Sir Clive Sinclair, cel care a ajutat la dezvoltarea pieței microcomputerelor din Europa, a murit recent la vârsta de 81 de ani. El a fost creatorul ZX Spectrum, microcomputerul cu care mulți din generația mea au început.

ZX Spectrum a fost un computer personal pe 8 biți, dezvoltat de Sinclair Research. A fost lansat pentru prima dată în Regatul Unit la 23 aprilie 1982 și a devenit cel mai bine vândut microcomputer din Marea Britanie. O clonă de ZX Spectrum, produsă de fosta ICE Felix, a fost primul meu calculator cu care am pătruns în această lume minunată a IT-ului. Eram printre fericiții care aveam pe lângă microcomputer, un monitor și o unitate de floppy disk de 5,25 inch. Pe acest computer am început să programez în BASIC și am avut primul contact cu sistemul de operare CP/M (un precursor al MS-DOS-ului de la Microsoft). Aveam o colecție impresionantă de diskete cu jocuri și diverse aplicații.

Memoria RAM era “impresionantă” de 64 KB (da KB!), iar stocarea se putea face exclusiv pe discheta. Între computerele de astăzi și ZX Spectrum este o diferență majoră, dar entuziasmul începutului a fost deosebit. Am petrecut sute ore buchisind limbajul BASIC sau jucându-mă pe acest microcomputer.

Cei care vor să vadă cum arătau jocurile și aplicațiile pe acest micro-computer, pot încerca un emulator (spre exemplu https://zxspectrum4.net ).