Recent s-a incheiat Faza regionala a concursului ACM International Collegiate Programming Contest (ICPC) – Europa de Sud-Est, editia a 37-a,găzduită simultan în două site-uri: Universitatea Politehnica din Bucureşti și Universitatea Tehnică Națională Vinnytsia, Ucraina, în perioada 11-14 octombrie 2012.

La această ediţie a concursului ACM-ICPC pentru Europa de Sud-Est au participat 83 echipe din 47 de universităţi provenite din 8 ţări: Bulgaria, Macedonia, Moldova, Muntenegru, România, Serbia, Turcia şi Ucraina. Din România au participat echipe din centrele universitare din Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Brașov, Tg. Mureş, Timişoara şi Craiova.
Din 1997, anul în care IBM a devenit sponsorul acestui prestigios concurs, gradul de participare a crescut cu peste 1.000%, având acum peste 30.000 de participanți din peste 2.200 de universități din 85 de țări de pe 6 continente.
Câștigătorii fazelor regionale vor concura în Finala Mondială ACM-ICPC care va avea loc în iulie 2013, la Universitatea Națională din Sankt Petersburg.

România va fi reprezentată la aceasta Finala de o echipă de la Universitatea din București, formata din studentii: Șerban Andrei Stan, Budău Adrian, Calancea Mihai Cristian, sub îndrumarea antrenorilor Andrei Grigorean și Marius Dumitran, echipa ce s-a clasat pe locul al doilea.

Rezultate bune au obținut și reprezentanții universităților  Politehnica din București, Babeș Bolyai și Universitatea Tehnică  din Cluj-Napoca, Alexandru I. Cuza din Iași, Universitatea Politehnica din Timișoara.

Concursul ACM-ICPC stimulează creativitatea, lucrul în echipă şi inovarea în realizarea de programe software noi, permiţând studenţilor să-şi testeze abilitatea de a performa sub presiunea timpului.

Sponsorizarea concursului “Bătălia creierelor” de către IBM este doar unul dintre numeroasele programe universitare, care aduc laolaltă tehnologia și abilitățile de business leadership. Aliniindu-se conceptului de Smarter Planet, o inițiativă IBM care urmarește infuzia de inteligență în societate și tehnologie, concursul ACM incurajează studenții să creeze software mai eficient pentru a transforma planeta într-una mai inteligentă.

Pentru mai multe informaţii despre Etapa regională Europa de Sud – Est a concursului ACM-ICPC găsiți la adresa: http://acm.ro/
Pentru mai multe informaţii despre viziunea IBM “Smarter Education” accesaţi: http://www.ibm.com/smarterplanet/us/en/education_technology/ideas/