• Timbrele dedicate Jocurilor Olimpice Sydney 2000 sunt cele mai populare obiecte cu tematică olimpică achiziționate de români pe eBay
  • Jocurile Olimpice Sydney 2000 se află în topul preferințelor românilor, cu o creștere de 300% a obiectelor cu tematică olimpică cumpărate de pe eBay în prima jumătate a anului față de acceași perioadă a anului trecut.

Cel mai scump obiect cu tematică olimpică achiziționat de un român pe eBay este o geacă Adidas TISA, lansată cu ocazia Jocurilor Olimpice de iarnă de la Grenoble 1968, care a costat 330 de dolari americani (USD), potrivit datelor eBay, una dintre cele mai mari platforme de comerț online din lume, cu 187 de milioane de cumpărători din 190 de pieţe.

Pe locurile doi și trei se află o camera foto Canon F-1, ediție limitată, lansată cu ocazia Jocurilor Olimpice de vară de la Montreal 1976 (318 USD) și monede comemorative în dolari americani emise cu ocazia Jocurilor Olimpice de la Los Angeles 1984 (180 USD).

De departe, cele mai populare obiecte cu tematică olimpică de pe eBay sunt însă timbrele, în topul preferințelor românilor aflându-se cele lansate cu ocazia Jocurilor Olimpice de vară de la Sydney 2000.

Platforma eBay pune la dispoziție o diversitate de obiecte pe care cumpărătorii le pot colecționa, iar cele cu tematică olimpică sunt la mare căutare. Observăm că tendința actuală este de a achiziționa mai multe suveniruri, cum ar fi cărți poștale, cartonașe, timbre, produse dedicate fanilor, care să le amintească de evenimentele memorabile la care au participat sau pe care le-au celebrat, cum ar fi Jocurile Olimpice. În multe cazuri, este vorba de exemplare unice, care nu se găsesc în magazinele locale. Ca urmare a extinderii opțiunilor de plată pe eBay, clienții pot achiziționa aceste produse mai ușor și pot folosi metoda de plată preferată – fie cardul de debit sau de credit, PayPal, fie Apple Pay sau Google Pay”, a declarat Ilya Kretov, General Manager eBay pentru piețele emergente la nivel global.

Cele mai populare ediții ale Jocurilor Olimpice în rândul românilor – în funcție de numărul de obiecte cu această tematică achiziționate pe eBay, în primele 6 luni din 2021– au fost Jocurile Olimpice Munchen 1972, urmate de Jocurile Olimpice Mexico City 1968 și Jocurile Olimpice Sydney 2000. Tot în prima jumătate a anului, s-a observat o creștere exponențială a interesului pentru obiectele ce au ca tematică olimpiadele, comparativ cu aceeași perioadă din 2020. Pe primul loc se află Jocurile Olimpice Sydney 2000, cu o creștere de 300% a obiectelor cumpărate pe eBay, iar pe locul doi Jocurile Olimpice Munchen 1972 și Jocurile Olimpice de iarnă din 1994, desfășurate la Lillehammer, în Norvegia (fiecare cu o creștere de 100%).

Jocurile Olimpice care au generat cele mai mari vânzări pe eBay sunt Jocurile Olimpice de vară de la Londra 2012, urmate de Jocurile Olimpice Tokyo 2020.

Totodată, cele mai scumpe obiecte cu tematică olimpică achiziționate până acum de pe eBay, la nivel global, sunt un joc video Mario & Sonic at the Olympic Games, lansat cu ocazia Jocurilor Olimpice Tokyo 2020, în valoare de 27.860 de dolari americani și un model rar de ceas de buzunar Patek Philippe, lansat cu ocazia Jocurilor Olimpice de vară de la Berlin, din 1936, în valoare de 27.000 de dolari americani.

Nu doar Jocurile Olimpice, ci și sporturile per ansamblu s-au bucurat de un interes crescând din partea cumpărătorilor din întreaga lume, dacă luăm în considerare numărul de produse cu această tematică achiziționate de clienții eBay de pretutindeni, în prima jumătate a anului 2021.

Astfel, numărul de achiziții realizate în baza listărilor generate de cuvântul “volei” a crescut în primele șase luni din 2021 cu 67% față de aceeași perioadă a anului trecut, în timp ce achizițiile efectuate în baza listărilor generate de cuvintele “tenis”, “baschet” și “înot” au înregistrat creșteri de aproximativ 30%, 17% și, respectiv 16%. În prima jumătate a anului, la nivel global, au fost cumpărate aproape 74.000 de obiecte în baza listărilor generate de cuvântul “tenis”.

În prezent, eBay pune la dispoziția cumpărătorilor o varietate mare de produse  – peste 1,7 miliarde de produse listate – provenind de la peste 20 de milioane de comercianți din întreaga lume.