiativă, oferind cercetătorilor şi partenerilor acces la cele mai avansate sisteme cognitive din lume.

IBM Watson reprezintă o nouă eră de calcul cognitiv, în care sistemele şi software-ul nu sunt programate. Acestea se îmbunătăţesc şi învaţă singure pentru a putea oferi răspunsuri întrebărilor şi pentru a putea identifica perspective prin analizarea volumelor mari de date.

Tehnologiile Watson vor fi furnizate din noul laborator IBM Africa Research, oferind cercetătorilor un set de resurse competitiv pentru a dezvolta soluţii comerciale viabile în domenii importante: medical, educaţional, hidrologie, sanitar, mobilitate umană şi agricultură.

Pentru a ajuta la susţinerea pieţei de calcul cognitiv şi pentru a construi un ecosistem în jurul Watson, IBM va stabili un nou centru pan-african de excelenţă pentru dezvoltare pe baza datelor – Data-Driven Development (CEDD) şi recrutează  parteneri în domeniul cercetării, precum universităţi, agenţii de dezvoltare şi clienţi din Africa şi din întreaga lume. Alăturându-se iniţiativei, partenerii IBM vor putea să profite de inteligenţa cognitivă furnizată prin intermediul cloud care va contribui la rezolvarea celor mai presante provocări creând noi oportunităţi de business.

„În ultimul deceniu, Africa s-a aflat într-o creştere continuă. Totuşi, provocările cu care se confruntă continentul – creşterea populaţiei, problema apei potabile, maladiile, agricultura – reprezintă impedimente pentru creşterea economică”, a declarat Kamal Bhattacharya, Director, IBM Research – Africa. „Cu abilitatea de a deprinde informaţii din patentele aflate în dezvoltare şi din descoperirea de noi corelaţii, capabilităţile cognitive ale sistemului Watson au un potenţial enorm – ajută Africa să realizeze în următoarele două decenii, ceea ce piețele dezvoltate au realizat în mai mult de două secole”

Centru de excelenţă pentru dezvoltare pe baza datelor

Deceniile de muncă privind dezvoltarea Africii au contribuit în mod semnificativ la îmbunătăţirea mijloacelor de trai şi la ridicarea standardului de viaţă a milioanelor de oameni de pe întregul continent. Totuşi, abordările tradiţionale au fost depăşite datorită lipsei de viabilitate comercială, a unui domeniu specific şi a unei lipse de date exacte. Tehnologiile Big Data au un rol important în abordarea provocărilor din Africa: de la înţelegerea tipologiei preţurilor la produsele alimentare, la estimarea PIB-ului sau la anticiparea bolilor – datele sunt transformate în cunoştinţe şi în perspective operaţionale.

Îngrijire medicală

Africa Sub-Sahariană cuprinde aproximativ 25% din numărul total de persoane bolnave din întreaga lume; cea mai întâlnită formă de asistenţă medicală în afara oraşelor este reprezentată de către personalul medical comunitar. CEDD va colecta cunoştinţe enciclopedice despre bolile tradiţionale şi non-tradiţionale din Africa. Cu acces la inteligenţa cognitivă a sistemului Watson, medicii, asistentele şi lucrătorii din domeniul medical vor primi ajutor in diagnosticarea bolilor şi identificarea celui mai bun tratament pentru fiecare pacient.

Educaţie

În prezent, jumătate dintre copiii din Africa vor ajunge la vârsta adolescenţei fără a fi capabili de a citi, de a scrie sau de a efectua operaţii matematice de bază. Soluţia pentru a îmbunătăţi aceste statistici este de a înţelege performanţele elevilor, experienţa profesorilor, nivelul de alfabetizare, dimensiunea claselor, abilităţile lingvistice şi materialele de studiu. În timp ce sistemele precedente de informaţii au furnizat doar un punct de vedere limitat al problemelor, prin utilizarea tehnologiilor Watson CEDD are ca scop crearea unei abordări holistice pentru analizarea datelor cu scopul de a identifica corelaţiile precedente neînregistrate. De exemplu, Watson ar putea identifica legătura dintre apa contaminată, o epidemie de holeră şi nivelul privind rata de alfabetizare din regiune. De asemenea, Watson ar putea ajuta la descoperirea cauzelor abandonului şcolar într-o anumită regiune, precum lipsa proviziilor sanitare şi a tradiţiilor culturale, realocând responsabilitatea de îngrijire a copiilor.