În acest sezon, 11000 fete din 69 de țări s-au înregistrat și au dezvoltat peste 3200 de soluții tech pentru a rezolva problemele comunităților lor. Adică 3200 de moduri prin care lumea a devenit puțin mai bună anul acesta.

Anul acesta, echipele au abordat probleme precum violența domestică, poluarea aerului, accesul la educație, accesibilitatea, calitatea apei, sărăcia și multe altele probleme întâlnite în comunități. Proiectele lor, de la aplicații mobile la soluții bazate pe AI, sunt dovada că tehnologia poate face bine. Ele demonstrează cum inovația poate veni din orice colț al lumii și poate avea un impact semnificativ asupra problemelor din comunitate.

Aceste soluții reprezintă o schimbare globală uriașă realizată în doar câteva săptămâni. Felicitări fiecărei fete suficient de curajoase încât să susțină ceea ce crede, să învețe lucruri noi și să acționeze.

Sprijinite de mentori și ambasadori locali, Technovation Girls au avut – și vor continua să aibă – un impact enorm asupra comunităților lor. Suntem mândri de fiecare persoană care a participat la program în acest sezon și onorați să facem parte din călătoriile voastre ca lideri și factori de schimbare.

Astăzi, suntem încântați să vă prezentăm finalistele Technovation Girls 2024, câștigătoarele regionale și câștigătoarele premiilor speciale. De asemenea, le mulțumim în mod special juraților care și-au făcut timp pentru a analiza fiecare cel putin 11 depuneri în acest an, oferind feedback și sfaturi fiecărei echipe.

Aceste tinere talentate își arată abilitățile, dar și determinarea de a aduce schimbări pozitive în comunitățile lor.

Într-o industrie în care femeile reprezintă adesea o minoritate, cu doar o treime din posturile tehnice la nivel mondial ocupate de genul feminin, această competiție este un simbol al schimbării. Mai multe despre acest studiu poți afla aici.

Pentru echilibrarea decalajelor de gen din industrie, Technovation Girls este mișcarea ce contribuie la dezvoltarea abilităților în domeniul IT și antreprenoriat pentru fetele între 8 și 18 ani, prin organizarea anuală a celei mai mari competiții de tehnologie dedicată fetelor.

Echipele câștigătoare ale premiilor regionale Europene

La categoria Senior, a câștigat Echipa MYBIY, din România, cu proiectul TeenTalk”.

La categoria Junior, a câștigat Echipa Abstract, din Irlanda, cu proiectul Secure Hands.

La categoria Beginner, a câștigat Echipa AlkevTechnoGirls, din Turcia, cu proiectul „Speak for Me”.

Dacă vreți să aflați cine sunt echipele finaliste și câștigătorii regionali din întreaga lume, accesați https://bit.ly/3WfsEAI.

Descoperiți câștigătoarele globale la fiecare categorie https://bit.ly/3WfsEAI:

Finalistele Technovation Girls 2024 – Faceți cunoștință cu cele 15 echipe finaliste care vor trece în runda finală de jurizare!

Câștigătoarele regionale Technovation Girls 2024

Câștigătoarele Premiilor Speciale Technovation Girls 2024

9 echipe de la noi s-au calificat în Semifinala Internațională Technovation Girls 2024

La nivel internațional, ne bucurăm că România a fost reprezentată anul acesta la Technovation Girls de 9 echipe.

Ne face plăcere să amintim performanțele și ideile cu care fetele noastre au ajuns atât de departe. Iată ideile lor pentru schimbarea în bine!

Categoria Senior

Echipa Sugar & Spice, formată din Ana-Maria Petcu, Daria Alexandra Stoian, Karina

Dumitrescu și Ecaterina Ștefănescu de la Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu,

Elisa Ipate de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică București, a creat aplicația

AgriConnect. Această aplicație vizează îmbunătățirea accesului la produsele locale în București și împrejurimi, facilitând contactul direct între producători și consumatori. Utilizatorii pot cumpăra sau vinde produse proaspete cu opțiuni de livrare sau ridicare personală, iar producătorii pot dona surplusurile către adăposturi și organizații caritabile.

Echipa STEMinistas din Sibiu, formată din Andra Maria Dachin, Anastasia Fleaca, Diana

Ștefania Iacob și Andra Radu de la Colegiul Național Gheorghe Lazăr Sibiu, prezintă AIPeacefulness, o platformă dedicată suportului pentru persoanele cu boli autoimune! În ultimii ani, incidența bolilor autoimune a crescut la nivel global, dar acestea încă nu sunt înțelese deplin și mulți pacienți nu beneficiază de tratamente adecvate. AIPeacefulness este concepută pentru cei care caută soluții de vindecare, inclusiv prin intermediul dietei AIP (Autoimmune Protocol).

Echipa Byte Belles lansează AlEarth, o aplicație dedicată conștientizării amenințărilor la adresa planetei noastre. Echipa este formată din Sofia Dragomir și Delia Scarlat de la Colegiul Național Bilingv „George Coșbuc” din București, Fakiha Ahmed din Pakistan, Lubaba Shaki din Polonia și Hajar Benabad din Maroc. Proiectul lor, AlEarth, oferă o hartă interactivă unde utilizatorii pot vedea dezastrele naturale și urgențele climatice, având opțiuni de a contribui la organizațiile caritabile asociate fiecărei cauze. Utilizatorii pot adăuga și monitoriza evenimente importante, care sunt verificate și afișate în aplicație.

Echipa MIA AI for Education, formată din Andreea Maria Sosai de la Laude Reut, Raisa

Cornea de la Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu” și Ioana Buduru de la Liceul Teoretic Ștefan Odobleja, toate din București, a lansat MiaAI for Education. Aplicația utilizează inteligența artificială pentru a îmbunătăți procesul de învățare, oferind acces gratuit la lecții și răspunsuri interactive. MiaAI transformă învățarea într-o experiență distractivă și accesibilă, facilitând înțelegerea conceptelor complexe.

Echipa MYBIT, formată din Medeea Medvedev, Yarina Albescu, Briana Stoica,

Ioana-Rucsandra Manolache și Teodora Sandu de la Colegiul Național „Ferdinand I” din Bacău, a dezvoltat TeenTalk, o aplicație destinată educației sexuale și sprijinului pentru mamele minore. În contextul în care România are cel mai mare număr de mame minore din Europa, TeenTalk oferă informații despre bolile transmisibile sexual, sfaturi practice și suport moral, prin lecții, animații și un asistent AI care răspunde la întrebări, contribuind astfel la îmbunătățirea accesului la educația sexuală.

Echipa Penta Power, formată din Daria Georgescu de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, Miruna-Alexia Pintea, Ioana-Elisa David, Ilinca Dumitru și Maria Ștefănescu, toate de la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din București, a dezvoltat NEXA. Aplicația optimizează procesul de aplicare la programe de job shadowing și internshipuri, deschizând porțile elevilor de liceu și studenților către experiențe profesionale esențiale. Inițiativa nu doar facilitează accesul la oportunități valoroase, dar și stimulează dezvoltarea profesională a tinerilor.

Categoria Junior

Echipa G-POWER, din Pitești, a prezentat proiectul Food Lockers. Prin intermediul acestei aplicații, elevii pot dona alimente în mod anonim în dulapuri special amenajate la școală. Alți elevi pot accesa aceste resurse folosind un cod unic, garantând confidențialitatea și accesul egal la nutriție esențială pentru o zi de învățare eficientă. Membrii echipei sunt Ema Maria Tesloianu, Daniela Botezatu, Ana Preda și Erica Gabriela Mihai de la Școala Gimnazială „Alexandru Davila” și Camelia Georgiana Cofescu de la Școala Gimnazială „Adrian Păunescu”.

Echipa Green Harmonizer, a dezvoltat Pawz, o aplicație dedicată protecției animalelor pierdute sau fără stăpân. Pawz facilitează regăsirea animalelor de companie pierdute, permițând utilizatorilor să trimită alerte și să primească notificări despre animalele găsite, printr-o interfață prietenoasă și intuitivă. Proiectul a fost realizat de Cătălinei Moldovan de la Acton Academy Bucharest.

Categoria Beginners

Echipa Digital Queens, formată din trei eleve din Pitești, Maria Alexandra Cuceanu, Anastasia Popescu și Nicole Elise Dinu de la Școala Gimnazială „Alexandru Davila” – a creat Waste Wizard AI. Această aplicație îmbunătățește modul în care se reciclează în școli. Deși există containere de reciclare în școli, analiza lor arată că multe deșeuri reciclabile sunt încă aruncate greșit. Aplicația folosește inteligența artificială pentru a clasifica deșeurile în patru categorii, facilitând astfel reciclarea corectă.

Semifinalistele ale României decise în cadrul unui eveniment fizic, organizat la București

Pe 25 mai, aproximativ 100 de persoane au participat la Evenimentul Regional Pitch, unde 12 echipe și-au prezentat proiectele, fiecare încercând să convingă juriul că ideea lor merită să meargă mai departe în competiție.

Despre importanța Competiției Technovation Girls în dezvoltarea competențelor digitale și a antreprenoriatului feminin

Technovation Girls crede că tehnologie este o componentă esențială în dezvoltarea socială, IT fiind un domeniu în care bărbații și femeile pot contribui în egală măsură.

Pentru participantele Technovation, această competiție este deschizătoare de drumuri spre o carieră în tehnologie. Statisticile acestui program arată că Technovation inspiră participantele să urmeze cariere în tehnologie, cu 58% dintre ele înscriindu-se la cursuri de informatică după competiție. Programul încurajează angajamentul în domeniile STEM și dezvoltă lideri tehnologici, susținând și deschiderea de noi afaceri și accesul la educație avansată.

Programul numără și absolvente care își deschid propria afacere, se înscriu la cursuri prestigioase și devin studente ambasadoare pentru următoarea generație de participante.

Ce abilități dezvoltă fetele în urma participării la Technovation

Cu sprijin din partea mentorilor voluntari, profesorilor și părinților și folosind materialele gratuite puse la dispoziție de Asociația Adfaber și platforma Technovation Girls, fetele dobândesc unele dintre cele mai căutate și valoroase abilități pe piața muncii.

Când vine vorba de hard skills, principalele competențe dobândite sunt: coding, leadership, editare video, graphic design, crearea unui plan financiar și de business, public speaking.

Când vine vorba de soft skills, amintim printre altele: time management, munca în echipă, comunicarea, ascultarea activă, flexibilitatea.

Competiția Technovation Girls România își deschide porțile în fiecare an

Organizată de Adfaber, cu sprijinul BCR și Endava, competiția Technovation Girls este dedicată fetelor care doresc să dobândească cunoștințe în IT și abilități de leadership, în timp ce dezvoltă o soluție pentru o problemă reală.

Te invităm să faci parte din următoarea generație de fete care schimbă lumea cu ajutorul tehnologiei, participând la Technovation Girls!

Urmărește perioada de înscriere pe: https://adfaber.org/.