Așteptările ridicate cu privire la prosperitatea pieței digitale vor stimula investițiile în tehnologie, în ciuda potențialului impact al variantei Omicron

Cheltuielile IT la nivel mondial sunt estimate să totalizeze 4,5 trilioane de dolari în 2022, o creștere de 5,1% față de 2021, conform ultimei prognoze a Gartner.

În ciuda impactului potențial al variantei Omicron, redresarea economică conjugată cu așteptările mari cu privire la prosperitatea pieței digitale vor continua să stimuleze investițiile în tehnologie.

„2022 este anul în care viitorul revine pentru CIO”, a declarat John-David Lovelock, vicepreședinte de cercetare la Gartner. „Ei sunt acum în măsură să treacă dincolo de proiectele critice pe termen scurt din ultimii doi ani și să se concentreze pe termen lung. Simultan, deficitele de competențe ale personalului, inflația salariilor și războiul pentru talente îi vor împinge pe CIO să se bazeze mai mult pe consultanță și pe firmele de servicii gestionate pentru a-și urmări strategiile digitale.”

Gartner estimează că segmentul de servicii IT – care include consultanță și servicii gestionate – va avea a doua cea mai mare creștere a cheltuielilor în 2022, ajungând la 1,3 trilioane de dolari, în creștere cu 7,9% față de 2021 (vezi Tabelul 1). Cheltuielile de consultanță în afaceri și tehnologie, în special, sunt de așteptat să crească cu 10% în 2022.

Tabelul 1. Estimarea cheltuielilor IT la nivel mondial (milioane de dolari SUA)

Sursa: Gartner (ianuarie 2022)

Până în 2025, organizațiile își vor crește dependența de consultanții externi, deoarece urgența mai mare și ritmul accelerat al schimbării măresc decalajul dintre ambițiile de afaceri digitale ale organizațiilor și resursele și capacitățile lor interne, potrivit Gartner.

„Acest lucru va fi deosebit de emoționant cu cloud, deoarece servește ca un element cheie în atingerea ambițiilor digitale și în sprijinirea muncii hibride”, a spus Lovelock. „Gartner se așteaptă ca marea majoritate a organizațiilor mari să folosească consultanți externi pentru a-și dezvolta strategia cloud în următorii câțiva ani.”

În 2020, în cadrul pieței software de aplicații pentru mediul enterprise, piața cloud a devenit pentru prima dată mai mare decât piața non-cloud, în parte din cauza pandemiei de coronavirus. Până în 2025, Gartner se așteaptă să fie dublu față de dimensiunea pieței non-cloud. Cloud-ul este responsabil pentru aproape toată creșterea de 11% a cheltuielilor din segmentul software pentru mediul enterprise în 2022, deoarece organizațiile se concentrează pe actualizarea stack-ului lor de software la software-as-a-service (SaaS) pentru a susține flexibilitatea și agilitatea continuă.

Sursa: Gartner