Asociația pentru Dezvoltare Urbană a finalizat accesibilizarea jocurilor de societate pentru copiii cu dizabilități de vedere și învățare în cadrul programului MOL pentru sănătatea copiilor, organizat de Fundația Pentru Comunitate din fondurile puse la dispoziție de MOL România.

Scopul proiectului „Terapie prin jocuri multisenzoriale pentru copiii cu deficiențe de vedere și învățare” a fost dotarea a 3 instituții speciale cu câte 10 jocuri accesibilizate pentru dezvoltarea unei oportunități de învățare prin joacă.

Am făcut echipă cu profesori văzători și nevăzători și am supus procesului de accesibilizare 10 jocuri (Trenulețul Emoțiilor, Memory Chess, Checkers, Emoțiile pe fața mea, Pisicuțele Amabile, Castele de nisip, Orășelul Emoțiilor, Zaruri cu povești (doar în format digital), Misiune îndeplinită! Prim ajutor!, Alias Clasic) care să îi ajute pe copii să își identifice mai ușor emoțiile, să își exprime sentimentele, dar și să le sprijine dezvoltarea cognitivă și a spiritului de echipă.

Accesibilizarea a constat în parcurgerea mai multor etape, de la selectarea jocurilor, achiziționare și crearea unui plan de accesibilizare. În proiect au fost realizate următoarele elemente de joc:

Planșa de joc a fost întocmită dintr-un forex alb, material care să permită fixarea pionilor și au fost adăugate și abțibilduri care conțin texte în Braille, pentru o mai bună orientare pe planșă.

Pionii au fost creați de forme diferite și printați 3D. În total au fost creați 333 de pioni din materiale precum plastic sau rășină.

Cartonașele au fost accesibilizate prin descrierea imaginilor și digitalizarea informației.

Regulile au fost și ele adaptate noilor materiale create.

Aplicația de mobil a fost creată pentru a digitaliza în totalitate unul dintre jocuri și pentru a facilita jocul cu zarurile sau cartonașele în cazul altor jocuri.

Jocurile accesibilizate au fost testate de către profesorii din școlile speciale partenere, le-au fost aduse îmbunătățiri și apoi au fost donate celor 3 școli din proiect. Totalul de 30 de jocuri va ajunge la mai mult de 60 de beneficiari, copii nevăzători sau cu deficiențe de vedere din cele 3 școli partenere, dar vor rămâne să bucure și copiii din generațiile viitoare.

Accesul la aceste materiale este liber deoarece oricine le poate descărca de pe website-ul proiectului, care va fi distrubuit în curând pe pagina oficială de Facebook a asociației.