Cheltuielile guvernamentale pentru servicii IT și software sunt încă o prioritate în timpul COVID-19, acestea fiind estimate să atingă la nivel mondial suma de 438 miliarde de dolari în 2020, în scădere cu 0,6% față de 2019, conform ultimelor prognoze de Gartner.

Cheltuielile IT guvernamentale globale vor reprezenta 16% din totalul cheltuielilor IT ale companiilor din toate industriile, cifră estimată a se ridica la un total de 2,7 trilioane de dolari în 2020, ceea ce reprezintă o scădere de 8% față de anul anterior.

„Organizațiile guvernamentale accelerează cheltuielile IT pentru serviciile publice digitale, sănătatea publică, serviciile sociale, educația și recalificarea forței de muncă în dorința de a veni în sprijinul persoanelor, familiilor și afacerilor care sunt puternic afectate de pandemia COVID-19”, a declarat Irma Fabular, Senior Research Director la Gartner. „Pentru a menține viabilitatea economică, organizațiile guvernamentale au desfășurat, de asemenea, programe de asistență care au ca scop susținerea companiilor mici și permit recalificarea forței de muncă.”

Sectorul software va experimenta cea mai puternică creștere în 2020

Singurele segmente care vor înregistra un ritm de creștere în 2020 vor fi serviciile IT și software-ul. Serviciile IT vor continua să fie cel mai mare segment de cheltuieli IT în rândul guvernelor în 2020, în timp ce cheltuielile cu software-ul vor înregistra cea mai puternică creștere, cu o creștere de 4,5% în 2020.„Chiar dacă la nivel mondial organizațiile guvernamentale încep să relaxeze politicile de izolare la domiciliu, unele practici relevante pentru sănătatea publică și sănătatea vor continua, inclusiv opțiunile pentru telemuncă”, a spus doamna Fabular. „Multe organizații guvernamentale vor introduce, de asemenea, măsuri pentru construirea rezilienței comunitare și naționale, inclusiv îmbunătățirea sistemelor de supraveghere a bolilor și a altor amenințări. Un exemplu este ajutorul de 500 de milioane de dolari alocat de guvernul federal al SUA pentru supravegherea datelor de sănătate publică și modernizarea infrastructurii pentru a ajuta statele și administrațiile locale să dezvolte instrumente de luptă contra COVID-19.

Proiectele IT importante, dar mai puțin urgente, cum ar fi sistemele de planificare a resurselor întreprinderii (ERP) și de robotizare a proceselor automatizate (RPA), vor fi întârziate pentru a face loc cheltuielilor imediate și critice destinate sprijinirii spațiilor de lucru digitale, pentru sănătate publică și creștere economică. Adoptarea serviciilor cloud va continua să fie accelerată, în timp ce cheltuielile cu serverele interne și stocarea vor continua să scadă.”

Cheltuielile guvernamentale IT în America de Nord vor fi cele mai mari la nivel global, ajungând la 191 miliarde dolari în 2020, urmate de Europa Occidentală (94 miliarde dolari) și Greater China (China, Taiwan și Hong Kong – 39 miliarde dolari). Serviciile guvernamentale digitale, data și analytics, securitatea cibernetică, precum și implicarea și experiența cetățenilor vor fi în continuare obiective în focusul cheltuielilor pentru sectorul public. În plus, așa cum este ilustrat de o recomandare a politicii UE, printre prioritățile viitoare se numără construirea unui sistem de sănătate solid pentru combaterea viitoarelor pandemii. Aceste priorități vor include cheltuielile pentru predictibilitatea lanțului de aprovizionare, cercetarea medicală și soluțiile de securitate a infrastructurii IT.

Sursa: Gartner