Grupările rusești de infractori cibernetici încep să utilizeze programe malware premium pentru platforma Android cu scopul de a-și extinde atacurile asupra instituțiilor financiare. Instrumentul cunoscut sub denumirea de iBanking este unul dintre cele mai scumpe programe malware intâlnite de Symantec pe piața neagră, iar creatorul său operează sub auspiciile unui model de business tip Software-as-a-Service (SaaS).

Activ sub pseudonimul GFF, proprietarul programului vinde abonamente de software, pachete care cuprind actualizări de software și suport tehnic la un tarif de până la 5.000 de dolari. Pentru atacatorii care nu reușesc să își plătească onorariul lunar de abonare, GFF oferă o înțelegere economică și acordă programul în regim de leasing pentru a beneficia de o cotă-parte din profituri.

iBanking este deghizat uneori sub egida unei aplicații legitime de social networking, banking sau de securitate, și este folosit pentru a înfrânge măsurile de securitate out-of-band inițiate de instituții bancare, prin intermediul interceptării parolelor unice trimise prin SMS. Programul poate fi folosit pentru a construi instanțe botnet de dispozitiv mobil astfel încât să susțină operațiuni de supraveghere asupra victimelor vizate. iBanking este dotat cu un număr impresionant de facilități de natură avansată, acesta permite atacatorilor să comute între un control tip HTTP și unul SMS, în funcție de disponibilitatea unei conexiuni la Internet.

Prețul ridicat al programului indică faptul că a fost conceput pentru a fi utilizat de grupări de cyber-terorism cu resurse financiare generoase. Odată cu o recentă „scurgere” a codului-sursă pe Internet, Symantec observă o creștere semnificativă a activității din aria iBanking, astfel este preconizată o resurgență a atacurilor în viitorul apropiat.

Cum funcționează?

Atacatorii folosesc tactici și inginerii sociale pentru a ademeni victimele să descarce și să instaleze iBanking pe dispozitivele Android proprii. Victima este infectată în prealabil cu un program Trojan financiar pe desktop-ul dispozitivului, acesta va genera un mesaj pop-up în momentul când vizitează un website de networking social sau unul bancar, iar mesajul va îndemna utilizatorul să instaleze o aplicație mobilă sub tertipul suplimentării măsurilor de securitate.

Utilizatorul este instruit să introducă numărul de telefon și să specifice sistemul de operare al dispozitivului. Acesta va primi în scurt timp un link de descărcare printr-un SMS pentru software-ul deghizat. Dacă utilizatorul nu primește mesajul din anumite motive, atacatorul va furniza un link direct de descărcare a software-ului, fie un cod QR, ca alternativă pentru instalare. În unele cazuri, programul Malware este găzduit pe server-ele atacatorilor. În alte cazuri, acesta este găzduit pe platforme third-party de uz comun.

iBanking poate fi configurat pentru a simula un software oficial furnizat de o varietate de instituții bancare sau rețele sociale. Odată instalat pe telefon, atacatorul deține acces complet asupra telefonului și poate intercepta comunicații vocale și de SMS.