Se dezvoltă piaţa de ERP în România? Stagnează? Există motive de îngrijorare? Pentru a putea răspunde la aceste întrebări am stat de vorbă cu domnul Cristi Cozic, Country Manager, Entersoft România, cu prilejul anunţării parteneriatului cu Soft Net Consulting.

IT Channel: Ce ne puteți spune despre piața locală de ERP? A existat o evoluție față de 2012?

Cristi Cozic: Piața din România, din păcate, stagnează, se află undeva sub 110 milioane EUR, având cel mai mic ritm de creștere din Europa. Practic, pot spune că pe piața din România aproximativ 20% dintre companii au o soluție de e-commerce, și nu vorbesc despre o platformă integrată sau avansată tehnologic. Conform studiilor de la IDC și de la PAC, piața stagnează, având un ritm de creștere de doar 4-5%, fiind foarte mic în comparaţie cu alte țări. Totuși, suntem optimiști că în viitor lucrurile vor sta mai bine. Piața crește cu 4-5% pe an. Ne-am dori să crească mai mult, cu 30-40%, mai ales că în prima fază trebuie să acoperim diferența față de Vest. De obicei, finanțarea este o problemă, iar în momentul de față în România încercăm să ajutăm partenerii in mod direct, prin parteneriate cu firme de leasing, pentru a ajuta clientul final să-și susțină licențele printr-o astfel de colaboare. Chiar în această zonă avem câteva proiecte în România cu firme de leasing. O altă sursă de finanțare ar reprezenta-o fondurile europene. Cam acesta este trendul. Firmele încep să investească, pun o co-finanțare mică și Statul sau Uniunea Europeană oferă mai mult, pentru a se putea astfel debloca și crește această piață.

ITC: Există diferențe între diverse zone ale țării?

CC: Vestul țării, într-adevăr, este o piață bună pentru mediul de afaceri. Sunt multe multinaționale care au ca și headquarter Vestul țării, nu București, pentru că au considerat că acolo este un mediu mai bun pentru dezvoltarea afacerilor. Acesta este și unul dintre motivele pentru care avem acest partener (Soft Net Consulting) în zonă. Din discuțiile pe care le-am avut cu potențiali clienți, consider că pot exista proiecte interesante și că există așteptări mari pe partea de aplicații de business. Banatul este o piață de business bună, față de Moldova care este mult în spate.

ITC: Aveți planuri și pentru un parteneriat în Moldova?

CC: Avem un partener în Moldova. Dar este important să ai și proiecte, pentru că un parteneriat necesită proiecte repetitive, piața trebuie să absoarbă mai multe proiecte. Din păcate, Moldova trece printr-o situație financiară mai puțin bună și încă nu au nevoie de o platformă avansată pe partea de ERP, CRM. Atunci când piața se va debloca, vor exista oportunități și acolo.

Înseamnă că piaţa din România este una stabilă, putând spera, totuşi, la mai bine. Realizarea unor parteneriate precum cel dintre Entersoft şi Soft Net Consulting nu face decât să încurajeze şi alte părţi implicate în acest joc.