Conform celui mai recent studiu Gartner dedicat aplicațiilor web de tip firewall (WAF: Web Application Firewalls) și publicat la începutul lunii august, F5 avansează în poziția de “lider”, din cea anterioară de “challenger”. Modificarea statutului în Cadranul Liderilor marchează un moment important în evoluția soluțiilor WAF, cu atât mai mult cu cât confirmă intențiile declarate ale managementului F5 de a-și concentra strategic cercetarea și dezvoltarea pe soluții și aplicații critice de securitate.

În prezent, ca urmare a utilizării a tot mai multe aplicații web, piața de soluții WAF  este într-o creștere accelerată. Piața totală pe segmentul de soluții WAF este apreciată de Gartner ca atingând pragul de 626 milioane USD în 2016, cu 21.3% mai mult față de 2015.

“Piața de soluții WAF este dictată de necesitatea companiilor și a organizațiilor de a ține în siguranță, atât la nivel intern, cât și public, toate aplicațiile web care sunt fie instalate local, fie utilizate remote (găzduite de terți, utilizate cloud sau ca servicii).  Utilizarea pe scară tot mai largă a aplicațiilor web a determinat și o nevoie tot mai acută de a securiza aplicațiile, dar și resursele accesate și datele procesate prin intermediul acestora. F5 reconfirmă, cu această ocazie, excelența soluțiilor sale de securitate,” afirmăSergiu Banyai, Business Development Manager F5, Veracomp.

Cadranul Liderilor realizat de către Gartner reprezintă un reper pentru specialiști și manageri IT din întreaga lume. Analiștii Gartner realizează aceste rapoarte, în mod constant, pe segmente reprezentative de soluții, reușind să radiografieze evoluția și (re)poziționarea celor mai semnificativi producători pe respectivul segment. În evaluările sale, Gartner analizează atât caracteristici tehnice esențiale ale soluțiilor și modul în care acestea răspund unor cerințe ale pieței, inovațiile realizate de producători în timp, capacitatea de a aduce îmbunătățiri soluțiilor existe, cât și capacitatea de a pune în practică componentele viziunii strategice.

Poziționarea F5 ca Lider pe segmentul soluțiilor de securitate a fost determinată atât de progresele tehnologice observate de analiștii Gartner (îmbunătățirea serviciilor cloud WAF, imbunătățirea sistemului de detectare a anomaliilor bazat pe comportamentul utilizatorilor, integrarea cu BigIP, dar si cu alte platforme – DevOpps, AWS și Microsoft Azure) dar și de opiniile clienților care au considerat F5 ca fiind producător de top pe acest segment și au menționat ca apreciază  flexibilitatea și scalabilitatea soluțiilor WAF oferite de F5.

Gartner este de părere că “până în 2020 echipamentele hardware dedicate WAF vor reprezenta mai puțin de 20% din implementările de soluții WAF, față de 40% în prezent” și că “până în 2020, peste 50% din aplicațiile web vor fi protejate public prin utilizarea unor platforme de servicii cloud WAF, care vor combina mai multe tipuri de protecții: DDoS, CDN, WAF etc”.

În România, F5 are 30 parteneri autorizați, peste 80 de specialiști instruiți și care dețin diverse nivele de certificare și este distribuit în exclusivitate de Veracomp.

Mai multe detalii privind criteriile de evaluare și modalitatea de analiză utilizate de către Gartner sunt disponibile aici.