• Pentru prima dată, s-a atins o viteză de download de 1 Gigabit în rețeaua LTE folosind Ericsson Networks Software 16B și modemul Qualcomm Snapdragon X16 LTE
  • Alinierea ecosistemelor oferă oportunități pentru operatori ca Telstra și producătorii de dispozitive precum NETGEAR, astfel încât să poată pregăti servicii LTE cu viteze de 1 Gbps
  • Demonstrație live în cadrul MWC 2016

Ericsson  și Qualcomm Technologies – una dintre cele mai mari companii la nivel global care oferă produse și servicii pentru comunicații wireless – au reușit cu succes testarea vitezei de descărcare de 1Gbps în rețelele și pe dispozitivele cu capabilități LTE-Advanced. Acest lucru a fost posibil datorită testării interoperabilității modemului Snapdragon X16 LTE, un produs al Qualcomm Technologies.

„Este minunat să vedem că liderii industriei LTE Ericsson și Qualcomm Technologies susțin comercializarea rapidă a serviciilor Gigabit LTE”, a spus Mike Wright, Group Managing Director Networks, Telstra. „Micșorând perioada de timp dintre testele de laborator și disponibilitatea comercială, vom reuși să aducem mai repede pe piață aceste dispozitive, oferindu-ne posibilitatea să îmbunătățim experiența utilizatorilor, aspect care va deveni din ce în ce mai important pe măsură ce ne apropriem de era 5G.”

Disponibilitatea comercială a dispozitivelor LTE capabile să susțină viteze de 1Gbps va fi asigurată de NETGEAR, care se află într-un stadiu avansat în ceea ce privește dezvoltarea acestora. NETGEAR a lansat deja câteva dispozitive LTE-Advanced care suportă viteze de descărcare LTE de 600 Mbps.

„Suntem bucuroși să ne continuăm parteneriatul de lungă durată cu Telstra, Qualcomm și Ericsson, pentru a putea oferi servicii și dispozitive LTE de ultimă generație care să permită viteze mari de transfer de date”, a menționat Andrew Green, Vice Președinte al Mobile Network Products, NETGEAR. „Împreună, transformăm industria și îmbunătățim experiența consumatorului final.”

La începutul acestei luni, Ericsson a anunțat și un nou sistem de radio software și hardware care suportă o rată maximă de download de 1Gbps, iar Qualcomm Technologies a anunțat modemul Snapdragon X16 LTE, pentru a se adresa oportunităților de dezvoltare a rețelelor LTE și pentru a susține evoluția operatorilor către 5G.

„Gigabit LTE va permite operatorilor să ofere servicii considerabil mai bune clienților lor, în același timp susținându-le evoluția către 5G”, a adăugat Thomas Noren, Vice Președinte, Head of Radio Product Management, Ericsson. „Desigur, vitezele de care clienții vor avea parte vor fi diferite în funcție de tehnologia dispozitivelor folosite, motiv pentru care Qualcomm Technologies consideră că este important ca chipset-urile pentru smartphone-uri și dispozitive mobile în bandă largă să fie disponibile de anul acesta.”

Pentru a atinge această performanță, Ericsson Networks Software 16B valorifică o combinație de caracteristici software performante, ce vor oferi acoperire extinsă pentru aplicații, cu rate maxime de download până la 1Gbps, datorită îmbunătățirilor software aduse la rețelele comerciale LTE de astăzi.

Caracteristicile combinate ale Gigabit LTE sunt:

  • Trei componente Carrier Aggregation (CA) ce permit utilizatorului să beneficieze de o lățime de bandă totală de 60 Mhz din mai multe spectre de bandă simultan,
  • 4×4 MIMO (multiple input multiple output) pe două CA (aggregated carriers), ce dublează numărul de fluxuri de date unice transmise către smartphone-ul utilizatorului, oferindu-i acestuia capacitate de date mai mare,
  • Criptarea LTE 256 QAM (quadrature amplitude modulation) care oferă un număr mai mare de biți în spațiul disponibil al spectrului,
  • Lean Carrier al Ericsson care va crește capacitatea de date primite de utilizatorul final cât și capacitatea întregului sistem, reducând interferențele cauzate de semnalele în exces din rețeaua LTE.

Combinația acestor caracteristici a fost demonstrată live și la MWC 2016, dovedind dublarea ratelor maxime de downlink. „Modemul Qualcomm Snapdragon X16 LTE reprezintă cea mai recentă inovație în tehnologia mobilă și un punct de referință major în drumul spre 5G”, spune Serge Willenegger, Senior Vice President, Product Management, Qualcomm Technologies, Inc. „Suntem entuziasmați să lucrăm cu alți leaderi ai tehnologiei mobile precum Ericsson, Telstra și NETGEAR pentru a aduce aceste inovații către utilizatori din întreaga lume.”