Cel mai nou studiu Ericsson despre mobilitate, Ericsson Mobility Report, arată că abonamentele la serviciile de telefonie mobilă vor atinge cifra de 9,3 miliarde în 2019 și peste 60% dintre acestea – 5,6 miliarde – vor fi pentru smartphone-uri. Pentru a susține nevoile numărului tot mai mare de utilizatori de smartphone-uri, 90% din populația lumii va beneficia de acoperire WCDMA/HSPA și aproximativ două treimi (65%) de acoperire LTE.

În prezent, abonamentele pentru smartphone-uri reprezintă 25-30% din numărul total de abonamente la servicii mobile. Cu toate acestea, în trimestrul al III-lea din 2013, 55% dintre telefoanele mobile vândute au fost smartphone-uri.

„Rata de penetrare a smartphone-urilor a crescut exponențial și suntem convinși că va continua să crească la fel de repede”, a declarat Douglas Gilstrap, Senior Vice President & Head of Strategy, Ericsson. „A fost nevoie de cinci ani pentru a atinge primul miliard de abonamente pentru smartphone-uri, dar va fi nevoie de mai puțin de doi ani pentru a atinge pragul de 2 miliarde de abonamente. Mai mult decât atât, între 2013 și 2019 numărul abonamentelor pentru smartphone-uri se vor tripla. Aceste lucruri vor fi posibile datorită ratei din ce în ce mai mare de penetrare a smartphone-urilor în China și alte piețe emergente și apariției modelelor la prețuri mai accesibile”, a adăugat acesta.

Traficul de date mobile va crește de 10 ori între 2013 și 2019, ajungând la 10 exabiți. Traficul de date video crește anual cu 55% și va reprezenta peste 50% din traficul total de date mobile în 2019, iar rețele de socializare și serviciile web vor reprezenta fiecare câte 10%.

Această ediție a raportului Ericsson include și o analiză extinsă despre acoperirea rețelelor pentru aplicațiile mobile – o nouă abordare pentru a analiza performanța unei rețele și gradul de satisfacție al utilizatorilor – cu accent pe acoperirea de interior și din orașe. Semnalele radio se pierd ușor în clădiri și în zone urbane aglomerate, iar materialele de construcție și înălțimea clădirilor contribuie și mai mult la pierderea semnalului. Acoperirea de calitate pentru telefonul mobil este un aspect important pentru multe persoane, un raport Ericsson ConsumerLab arătând că se situează pe locul 5 în topul factorilor care contribuie la satisfacția locuitorilor din orașe. Având în vedere că majoritatea traficului de date mobile este generat de utilizatori urbani, Ericsson compară trei strategii diferite pentru a furniza acoperire de interior utilizând un simulator care poate estima calitatea acoperirii unei rețele pentru clădiri foarte înalte.

Raportul Ericsson este însoțit și de o aplicație, Traffic Exploration Tool, care poate crea grafice personalizate cu datele din raport. Aplicația poate fi accesată la pagina http://www.ericsson.com/TET/trafficView/loadBasicEditor.ericsson

Raportul Ericsson Mobility Report este disponibil la adresa: http://www.ericsson.com/res/docs/2013/ericsson-mobility-report-november-2013.pdf