Potrivit unui raport IBM Tech Trends, numai 1 din 10 organizații are calificările necesare pentru a beneficia de tehnologii avansate precum mobile, business analytics, cloud computing sau social business. Inovația, creșterea și abilitatea de a servi clienții reprezintă riscuri. 60 % din oamenii de decizie din IT și 73 % din profesorii și studenții intervievați semnalează decalaje medii și mari în toate aceste 4 domenii. Aproape jumătate dintre profesori și studenți intervievați indică decalaje majore în ceea ce privește capacitatea instituțiilor de a deține calificări în aceste arii.

Abilitatea organizației de a adopta și de a beneficia de progrese în tehnologie este dependentă de dezvoltatori și de capacitățile profesioniștilor din IT de a lucra cu această tehnologie. Odată cu evoluția rapidă a pieței de IT, este o adevărată provocare să te menții pe o anumită poziței.

Prin intermediul ACM-ICPC, IBM încearcă să ofere soluții pentru a se putea depăși această situație cu care se confruntă piața actuală de IT, în același timp, ajutând studenții să înțeleagă problemele reale care există în acest domeniu.  Învățând ultimele tehnologii în materie de întreprindere și studiind scenarii ale lumii reale, studenții dobândesc, înainte de absolvire, capacități de care piața are nevoie.

Salvatore Vella, Vice President of Rational Product Development and Customer Support la IBM Software Group afirmă: „Bătălia Creierelor nu este un simplu concurs de programare. Mai degrabă, noi provocăm finaliștii să ignore codurile pe are le manipulează și să se angajeze în soluționarea problemelor active cu care se confruntă planeta. Expunând studenții la problemle reale ale lumii, cum ar fi irosirea energiei sau poluarea mediului, noi îi pregătim pentru a găsi soluții creative și capabilități noi care ne vor îmbogăți viețile.”

Tot Salvatore Vella adaugă: „În această economie globală în continuă creștere, IBM explorează strategii tehnologice inovative în arii precum Big Data, Social Business, Mobile Computing și Cloud Computing pentru a ajuta la conectarea businessurile de pe mai multe continente. Sponsorizarea noastră pentru ICPC reprezintă extensia perfectă a acestei munci, aducând împreună studenți aparținând unor culturi unice pentru a îi determina să utilizeze același limbaj în materie de programare. Așteptăm cu nerăbdare să fim martorii unui nivel impresionant al talentului la concursul din acest an.”

Locuri de muncă există! Industria are nevoie de profesioniști capabili de a le ocupa. Indiferent dacă ești student sau practician IT, cunoștințele în tehnologiile avansate reprezintă cheia spre succes. Utilizarea tehnologiilor avansate este esențială pentru ca orice afacere să reușească – mai importantă chiar decât economia și globalizarea, potrivit unui studiu recent al CEO (IBM CEO Study).

Până în 2015, cererea de Big Data va atinge pragul de 4,4 milioane de locuri de muncă la nivel global, dar numai o treime din acestea vor fi ocupate. (Gartner IT Organization Predictions). De asemenea, Cloud computing va putea genera cel puțin 14 milioane de noi locuri de muncă la nivel global în următorii 3 ani. (Raportul IDC comandat de Microsoft, raportat de ComputerWorld).

IBM’s Academic Initiative este un program global care să faciliteze colaborarea dintre IBM și profesori pentru a îi ajuta pe studenți să dobândească capacitățile tehnologice necesare pentru a fi competitivi și pentru a face față schimbărilor de pe piață.

Prin această inițiativă, IBM îi ajută pe studenții din toată lumea să se pregătească pentru locurile de muncă ale viitorului, furnizând acces gratuit la tehnologia și expertiza necesare acestora pentru a se pregăti profesional.

Peste 6000 de universități și 30000 de membrii ai facultăților din întreaga lume s-au alăturat inițiativei IBM în ultimii 5 ani și există aproximativ 4000 de Ambasadori ai Universității IBM.

Doug Heintzmen, Director of Strategy la IBM Software Group și Sponsorship Executive al ICPC afirmă: „Ca sponsor, scopul nostru este să celebrăm excelența următoarelor generații de profesioniști și să furnizăm o bună cunoaștere și o experiență care îi vor ajuta să realizeze cu succes tranziția spre profesii în business și tehnologie. Noi expunem studenților arii precum Big Data, Social Business, Mobile Computing și Cloud Computing. De asemenea, ei fac cunoștință și cu o mare varietate de culturi si de moduri de gândire. În St. Petersburg, studenții vor explora tehnologiile Showcase ale IBM și vor relaționa cu experți de talie mondială. Totodată, aceasta este o foarte bună oportunitate pentru IBM de a îi observa pe cei mai buni studenți din lume, noi sperând că vom putea angaja o mare perte dintre ei, ca interni sau angajați permanenti, care să ne ajute să inventăm viitorul și să construim soluții pentru A Smarter Planet.”