Piața globală a tabletelor a cunoscut o revigorare de amploare în timpul pandemiei, ieșind dintr-o lungă criză. Piața a crescut cu 19% YoY în 2020 datorită cererii tot mai mari de dispozitive mobile cu ecran mare stimulată de munca la distanță, educația online și măsurile prelungite de izolare la domiciliu. Continuând traiectoria de creștere, piața a crescut cu 53% față de anul precedent în primul trimestru al anului 2021, după ce a atins un nivel maxim pentru ultimii cinci ani în trimestrul IV al 2020, potrivit ultimului raport global al pieței tabletelor Counterpoint Research. Cu toate acestea, în termeni de creștere trimestrială (QoQ), a scăzut cu 22% din cauza faptului că trimestrul nu este, în mod tradițional, unul de vârf.

Principalii producători de tablete au accelerat producția și livrările în 2020 pentru a satisface cererea crescută. Apple și Samsung au lansat și au promovat agresiv noi modele. Cele două companii și-au extins cotele de piață pe tot parcursul anului 2020. Producătorii de top de tablete par să fi beneficiat de o concurență mai redusă pe piața în creștere. Mulți jucători de tablete au redus anterior sau au închis afacerea, în timp ce Huawei și-a pierdut substanțial cota de piață din cauza măsurilor de interdicție din SUA.

Apple a vândut cu 33% mai multe unități iPad la nivel mondial în 2020 decât în ​​2019 și a continuat să conducă în ierarhia cotelor de piață, extinzându-și ponderea la 37% în primul trimestru al anului 2021. În pofida efectului dat de faptul că trimestrul este în afara sezonului vânzărilor, Apple și-a îmbunătățit performanța în toate regiunile majore, în special în Japonia, unde vânzările sale au continuat să atingă maximele istorice. Analistul principal Liz Lee a spus: „Modelele de bază ale iPad-ului au reprezentat 56% din totalul livrărilor iPad în primul trimestru al anului 2021. Seriile iPad Air și iPad Pro au urmat cu cote de 19%, respectiv 18%. Deoarece consumatorii sunt preocupați în mod constant de prețuri și portabilitate, cel mai recent iPad 8 a apărut ca modelul cel mai bine vândut. Lansat în octombrie 2020, iPad Air 4 s-a clasat pe locul al doilea pe lista bestseller-urilor, întrucât a fost un mare succes pentru consumatorii care caută rentabilitate, precum și specificații ridicate.”

Lee a adăugat: „Modelul recent lansat M1 iPad Pro aduce schimbări mari în comparație cu modelele anterioare. Răspunsul inițial al consumatorilor a fost extrem de pozitiv. Dar Apple se confruntă în prezent cu constrângerile lanțului de aprovizionare, cum ar fi lipsa cipurilor și problemele de producție legate de ecranul Liquid Retina XDR. În consecință, ne așteptăm ca livrările M1 iPad Pro să poată crește în Q3, susținute de stabilizarea aprovizionării. Această creștere va fi menținută în Q4, în conformitate cu efectul sezonului de vârf de vânzări.”

Sursa: Counterpoint Research