Săptămâna trecută, peste 80 de pasionați de tehnologii open source au participat la prima ediție a MOSS (Make Open Source Software), conferință organizată de ANIS – Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii. Intel Romania Software Development Center a fost partener principal al evenimentului.

“MOSS 2015 a fost un success, întrecându-ne așteptările prin interesul generat în rândul audienței și prin nivelul tehnic al interacțiunilor dintre participanți. Aceste lucruri reprezintă o fundație solidă pentru ediții viitoare de succes.” a declarat Mihai Constantin-Pau, Engineering Manager, Intel Open Source Technology Center din cadrul Intel Romania Software Development Center.

MOSS a fost gândit ca un eveniment cu conținut tehnic și caracter educațional care să încurajeze schimbul de experiență între specialiștii din domeniu. Interesul acordat de participanți și atmosfera de la conferință ne-au demonstrat că există interes mare pentru acest tip de eveniment. Vrem ca edițiile următoare să facă din MOSS un eveniment cu tradiție și locul de întâlnire al comunității open source din România”, spune Valerica Dragomir, Director executiv ANIS.

Premiul audienței pentru cea mai bună prezentare a fost acordat de ANIS lui Răzvan Dobre, care a vorbit despre arhitectura OpenStack, soluția de Cloud folosită de Universitatea Politehnica București.

Prezentările principale din conferință au fost susținute de Brian King, European Community al Mozilla, care a vorbit despre provocările care apar în procesul de dezvoltare open source și de Lucian Ghindă, co-fondator DevAcademy, care a pus în discuție evoluția open source și aplicațiile existente astăzi.

Celelalte prezentări au cuprins studii de caz si demonstrații live despre tehnologii open source generale – Internet of Things, implementări la scară largă prin Puppet Labs și orientarea Microsoft spre un Cloud open source, cât și specifice – precum QEMU, Azure Cloud, soluție de interacțiune video sau de verificare a securității aplicațiilor pe Android, folosite in companii.