Aproape jumătate din membrii consiliului director ale companiilor anticipează schimbarea modelului de afaceri al organizațiilor lor ca urmare a pandemiei

Șaizeci și nouă la sută dintre consiliile de administrație (Board of Directors – BoD) și-au accelerat inițiativele de digitalizare a afacerilor ca urmare a întreruperii provocate de pandemia COVID-19, potrivit unui nou sondaj realizat de Gartner. Aproape jumătate anticipează schimbarea modelului de afaceri al organizațiilor lor ca urmare a pandemiei.

2021 Gartner Board of Directors Survey a fost realizat printr-un sondaj online din luna mai până în luna iunie 2020 cu 265 de respondenți din SUA, EMEA și APAC ce dețin un rol într-un consiliu de administrație sau activează ca membri ai unui consiliu de administrație corporativ. Sondajul a vizat înțelegerea modului în care consiliile de administrație privesc evoluția modelului de afaceri bazat pe afaceri digitale în companiile lor, împreună cu rolul CIO și al altor lideri executivi, în special în contextul crizei COVID-19.

„Consiliile de administrație joacă un rol puternic în a ajuta echipa de conducere executivă să se concentreze dincolo de riscurile pe termen scurt asociate cu această pandemie extinsă”, a spus Partha Iyengar, distins vicepreședinte de cercetare la Gartner. „Transformarea digitală bazată pe tehnologie poate și ar trebui să fie un factor puternic în abordarea angajaților, a clienților, a lanțului de aprovizionare și să mărească impactul brand-ului pentru a permite companiei să iasă din criză mai puternică.”

COVID-19 solicită consiliilor de administrație modificări bugetare

Majoritatea consiliilor de administrație (67%) se așteaptă la creșteri bugetare pentru tehnologie ca urmare a pandemiei, în timp ce domeniile funcționale precum marketingul și resursele umane sunt de așteptat să înregistreze reduceri bugetare. Respondenții se așteaptă la o creștere de aproape 7% a bugetelor IT pentru 2020. „Solicitarea pe termen lung a consiliilor de administrație în timpul COVID-19 este de a aproba investiții anticipative chiar și în condițiile unor venituri și profituri potențial în scădere dramatică”, a spus Iyengar.Sursa: Gartner (septembrie 2020)

Analiticele și inteligența artificială (AI) sunt așteptate să devină mai puternice ca tehnologii ce schimbă radical mediul de afaceri, ca urmare a pandemiei, pe măsură ce companiile se bazează pe ele pentru a fundamenta mai bine luarea deciziilor în noul mediu de lucru la distanță.

Inițiative de tehnologie digitală în topul listei de priorități de afaceri a consiliilor de administrație

Motivate de apariția COVID-19, inițiativele de tehnologie digitală vor servi drept prioritate strategică de afaceri pentru consiliile de administrație în următorii doi ani, urmate de gestionarea relațiilor cu clienții și gestionarea forței de muncă la distanță.

86% dintre respondenți consideră că tehnologia are un rol de transformare în abordarea priorităților strategice de afaceri, motiv pentru care se așteaptă ca majoritatea organizațiilor să creeze un nou rol „Chief Digital Officer” pentru a gestiona pe termen lung situația indusă de pandemia COVID-19.

„Consiliile de administrație trebuie să adopte abordări inovatoare ale modelelor lor de guvernanță prin utilizarea tehnologiilor și a expertizei IT pentru a adapta impactul pe care pandemia îl are asupra agendelor lor de transformare digitală”, a spus Iyengar.

Consiliul de administrație îl vede pe CIO ca partener

Aproape toate consiliile de administrație se așteaptă ca liderii funcționali să colaboreze între ei în timpul pandemiei de COVID-19. Mai mult de jumătate consideră că CIO-ul este un partener al liderilor departamentelor de afaceri, în timp ce peste o treime consideră că CIO-ul ar trebui să rezolve singur problemele de digital business.

Reînnoirea pe termen mai lung este un domeniu important pentru consiliul de administrație, 28% dintre respondenți concentrându-se pe faza „reînnoire” a procesului de resetare a strategiei de afaceri definită de Gartner. Conducerea executivă este mai puțin concentrată pe reînnoire (18%) și mai concentrată pe faza „Respond”, mai puțin de jumătate raportând că este zona lor principală de activitate.„CIO-ul și restul echipei de conducere executivă ar trebui să se angajeze alături de consiliul de administrație pentru crearea unei strategii pe termen mai lung pentru revigorare – și chiar supraviețuire – după criză”, a spus Iyengar.

Sursa: Gartner