Imagine Cup 2013 și-a desemnat echipele câștigătoare ale finalei naționale. Nouă echipe din cinci orașe din țară au concurat în cadrul celor trei secțiuni de concurs: Innovation, World Citizenship, Games.
Cătălin Diț, Director de Platforme pentru Dezvoltatori, Microsoft România: „Imagine Cup este cea mai populară competiție pentru studenții pasionați de tehnologie. Tinerii participanți au șansa de a inova, prin punerea în practică a soluțiilor tehnice creative și de a dezvolta competențe noi, cum sunt colaborarea în echipă și realizarea de planuri de business pentru soluțiile propuse”.
Echipa MedScientists, reprezentantă a Universității Politehnice Timișoara, formată din Andrei Avramescu, Giuliano De Sabata, Diana Lascu, Roxana Pădurariu, mentor Sebastian Fuicu, Lector în cadrul Universității ”Politehnica” din Timișoara, a fost desemnată câștigătoarea din acest an a finalei naționale și va reprezenta România la finala globala din St. Petersburg.
Proiectul Hchecked reprezintă o platformă de înregistrare și monitorizare a parametrilor sănătății pacienților, ce oferă notificări în timp real în cazul în care parametrii prezintă fluctuații alarmante în contextul predefinit de medic.
Echipa MedScientists: „Suntem pasionați de acest domeniu, iar experiențele persoanelor apropiate care suferă de boli cronice ne-au motivat să dezvoltăm acest proiect și ne-au făcut să credem în ideea noastră. Este greu să spunem câte nopți am lucrat sau prin câte emoții am trecut astăzi, dar cu siguranță nu ne așteptam la locul I. Acum vrem să mergem acasă pentru a munci și mai mult pentru etapa următoare, unde sperăm să reprezentăm România cu succes.”
Studenții români participanți la Imagine Cup au impresionat în fiecare dintre cele zece ediții trecute prin soluțiile propuse și performanțele din cadrul finalelor mondiale.
Un exemplu îl reprezintă MIRA REHAB, un start-up parte a acceleratorului HealthBox din Londra, care a câștigat o experiență formatoare în cadrul Imagine Cup timp de doi ani, în 2010 și în 2011. Astăzi, MIRA REHAB lucrează la un produs ce propune o metodă bazată pe jocuri video pe care fizioterapeuții o pot aplica în mod eficient pentru a tratarea pacienților (iată aici o demonstrație).
Finala din România a Imagine Cup 2013 a însemnat organizarea jurizării în trei secțiuni ale competiției: Innovation, World Citizenship și Games. Pentru fiecare secțiune, juriul a desemnat un câștigător iar echipa ce va reprezenta România în finala mondială a Imagine Cup 2013 a fost selectată dintre aceste trei echipe.
Secțiunea Innovation găzduiește aplicațiile care duc experiența de utilizator la nivelul următor, fie că vorbim de categorii precum rețele sociale, search, anunțuri sau shopping online.
Finalista secțiunii este echipa TouchLight, reprezentantă a Universității Politehnice din București și formată din Ștefan Alexandru, Bogdan Bîrlădeanu, Bianca Tesila și Vlad Radu. Proiectul prezentat, Seenesthesis, este o aplicație mobilă care le permite copiilor cu dificultăți de vedere să își exerseze memoria tactilă și să cunoască mediul înconjurător prin notificări tactile și audio.
Secțiunea World Citizenship vizează soluțiile cu cel mai mare potențial de impact social.
Finalista secțiunii este echipa MedScientists cu proiectul Hchecked.
Secțiunea Games vizează cele mai bune jocuri construite pe platformele Windows, Windows Phone și Xbox.
Finalista secțiunii este echipa Vertex Army, reprezentantă a Universității Tehnice din Cluj-Napoca și a Universității București, formată din Adrian Soucup, Alexandru Pană, Andrei Grigoriu și Timotei Dolean. Equitrilium este un joc prin care personajul principal, un robot, este însărcinat cu misiunea dificilă de a repara nava sa mamă. Fiind singurul robot ce poate efectua această misiune, este responsabilitatea lui de a reface habitat-ul, pas cu pas, într-un mediu plin de enigme.