Într-o postare pe blogul companiei ESET s-a făcut public faptul că un număr de computere ultra-performante utilizate pentru cercetarea COVID-19 au fost scoase offline fiind ținta unor serii de atacuri.

În ultima săptămână, mai multe supercomputere din toată Europa care lucrează la cercetarea COVID-19 au fost vizate de atacuri care urmăreau deturnarea resurselor pentru minarea ilegitimă de criptomonede. Rapoarte ale acestor atacuri au început să apără luni, 11 mai 2020, când o serie de supercomputere din Marea Britanie și Germania au devenit printre primele victime.

Lunea trecută, Serviciul Național de Supercomputere din Marea Britanie ARCHER a anunțat că a dezactivat accesul la sistemul său în urma exploatării nodurilor sale de conectare. Incidentul este în curs de anchetă, iar conform anunțului de pe site-ul organizației, toate cheile Secure Shell (SSH) și parolele ARCHER vor fi rescrise și nu vor mai fi valabile. „Când ARCHER va fi din nou disponibil, toți utilizatorii vor fi obligați să folosească două credențiale pentru a accesa serviciul: o cheie SSH cu o parolă de acces și parola lor ARCHER”, a declarat centrul din UK.

Textul integral al articolului este disponibil aici.