Va prezentam interviul pe care dl. Radovan Drsata, Competitive Software Sales Leader, IBM CEE, l-a acordat catre ITChannel cu prilejul lansarii noii familii de sisteme expert integrate IBM – PureSystems, in data de 23 aprilie, la Bucuresti. Cu aceasta ocazie, specialişti de varf ai IBM, printre care Dl Radovan Drsata, au prezentat oportunităţile pe care aceasta noua categorie de sisteme le oferă clienţilor. 

 

ITChannel: Ce inseamna lansarea ‘’PureSystems’’pentru clientii  IBM?

Radovan Drsata: Prin acest nou produs, le oferim clientilor IBM o modalitate simplificata de a utiliza sisteme informatice extrem de complexe. Dupa cum sugereaza si denumirea, familia de sisteme expert integrate contribuie la integrarea cunostintelor si expertizei cu tehnologia, in mod simplificat, si administrarea mai multor informatii intr-un sistem usor de folosit, usor de manageriat si usor de implementat.  Pe scurt, le aducem clientilor IBM zambetul pe buze!

ITChannel: Cum ati descrie pe scurt cele doua componente: IBM PureFlex System si IBM PureApplication System?

Radovan Drsata: Din punctul meu de vedere, IBM PureFlex System este o baza excelenta, constituind practic infrastructura pe care construim. Peste aceasta fundatie, IBM PureApplication System este o platforma care permite adaugarea tuturor resurselor care sunt necesare pentru functionarea, gestionarea si instalarea de aplicatii. Prin aceasta platforma de aplicatii utilizatorii isi pot creste afacerea intr-o maniera usoara si flexibila.

ITChannel: Ati descris aceste sisteme ca fiind dezvoltate “de la baza” cu tot ceea ce este necesar; sunt necesare mari schimbari organizationale si operationale din partea clientilor care vor imbratisa noile tehnologii?

Radovan Drsata: Desigur, pot fi necesare schimbari, fiindca aceste produse sunt complet noi. Pentru a le implementa, clientii pot sa faca unele modificari in sistemul IT pe care il folosesc deja. Dar pentru aceasta exista “Pure Experience”: noi venim in sprijinul lor printr-un program ajutator prin care timp de 10 zile oferim consultanta clientilor si le aratam cum pot sa isi migreze aplicatiile si cat de usor se poate face tranzitia de la un sistem la altul. Cu alte cuvinte, sistemele expert integrate ofera nu numai o tehnologie simplificata, ci si o tranzitie usoara de la vechile sisteme.

ITChannel: Ati descris aceste sisteme ca avand incorporata multa expertiza. De unde extrageti aceasta expertiza? Puteti sa ne oferiti cateva exemple de “modele de expertiza”?

Radovan Drsata: Ei bine, putem spune ca aceasta expertiza este ceea ce aducem foarte nou pe piata. Astfel, pentru a veni in continuare in sprijinul partenerilor nostri, oferim si tipare de consultanta.  Pe piata mai exista produse de acest gen, dar putem spune ca ceea ce oferim noi are caracteristici unice, fiind un produs complex. Iata un exemplu: sa presupunem ca doriti sa implementati o aplicatie in cadrul companiei pe care o conduceti. In functie de marimea organizatiei, de rezultatele asteptate, de SLA-ul dorit, de masuratorile pe care vreti sa le faceti, incepeti sa va ganditi cum trebuie sa fie aceasta aplicatie, care sunt cerintele de securitate, nevoile de licentiere, cate baze de date aveti nevoie, cate servere, etc. Programul nostru poate crea automat o recomandare despre cum ar trebui sa instalati si sa dezvoltati aceasta aplicatie, bazandu-se pe cateva date simple dar importante pe care le puneti la dispozitie.  Prin acest tip de consultanta, timpul de implementare poate scadea de 20-30 de ori.

ITChannel: Ce rol joaca in dezvoltarea acestor sisteme furnizorii de solutii si partenerii de afaceri IBM?

Radovan Drsata: Partenerii nostri de business joaca un rol esential si nu ne-am bucura de acest succes daca nu ar lucra alaturi de noi. Ganditi-va ca oferiti o masina foarte buna cu un motor excelent, dar apoi, trebuie sa transportati clientii de la punctul A la punctul B. Deci avem nevoie de parteneri seriosi care cunosc piata si cerintele ei si pot spune care sunt aplicatiile care ar putea fi dezvoltate, si de asemenea avem nevoie de implementarea acestor aplicatii aici. Ma refer aici atat la sistemele PureFlex, cat si la PureApplication. De aceea, avem alaturi de noi mai mult de 100 de parteneri de afaceri (ISV) care sa porteze sau sa scrie aplicatii aici. Aceste sisteme sunt precum varful unui iceberg; ideea este sa acoperim cat mai multe aplicatii. Clientii descopera noile sisteme tehnologice, si intreaba: imi place abordarea, imi place tehnologia, dar ce pot sa rulez? Ei bine, daca acesti clienti se decid sa implementeze PureSystems, partenerii nostri le stau la dispozitie.

ITChannel: IBM Smart Analytics System este de asemenea un sistem expert integrat?

Radovan Drsata: IBM Smart Analytics System, un produs de-al nostru deja utilizat la scara larga, reprezinta o solutie integrata de analiza. Aceasta solutie are cateva caracteristici comune cu PureSystems, dar fara a face parte din familia PureSystems – sistemele expert integrate. Ce trebuie mentionat: sistemele PureFlex si PureApplication sunt primele lansari din aceasta familie de sisteme, dar gama va fi mult mai larga in viitor.

ITChannel: Ce ne puteti spune despre initiatorul si coordonatorul acestei initiative: este IBM STG (Systems & Technology Group) sau IBM  SWG (software)?

Radovan Drsata: Raspunsul este: ambele. Este clar pentru noi ca devenim mult mai puternici daca ne unim eforturile. Desigur, IBM are mai multe, sa le spunem divizii sau companii in interior, dar noi dorim sa utilizam forta acestei abordari comune. Evident, partea de hardware este o componenta a STG, iar partea de software tine de SWG. Asadar, putem spune ca IBM PureFlex System este condus in cea mai mare parte de catre STG, iar IBM PureApplication  este condus in cea mai mare parte de catre SWG. Spun “in cea mai mare parte”, deoarece lucrurile stau, de cele mai multe ori, astfel, de exemplu: am fost in Polonia sa discut cu una dintre cele mai mari banci de acolo si le-am prezentat PureApplication, iar la final ei au fost interesati mai mult de IBM PureFlex, asadar i-am indrumat catre STG. Pe de alta parte, colegii de la STG suna si spun “uite, am prezentat unui client IBM PureFlex, dar se pare ca acest client este mai interesat de PureApplication”.

De aceea am spus “in cea mai mare parte”, fiindca de fapt noi ne promovam reciproc, iar aceasta abordare in colaborare este si cheia succesului nostru.

ITChannel: Cum ati ajuns la numele ales “Pure Systems”?

Radovan Drsata:  PureSystems este un brevet IBM, inregistrat si la Biroul de brevete din SUA. Intrucat, dupa cum ati aflat, acesta este un proiect la care lucram de aproximativ patru ani, am avut pe parcurs diverse nume, si nume de cod, inainte de lansarea oficiala. Am avut numeroase teste chiar cu clientii nostri, bineinteles sub numele de cod si pe baza unor acorduri de confidentialitate , prin care prezentam acest produs clientilor.

ITChannel:  Aveti vreun mesaj pentru cititorii ITChannel – persoane din industria IT interesati de noi tehnologii?

Radovan Drsata: Mesajul nostru catre companii este: ganditi-va si incercati aceste sisteme! Din punctul nostru de vedere, aceste sisteme functioneaza pentru a asigura suport si ajutor companiilor care depun multe eforturi pentru buna functionare a business-ului lor, investind multe resurse –  timp si bani – in proiecte.

—-  Interviu realizat de Camelia Cojocaru  —-

Info:

IBM  a anuntat recent noi solutii care sa ajute clientii si partenerii de afaceri sa-si realizeze mai usor „modele de expertiza”, o noua capabilitate software introdusa in premiera pentru familia de sisteme expert integrate IBM PureSystems. Aceste modele sunt create pentru a eficientiza radical procesele de instalare si administrare a resurselor hardware si software.

Solutiile PureSystems, introduse in luna aprilie, reprezinta rezultatul investitiilor de 2 miliarde de dolari in cercetare, dezvoltare si achizitii din ultimii patru ani, si au fost create pentru a ajuta la schimbarea mediului IT, astfel incat organizatiile pot reduce costurile si complexitatea sistemelor IT si pot directiona mai multe resurse catre inovatie si dezvoltare. 

Va recomandam si:

http://itchannel3.itchannel.ro/noua-familie-ibm-de-sisteme-expert-integrate-puresystems/

www.ibm.com/press/pure

www.expertintegratedsystemsblog.com