În condițiile în care gradul de utilizare a tehnologiei informației în rândul companiilor românești este unul dintre cele mai scăzute din Europa, cel mai recent confirmat de un studiu Eurostat, un studiu realizat de Ipsos MORI și contractat de Microsoft arată că o bună parte dintre managerii și antreprenorii români recunosc impactul IT-ului în productivitatea afacerilor și planifică să realizeze un salt de utilizare a tehnologiilor cu ajutorul soluțiilor bazate pe Cloud.

Studiul a fost realizat în prima parte a anului 2013 în 22 de țări din Europa și Turcia și a cuprins răspunsuri din partea a 6.500 de organizații cu mai puțin de 25 de angajați, printre care și 200 din România.

Rol confirmat în dezvoltarea afacerilor

Rezultatele studiului confirmă suportul pe care tehnologiile îl au în creșterea performanțelor firmelor:

–          48% dintre companiile intervievate planifică îmbunătățirea perspectivelor financiare în următoarele 12 luni. Perspectivele de creștere sunt în general legate de extinderea afacerilor, prin lansarea de noi produse și servicii (42%), intrarea pe noi piețe/sectoare (35%) sau crearea de noi locuri de muncă (27%);

–          Între companiile ce vor produce creștere economică, 83% consideră că soluțiile IT joacă un rol critic în succesul organizației.

Între companiile ce utilizează deja soluții bazate pe Cloud:

–          83% consideră că aceste servicii sunt cruciale pentru orice companie cu ambiții de creștere;

–          28% planifică lansarea unui nou produs sau serviciu în termen de 3-6 luni;

–          Se remarcă planuri de adoptare accelerată a unor noi tendințe cu impact în creșterea productivității angajaților, cum ar fi implementarea de soluții de mobilitate și de lucru la distanță (45%);

–          Se evidențiază start-up-urile și, în general, companiile cu mai puțin de 6 ani de existență pe piață: 57% dintre acestea deja folosesc soluții bazate pe Cloud.

Gabriela Matei, Cloud Director, Microsoft România: „Ne bucură optimismul pe care îl vedem în acest segment atât de important pentru creșterea sănătoasă a oricărei economii. Interesul crescut în adoptarea serviciilor de tip Cloud nu ne ia prin surprindere deoarece România are deja un renume pentru „arderea” etapelor de dezvoltare. Sunt convinsă că perioada dificilă prin care au trecut companiile mici și mijlocii în ultimii ani a impus o maturizare accelerată a acestora și, în ansamblu, a mediului de afaceri autohton. Cloud-ul aduce beneficii imediate acestor firme, permițându-le să-și utilizeze eficient resursele strategice financiare și de personal pentru stabilizare și dezvoltare.”

Cu privire la adoptarea în viitor a soluțiilor bazate pe Cloud, studiul evidențiază intenția a 38% dintre companiile intervievate pentru a direcționa bugetele IT către soluții bazate pe Cloud în următoarele 12 luni.

Péter Barta, CEO, Fundația Post-Privatizare: „Conform Raportului Fundației Post-Privatizare privind segmentul IMM-urilor din România, ediția 2013, valoarea medie a productivității IMM-urilor reprezintă numai 72% din productivitatea întreprinderilor mari și o cauză importantă o reprezintă gradul redus de tehnologizare. Faptul că mai bine de o treime dintre companiile participante în acest studiu planifică să achiziționeze soluții bazate pe Cloud oferă o perspectivă concretă asupra creșterii productivității IMM-urilor – companiile din acest segment vor avea acces la aceleași instrumente de productivitate ca și întreprinderile mari și la costuri direct proporționale cu mărimea organizațiilor”.

Office 365 este soluția pentru cele mai frecvente scenarii de utilizare a Cloud-ului

Între companiile intervievate ce utilizează deja soluții bazate pe Cloud, cele mai frecvente scenarii de utilizare a acestor soluții sunt cele de e-mail (49%), stocarea de date (27%), schimbul de documente (23%), mesagerie instantanee (20%) și conferințele Web (10%).

Office 365, suita de productivitate în Cloud a Microsoft ce încorporează aceste capabilități, este disponibilă companiilor mici și mijlocii din România încă din 2011. Începând cu acest an, planurile de funcționalități și de prețuri au fost diferențiate pentru segmentul IMM-urilor: planurile Office 365 Small Business Premium (Office 365 Premium pentru firme mici), pentru firme cu până la 10 angajați și planul Office 365 Midsize (Office 365 pentru firme mijlocii), dedicat companiilor cu până la 250 de angajați, de la zeci de parteneri Microsoft disponibili pentru a comercializa soluții bazate pe Office 365.

Securitatea și confidențialitatea datelor rămân principalele teme adresate de către companiile ce nu folosesc încă soluții bazate pe Cloud, evidențiate în peste 70% dintre răspunsuri. În același timp, pentru companiile ce folosesc deja servicii Cloud, securitatea datelor (93%), securitatea online (89%) și continuitatea business-ului în caz de dezastre (84%) se numără printre cele mai importante 3 argumente pentru decizia de utilizare a Cloud-ului.

Clienții Office 365 știu unde se află centrele de date Office 365 importante, cine poate accesa acele date și în ce circumstanțe pot fi accesate acele date, prin intermediul Centrului de Autorizare dedicat acestui serviciu.

Mai multe informații despre Office 365 pe www.office365.ro. Studii de caz cu clienți Office 365 sunt disponibile pewww.microsoft.ro/studiidecaz.