Locațiile care depun eforturi să se refacă în urma pandemiei apelează la transformarea digitală, în misiunea lor de a asigura creștere economică și de a accelera tranziția către o societate cu amprentă neutră de carbon.
Conceptul de tehnologie de tip edge se află în chiar în centrul misiunii noastre de refacere. Edge revoluționează modul în care colectăm, stocăm și procesăm date, toate elementele fundamentale ale călătoriei noastre de transformare digitală globală.
Edge computing se realizează plasând centre de date localizate la periferiile („edge”) unei rețele, eliminând latența. În loc să treacă printr-o serie de centre de date centralizate, datele generate de toate camerele, toți senzorii și alte instrumente IoT (Internet of Things) bazate pe inteligență artificială și machine learning pot fi procesate direct la sursă sau aproape de ea.
Dell Technologies consideră că edge computing va susține eforturile de refacere post-criză, creând noi oportunități de afaceri și ajutând companiile să funcționeze în mod mai eficient și mai adaptabil.
Asigurând capabilități de procesare și analiză instantanee, cu o viteză analitică mai mare, edge le permite organizațiilor să automatizeze operațiuni, să îmbunătățească experiențe, să reducă consumul de energie și deșeurile rezultate și să îmbunătățească măsurile de securitate.
Combinat cu IoT și 5G, edge va îmbunătăți considerabil munca de la distanță și va îmbunătăți aplicațiile industriale și de manufactură.
Analiza în timp real facilitează deja noi niveluri de inovație și apariția fabricilor mai inteligente, unde lucrătorii nu mai caută piesele, piesele caută lucrătorii, unde mașinile au capacitatea de a anticipa probleme posibile și de a-și programa propriile reparații.
Edge accelerează transformarea digitală
Impactul COVID-19 asupra modului în care lucrăm și în care organizațiile publice și private trebuie să se adapteze a accelerat nevoia de transformare digitală. Nevoia de performanță ridicată, de latență redusă și de conectivitate la rețea nu a fost nicicând mai mare și va continua să crească. IDC estimează că, până în 2024, se va înregistra o creștere de 800% a numărului de aplicații lansate în edge.
Edge joacă un rol-cheie parcursul către transformarea digitală, asigurând optimizare de rețea și tehnologică. Putem valorifica pe deplin potențialul vitezelor 5G doar dacă latența de rețea este redusă procesând datele mai aproape de utilizator. De asemenea, îmbunătățind performanța aplicațiilor și facilitând procesarea în timp real a unor cantități uriașe de date, edge asigură cadrul necesar pentru tehnologiile de ultimă generație, printre care se numără IoT, IA și tehnologiile purtabile.
Serviciile în timp real aduc beneficii în industrii diferite, de la manufactură, servicii de sănătate și retail, până la automatizări auto, instrumente medicale de precizie și robotică, securitate cibernetică și realitate virtuală mobilă.
Sistemele de transport public conectate, care au îmbrățișat tehnologiile edge, au redus timpul de așteptare a pasagerilor cu 30%, iar operatorii publici de transport cu autobuzul pot îmbunătăți calitatea serviciilor cu ajutorul funcționalităților de urmărire a flotei, plată inteligentă a călătoriilor și monitorizare video în direct.
Sustenabilitate bazată pe edge computing
În general, scopul obiectivelor tehnologice de tipul edge este acela de a îmbunătăți calitatea vieții, dar fiecare îmbunătățire e insuficientă dacă nu ne ajută să rezolvăm problema schimbărilor climatice și să protejăm mediul.
Rezultatele combinației între edge computing și 5G promit să ofere soluții cu consum mai mic de energie decât tehnologiile curente. Îmbunătățind eficiența operațională și infrastructurală, susținând inițiativele de decarbonizare, acestea pot juca rolul esențial de a ajuta țările să treacă la economii cu amprente neutre de carbon. De exemplu, analiza în timp real a datelor care monitorizează sănătatea copacilor contribuie la conservarea pădurilor, generând alerte cu privire la pericolul de poluare, boli și secete.
Se estimează că numărul total de mașini va ajunge la 2 miliarde până în 2040, iar țările din întreaga lume investesc în tehnologii inteligente de tipul edge, pentru a administra fluxurile de trafic mărite și pentru a reduce timpul de călătorie, reducând naveta cotidiană cu până la 30 de minute.
În sfârșit, edge computing facilitează crearea de sisteme mai eficiente și sustenabile de producție și distribuție a energiei. Îmbunătățirea comunicării bidirecționale între utilitate și client, cu ajutorul tehnologiilor de tip edge, facilitează crearea platformelor moderne în rețea, pentru a oferi în timp real estimări precise ale cererii de energie și servicii convenabile și de încredere.
Exploatăm potențialul tehnologiilor edge
Tehnologia edge revoluționează locul și modul în care putem procesa și analiza date, ceea ce oferă oportunități uriașe pentru țările care ies din etapa de refacere și caută soluții de sustenabilitate și creștere pe termen lung.
Pentru a valorifica pe deplin potențialul edge computing, instituțiile guvernamentale, sectoarele industriale și mediul academic trebuie să lucreze împreună. Pentru a crea o infrastructură scalabilă și de încredere, care acoperă volume uriașe de date cu nivel ridicat de complexitate, trebuie să dezvoltăm abordări noi de echilibrare a transparenței, încrederii și securității și vor fi necesare investiții pentru construirea unor colaborări publice-private semnificative.