Asociația pentru Dezvoltare Urbană (ADU) împreună cu Asociația Nevăzătorilor din România (ANR) și Asociația Națională a Surzilor din România (ANSR), anunță demararea proiectului “Tactile Education”. Prin intermediul tehnologiei digitale, aplicația Tactile Education își propune să contribuie la creșterea calității educației printr-o mai bună experiență de învățare și utilizarea unor tehnici multisenzoriale de educație, adaptate elevilor cu deficiențe de vedere și auz, dar și dizabilități de învățare.

Proiectul este derulat cu sprijinul Fundației Orange, în cadrul programului Lumea prin Culoare și Sunet, și se va desfășura în mai multe etape, pe o perioadă de doi ani.

Proiectul Tactile Education pornește de la o aplicație dezvoltată în anii trecuți, Tactile Images, care și-a dovedit utilitatea în a crea resurse pentru învățare potrivite persoanelor cu deficiențe de vedere. Aceasta își scrie povestea mai departe, devenind mai ușor de utilizat atât în versiunea de desktop, dar și printr-o aplicație nouă pentru mobil ce va putea fi folosită de profesori și elevi chiar și în clasă. Materialele educaționale pentru elevii cu deficiențe de vedere vor fi îmbogățite, iar în plus vor fi create materiale dedicate pentru elevii cu deficiențe de auz.

Tot acest proces de dezvoltare va reuni profesioniști din domenii diferite, dar și utilizatorii finali ai acestei aplicații, toți având același scop, de a asigura accesul la conținut educațional adaptat nevoilor speciale și de calitate. Programatori, profesori, elevi, membri ai organizațiilor neguvernamentale își vor uni forțele, energia și ideile pentru a găsi soluțiile cele mai eficiente astfel încât utilizarea aplicației să devină o obișnuință în învățarea în clasă sau în studiul individual.

Proiectul și-a propus să ajungă la aproximativ 60 de profesori și 600 de elevi din școlile speciale, integrând metodele inovative de educație tactilă direct în mediul de învățare. Toate materialele create vor avea descrieri audio pentru elevii nevăzători și descrieri video interpretate în Limba Semnelor Române pentru copiii cu deficiențe de auz, realizate de comunitatea de profesori și persoane nevăzătoare și surde împreună cu echipa ADU. 1.500 de materiale educaționale tactile, concepute atât pentru studenții cu deficiențe vizuale, cât și pentru cei cu deficiențe auditive, vor fi donate școlilor din care fac parte profesorii participanți, pentru a întări angajamentul de susținere a educației incluzive și pentru a promova educația tactilă în școlile din România.

”A venit momentul ca educația tactilă și multisenzorială să fie integrată și recunoscută oficial în școlile speciale, dar și tipice din România. Avem convingerea că societatea românească are deschidere spre un model de educație mai incluziv și ne-am propus să oferim intrumente utile care să facă acest proces accesibil tuturor. Experiența ultimilor 10 ani ne-a arătat și cât de eficiente sunt materialele tactile și multisenzoriale și astfel am considerat firesc să facem pași înainte spre utilizarea lor în cât mai multe școli din România” – Gabriel Victor Bâclea, Manager de Proiect.

Mai multe informatii despre evoluția proiectului dar și alte detalii sunt disponibile pe site-ul www.procivic.ro, pe site-ul platformei educative www.tactileimages.org, dar și pe pagina de Facebook – Tactile Images.