Laptopurile Inspiron 15 din seria 5000 încorporează o multitudine de opțiuni din lista mereu îmbogățită a cerințelor utilizatorilor din domeniul educațional și vin într-o varietate de modele cu diferite dotări. La nivel estetic, dar și practic, carcasa de aluminiu face o impresie puternică, contribuind în același timp și la calitatea consistentă a construcției. Grație acestei caracteristici, utilizatorul nu va avea cu adevărat o problemă la transportul unui Dell Inspiron 15 în interiorul unui rucsac și ar trebui să folosească un manșon de protecție numai în cazuri extreme pentru a evita urmările unui comportament neglijent. Designul este completat de ergonomie și fiabilitate. Cu o înălțime de maxim 17,9 mm, laptopul se insinuează ușor în rucsacul tinerilor utilizatori, celelalte dimensiuni făcându-l un pic mai mare decât o coală A4: lățime de 356,1 mm și înălțime de 234,5 mm. Cu asemenea dimensiuni, era de așteptat ca nici greutatea să nu fie una mare, cele 1,75 kg nefiind exagerate. Chiar și în aceste condiții, proiectanții Dell au reușit să acomodeze pe carcasă o tastatură ergonomică cu taste ce rezistă la 5 milioane de apăsări, iar articulația display-ului este fermă, dar în același timp permite o rotire lină în jurul balamalei.

Element central al laptopului, ecranul cu diagonala de 15,6 inci, afișează imagini la rezoluție FullHD 1920×1080 cu o rată de refresh de 60 Hz, suprafața antireflex putând fi tactilă sau netactilă, în funcție de model, și cu o luminozitate între 220 și 300 de niți (cd/m2). Înainte de a fi afișate, imaginile sunt prelucrate de plăci grafice dedicate de generație nouă AMD Radeon sau NVIDIA GeForce MX350 sau de plăci grafice integrate Intel UHD sau Intel Iris Plus. Vasta gamă de opțiuni se bazează pe cele două platforme de procesare utilizate, Intel și AMD, și la acest capitol putându-se opta pentru procesoare Intel Core i3, i5 sau i7 de generația a 11-a sau AMD Ryzen 3, 5 sau 7. De asemenea, memoriile DDR4 ce pot fi instalate în sistem Dual Channel asigură o scalabilitate de la 4 până la 32 GB, iar SSD-urile PCIe NVMe Gen3 x4 asigură un spațiu de stocare cu capacități între 128 GB și 2 TB.

Dimensiunile reduse ale dispozitivului au exclus integrarea unei unități optice interne, dar Dell Inspiron 15 seria 5000 este dotat cu un cititor de carduri microSD, iar la nivel de porturi prezintă un set de 7 interfețe de conectare: 2 porturi USB 3.2 Gen 1, un port USB 3.2 Gen 2 Type-C (DP/PowerDelivery), o mufă combinată pentru microfon/cască, un port HDMI 1.4 și o mufă de alimentare.

Portul multifuncțional USB Type-C oferă compatibilitate periferică extinsă, acceptând în același timp portul de afișaj și de alimentare cu energie, astfel încât să puteți avea mai mult spațiu pe ecran când doriți.

Pentru conferințe web, laptopul este dotat cu o cameră HD 720p ce asigură transmisii video la 30fps, vocea este captată de un set de microfoane dual-array, iar sunetul este redat de două boxe
Waves MaxxAudio Pro ALC3204 de câte 2W. Calitatea conexiunii la rețea este asigurată de noul protocol wireless 802.11 AX, numit și WIFI 6, prin intermediul căruia vitezele de transfer prin Wi-Fi, acoperirea și fiabilitatea laptopului Inspiron sunt mai mari ca oricând în zonele aglomerate și cu trafic intens.