Potrivit datelor analizate de echipa de cercetare a companiei Atlas VPN, Google a înregistrat 2,02 milioane de site-uri web de phishing în 2020 până în prezent.

Majoritatea lucrurilor pe care le găsești pe web sunt bune și pot fi utile, dar, la fel ca în lumea reală, există oameni rău intenționați care doresc să profite de indivizi nebănuitori.

Unul dintre cele mai răspândite mijloace de criminalitate informatică sunt site-urile de phishing. Aici, infractorii creează o copie aparent autentică a unui popular site web pentru a atrage oamenii să-și introducă datele sensibile, fie că sunt credențiale de autentificare în contul lor sau informații despre cardul de credit.

În 2020, în medie, 46 de mii de site-uri de phishing sunt detectate în fiecare săptămână, potrivit Google’s Transparency Report. Numărul total de site-uri web de phishing identificate se ridică la 2,02 milioane de la începutul anului în curs.

Datele relevă, de asemenea, că, în prima jumătate a anului 2020, au existat două creșteri uriașe a numărului site-urilor web rău intenționate, ajungând la peste 58 de mii de site-uri identificate pe săptămână în perioadele de vârf.

A doua jumătate a anului pare mai stabilă, ceea ce nu este neapărat un lucru pozitiv, deoarece există în jur de 45 de mii de site-uri web noi copiate înregistrate la fiecare șapte zile.

Datorită faptului că oamenii sunt obligați să rămână acasă în timpul carantinei, utilizarea internetului este mai mare decât de obicei. La rândul său, acest lucru creează mai multe oportunități pentru criminalii cibernetici.

2020 – un an record pentru site-urile de phishing

Pentru a arunca o privire asupra perspectivei mai largi, Atlas VPN a analizat datele site-urilor de phishing începând din primul trimestru al anului 2015. Descoperirile cercetătorilor companiei au arătat că anul 2020 este, de fapt, anul cu cele mai multe site-uri de phishing noi până în prezent.

Chiar dacă 2020 nu a ajuns încă la final, are deja un număr record de site-uri web înșelătoare detectate, totalizând un număr de 2,02 milioane de site-uri, potrivit datelor Google. Aceasta a reprezentat o creștere de 19,91% față de 2019, când volumul site-urilor rău intenționate a ajuns la 1,69 milioane.

Modificarea medie anuală a site-urilor web de phishing relevă o creștere de 12,89% începând din 2015. De asemenea, în 2020, toate cele trei trimestre închiate au înregistrat mai multe detecții de site-uri rău intenționate în comparație cu oricare dintre trimestrele anului precedent.

Al doilea trimestru al anului 2020 are cel mai mare număr de site-uri de phishing înregistrate vreodată, de peste 635 de mii.

Este destul de ușor să corelezi pandemia cu creșterea atacurilor de phishing, nu numai din cauza utilizării crescute a internetului, ci și din cauza panicii. Panica duce la gândirea irațională, iar oamenii uită pașii de bază pentru securitatea online. Utilizatorii descarcă apoi fișiere rău intenționate sau încearcă să cumpere articole de necesitate de pe site-uri web nesigure, rezultând astfel victime ale unei înșelătorii.

Pași de luat pentru a evita site-urile de phishing

Fiți precauți la reclamele Google Ads – escrocii plătesc uneori pentru a apărea în partea de sus a căutărilor Google. Când cunoașteți acest fapt, puteți verifica dacă site-ul web este autentic urmând următoarele sfaturi.

Verificați cu atenție adresa URL (adresa web) a site-ului – un semnal de alarmă ar trebui să vă atragă atenția dacă adresa URL are erori de ortografie, este neobișnuit de lungă sau are caractere neobișnuite. Fraudatorii ar putea folosi chiar și alte alfabete care au litere similare, care reprezintă literele autentice ale site-ului web.

Asigurați-vă că adresa site-ului începe cu HTTPS, nu cu HTTP – HTTP arată că site-ul web este nesigur și ar trebui să ridice din nou suspiciuni. Un site web sigur ar trebui să înceapă cu HTTPS și să aibă un simbol de lacăt verde înainte de adresa web. Aceasta înseamnă că site-ul web are un certificat SSL, iar conexiunea este criptată. Nu introduceți niciodată informații sensibile pe un site web care nu are această caracteristică de securitate de bază. Cu toate acestea, chiar dacă site-ul web este securizat, nu înseamnă că nu este creat de fraudatori, deci procedați cu prudență.

Greșeli de ortografie și de gramatică – un alt semnal de alarmă imens este dat de greșelile de ortografie și de gramatică. Escrocii angajează rareori editori profesioniști pentru a verifica conținutul site-ului web pentru a detecta greșeli. Dacă găsiți o eroare de ortografie, verificați informațiile de contact și drepturile de autor ale site-ului web. Faceți clic pe linkurile de pe rețelele de socializare și investigați dacă acestea duc la un cont de Facebook legitim sau la un alt profil. În profil, asigurați-vă că linkul site-ului web se întoarce înapoi la site-ul web de la care ați venit.

Sursa: Atlas VPN