Conform Gartner, cheltuielile IT pentru cloud computing public efectuate de către companiile din cadrul segmentelor de piață adresabile vor depăși cheltuielile „tradiționale” pentru IT în 2025.

Cercetarea Gartner privind trecerea către cloud include doar acele categorii IT de la nivelul companiilor care pot trece la cloud, în cadrul categoriilor de software de aplicații, software de infrastructură, de servicii de business process și de infrastructură de sistem. Până în 2025, 51% din cheltuielile IT din aceste patru categorii vor trece de la soluțiile tradiționale la cloudul public, comparativ cu 41% în 2022. Aproape două treimi (65,9%) din cheltuielile cu software-ul de aplicații vor fi direcționate către tehnologiile cloud în 2025, în creștere de la 57,7% în 2022.

„Trecerea către cloud s-a accelerat doar în ultimii doi ani din cauza COVID-19, deoarece organizațiile au răspuns la o nouă dinamică de afaceri și socială”, a declarat Michael Warrilow, vicepreședinte de cercetare la Gartner. „Furnizorii de tehnologie și servicii care nu reușesc să se adapteze la ritmul de schimbare a cloud-ului se confruntă cu un risc tot mai mare de a deveni învechiți sau, în cel mai bun caz, de a fi retrogradați pe piețele cu creștere scăzută.”

În 2022, ofertele tradiționale vor constitui 58,7% din veniturile adresabile (vezi Figura 1), dar creșterea pe piețele tradiționale va fi mult mai mică decât cea din cloud. Cererea de capabilități de integrare, procese de lucru agile și arhitectură compozabilă vor conduce la trecerea continuă către cloud, deoarece inițiativele de transformare digitală și modernizare pe termen lung sunt anticipate în 2022. Managerii de produse tehnologice ar trebui să utilizeze schimbarea către cloud ca măsură a oportunității pieței.

Figura 1: Amploarea migrării către cloud, la nivel mondial, 2019 – 2025

În 2022, peste 1,3 trilioane de dolari în cheltuielile IT pentru companii reprezintă suma migrării către cloud, aceasta urmând să crească la aproape 1,8 trilioane de dolari în 2025, potrivit Gartner. Perturbarea continuă a piețelor IT de către serviciile cloud va fi amplificată de introducerea de noi tehnologii, inclusiv cloudul distribuit. Multe dintre acestea vor estompa și mai mult liniile de demarcație dintre ofertele tradiționale și cele cloud.

Adoptarea de către companii a cloudului distribuit are potențialul de a accelera și mai mult migrarea către cloud, deoarece aduce servicii cloud publice în domenii care au fost în principal non-cloud, extinzând piața adresabilă. Organizațiile îl evaluează datorită capacității sale de a îndeplini cerințele specifice locației, cum ar fi suveranitatea datelor, latența scăzută și lățimea de bandă a rețelei.

Pentru a valorifica trecerea la cloud, Gartner recomandă furnizorilor de tehnologie și servicii țintă segmente în care schimbarea are loc cel mai agresiv, în plus față de căutarea de noi oportunități cloud cu o creștere mare. De exemplu, segmentele legate de infrastructură au un nivel mai scăzut de penetrare în cloud și se așteaptă să crească mai repede decât segmente precum aplicațiile de întreprindere care sunt deja foarte penetrate. Furnizorii ar trebui să vizeze, de asemenea, anumite persoane, profiluri de adoptare și cazuri de utilizare cu inițiative de lansare pe piață.