În ciuda scăderii cheltuielilor cu 10% în 2020, piața centrelor de date va reveni în următorii patru ani

Se estimează că cheltuielile utilizatorilor finali pentru infrastructura globală a centrelor de date vor ajunge la 200 miliarde dolari în 2021, o creștere de 6% față de 2020, conform celei mai recente prognoze de la Gartner. În ciuda scăderii cu 10,3% a cheltuielilor centrelor de date în 2020 din cauza restricțiilor de cheltuieli impuse în timpul pandemiei, se așteaptă ca piața centrelor de date să crească de la an la an până în 2024.

„Prioritatea pentru majoritatea companiilor în 2020 este menținerea pe linia de plutire, astfel încât creșterea segmentului centrelor de date este în general amânată până când piața intră în perioada de recuperare”, a spus Naveen Mishra, director senior de cercetare la Gartner. „Gartner se așteaptă ca planurile de extindere ale centrelor de date ale companiilor să se oprească temporar și apoi să se reia la sfârșitul acestui an sau la începutul anului viitor. Cu toate acestea, hiperscalatorii vor continua cu planurile lor de expansiune globală datorită investițiilor continue în public cloud.”

Măsurile de izolare impuse de COVID-19 vor stopa mai mult de 60% din construcțiile planificate în 2020, motiv pentru care veniturile din infrastructura centrelor de date vor scădea cu 10,3% în 2020, așa cum reiese din tabelul de mai jos. Se așteaptă ca volumul cheltuielilor generate de utilizatorii finali să crească cu mai puțin de 10% începând cu 2021.„O mare parte din cererea redusă în 2020 este de așteptat să revină în 2021, când personalul poate fi fizic la fața locului”, a spus Mishra. „Deocamdată, toate segmentele de infrastructură a centrelor de date vor fi supuse măsurilor de limitare a costurilor și se așteaptă ca clienții enterprise să extindă ciclurile de viață ale echipamentelor instalate.”

Trei acțiuni pentru recuperarea oportunităților pentru infrastructura centrelor de date

Cu o îmbunătățire lentă a ritmului de creștere economică, managerii generali ai infrastructurii centrelor de date ar trebui să caute să acorde prioritate unui set selectat de clienți existenți și noi. Mai exact, Gartner recomandă:

  • Instruirea forței de vânzări a organizației pentru a interacționa cu directorul financiar (CFO) și directorul de achiziții cu privire la un set de inițiative de optimizare a costurilor, cum ar fi renegocierea contractelor IT, optimizarea costurilor cloud și consolidarea IT.
  • Crearea unui document care să ajute furnizorii de tehnologie să înțeleagă impactul COVID-19 asupra unei game de industrii diferite pentru a recomanda apoi acțiuni pe termen scurt și mediu pentru furnizorii de fiecare industrie.
  • Investiția într-un nou model de abordare a pieței pentru nativii digitali pentru a stimula inovația. Folosiți oportunitatea creată de hybrid IT și a prețurilor bazate pe consum.

Sursa: Gartner