Pandemia a indus schimbări importante în modul de lucru din companii, poate cea mai importantă dintre acestea fiind lucrul de la distanță. Martin Bratičák, CEE Regional Director la Zyxel Networks, a avut amabilitatea să ne prezinte cum a perceput această schimbare compania, precum și cum îi pregătește pe clienții săi să facă față viitoarelor provocări.

IT Channel: Cum ați caracteriza anul 2020, în ceea ce privește segmentul rețelelor de calculatoare? În opinia dumneavoastră, ce a jucat cel mai important rol?

Martin Bratičák: Pandemia a fost factorul esențial, probabil, al tuturor domeniilor de activitate umană în acest an. Influența asupra businessului în segmentul rețelelor de calculatoare încerc să o percep pozitiv. Este adevărat că oprirea producției în Asia la începutul anului ne-a adus provocări sub formă de inaccesibilitate pe termen scurt a unor produse și creșterea frapantă a prețului transportului în Europa (ca urmare a restricționării deplasării nu numai pentru oameni, ci și pentru produse), dar grație cooperării excelente cu distribuitorii, ne-am ferit de probleme esențiale.

Trendul vizibil este întărirea domeniului e-commerce. Resellerii activi însă nu rămân în urmă, dimpotrivă, avem semne că, în ciuda instalării mai complicate a infrastructurii în firme din cauza carantinei și accesului limitat în spații, acum este timpul potrivit pentru update-ul acestora. Pandemia doar a accelerat aceste investiții și a subliniat indispensabilitatea lor. Transferul în masă al angajaților la home office și videoconferințele legate de aceasta, precum și accesul la distanță la mijloacele și datele corporative a accentuat necesitatea unor rețele mai rapide, mai fiabile și mai sigure.

Conectarea firmei prin intermediul VPN prevăzut cu un firewall robust, gestionarea rețelele lor la distanță, simplu, din telefon mobil, configurarea automată a produsului prin intermediul cloudului, Sandboxingul, care știe să depisteze, deocamdată, pericole necunoscute pentru securitate, ca standarde de siguranță pentru rețele…toate acestea au fost cerințele elementare ale majorității cererilor de ofertă ale acestui an. Efectiv, CLOUD și SECURITATE au fost și vor rămâne factorii de bază ai trendurilor în segmentul rețelelor de calculatoare.

IT Channel: Ce trenduri vor domina piața în anul 2021?

Martin Bratičák: Ceea ce pandemia a accelerat, probabil, se va manifesta și mai mult în anul 2021. Oamenii vor reveni la birouri, dar experiența trăită a arătat că, cu o infrastructură corporativă bună, acest lucru nu este indispensabil. Multe firme și-au dat seama că lucrul la distanță poate fi un avantaj. Ei au accentuat avantajul cloudului și au subliniat necesitatea imperioasă de securizare a rețelelor.

Trendul imposibil de trecut cu vederea este cu siguranță gestionarea simplificată la distanță a rețelelor. Tocmai imposibilitatea de a trimite specialiști IT către clienți mărește semnificativ cererea de ofertă legată de soluțiile de tipul gestionării noastre cloud NEBULA, când are loc configurarea produsului încă înainte de despachetarea acestuia, prin simpla scanare a codului QR de pe cutie. Astfel, înlocuirea dispozitivului defect nu necesită prezența tehnicianului pentru că, conectarea fizică a cablului știe să o facă, prin exagerație, și femeia de serviciu.

Securitatea va fi tema principală și în anul 2021. Ransomware este din ce în ce mai sofisticat și, cum arată statisticile – peste 50% din firmele SMB au avut deja „onoarea“ să-l cunoască. Aceasta este un pericol colectiv nu numai din cauza intervenției atât de sensibile în operarea organizației (după cum au arătat recentele atacuri asupra spitalelor cehe și altor firme mari), ci, mai ales pentru că se perfecționează continuu. Astfel, de multe ori, firmele IT mici și mijlocii nu au capacitatea de a se apăra contra unor astfel de atacuri fără ajutorul unui specialist IT. Această amenințare uriașă este simultan și o oportunitate excelentă pentru vânzarea firewall-urilor cu funcții avansate, cum este, de pildă, tocmai menționatul Sandboxing, care știe să reacționeze relevant la amenințări zero-day“ – deci, amenințările care sunt noi și nici nu sunt încă clasificate ca amenințări. Firewall amplasează un astfel de subiect necunoscut (de obicei atașamentul fișierului) în carantină și îl supune unei analize temeinice.

Urmărește comportamentul acestuia fără amenințarea infrastructurii critice. Toate acestea le face automat cu ajutorul inteligenței artificiale care se perfecționează în timp grație învățării automate.

În sfârșit, conexiunea fără fir mai rapidă va fi cu siguranță trendul anului viitor. Și anume grație celor două tehnologii noi – WiFi6 și 5G. Ambele tehnologii, mână în mână, vor deplasa firmele și utilizatorii cu o treaptă mai sus pe curba evolutivă. Oamenii vor schimba telefoanele mobile și laptopurile care, în majoritatea cazurilor, vor conține deja noile tehnologii, aceasta accelerând din nou investițiile în rețele corporative.

NEBULA – evoluție în domeniul gestionării rețelelor

IT Channel: Foarte interesant conceptul NEBULA! Puteți descrie principiul acestui serviciu pentru gestionarea la distanță a rețelelor?

Martin Bratičák: Simplu spus, este vorba de un serviciu care, prin intermediul cloudului, permite monitorizarea și gestionarea rețelelor locale, fie cu fir, fie fără fir. Gestionarii rețelelor au la dispoziție o interfață sistematică și intuitivă, accesibilă în browserul de internet din calculator sau în mediul aplicației mobile care oferă o privire asupra rețelei ca întreg, rezumatul fiecărui element al rețelei, precum și informații despre dispozitivele terminale conectate curent. Toate acestea în cadrul întregii organizații, cu posibilitatea de divizare a privirii asupra filialelor și localităților concrete. Și, bineînțeles, nu este vorba doar de rezumat, ci și de posibilitatea de gestionare a rețelei – fie că este vorba de crearea de rețele Wi-Fi și setarea parametrilor acestora, crearea de conexiuni VPN între filiale și localități, sau de setarea siguranței și managementul accesului clienților.

IT Channel: Ce elemente rețelistice se pot monitoriza și comanda prin intermediul serviciului Nebula?

Martin Bratičák: În primul rând, este vorba de toate punctele de acces moderne Wi-Fi Zyxel destinate implementării corporative, deci modelele cu suportul standard 802.11ac sau cele mai moderne tehnologii 802.11ax. În această ordine de idei, trebuie menționat faptul că Nebula poate funcționa și ca un controler software al punctelor de acces și, deci, poate controla și instalații largi de rețele fără fir cu zeci de puncte de acces. În cadrul instalării punctelor de acces, în acestea se copiază automat configurația existentă a rețelelor Wi-Fi și, astfel, toate celelalte modificări de setare apar automat la toate dispozitivele. În acest fel, prin intermediul serviciului se pot comanda la distanță switchurile Zyxel din seria de bază GS1920, seria XGS1930 cu porturile 10Gb SFP+ și multe alte tipuri de switchuri Zyxel. De asemenea, cu serviciul Nebula sunt compatibile și porțile de securitate Zyxel NGS și cele mai noi firewall-uri USG Flex din oferta noastră. Prin aceasta, pe baza gestionării la distanță, practic, sunt acoperite toate elementele rețelistice utilizate în mod obișnuit.

IT Channel: Cum este rezolvată siguranța gestionării la distanță a rețelelor?

Martin Bratičák: Arhitectura serviciului Nebula rulează pe platforma Amazon Web Services (AWS) care ea însăși este asigurată la nivel corporativ și corespunde celor mai stricte pretenții și cerințe ale legislației europene în ceea ce privește siguranța și protecția datelor. Datele conectate la monitoringul și controlul rețelelor gestionate sunt transferate în cloud în formă criptată cu utilizarea protocolului extrem de sigur, NETCONF. Este important să amintim și faptul că în cloud sunt transmise efectiv datele legate de monitoringul și gestionarea elementelor rețelistice. Traficul rețelistic propriu-zis din dispozitivele terminale rămâne în rețeaua locală, în tunelul VPN sau trece direct pe internet – serviciul Nebula nu îl influențează deloc și nici nu limitează capacitatea acestuia. Funcțiile rețelistice rămân cu totul păstrate și în cazul în care s-ar produce o pană la serviciul Nebula, care însă atinge o accesibilitate de 99,99 %.

IT Channel: Cum este licențiat serviciul Nebula?

Martin Bratičák: Politica de licențiere a serviciului Nebula este foarte favorabilă. Licența de bază, Basic Pack, este disponibilă chiar și gratuit și oferă posibilități de bază de monitoring cu stocarea pe timp de 7 zile a istoricului autentificărilor, permite crearea unui număr de până la cinci conturi de utilizator și controlul autentificării a sute de utilizatori terminali ai rețelei. Varianta Professional Pack stochează autentificările pe timp de un an, nu limitează numărul de administratori și nici de utilizatori, permite clonarea, copiile de rezervă și recuperarea configurării elementelor rețelistice, oferă o reportare avansată a traficului de rețea, avertizări setabile sau, de exemplu, configurația avansată a VPN. Pentru elementele rețelistice alese, serviciul Nebula Professional Pack este disponibil gratis pentru un an de zile, de altfel, prețul se ghidează după sistemul de credite. În plus, oricine poate încerca gratis serviciul Nebula pe site-ul nebula.zyxel.com.

Silviu COJOCARU