Atacatorii cibernetici au profitat de ”furtuna” generată de COVID-19 și de la începutul lunii februarie până la sfârșitul lunii aprilie atacurile asupra instituțiilor financiare au înregistrat o creștere impresionantă, de 238%, după cum indică un raport dat publicității de VMware Carbon Black. Cea de-a treia ediție a raportului anual al companiei ce poartă numele ”Modern Bank Heists” indică faptul că peste un sfert (27%) din atacurile derulate în primele patru luni ale anului au vizat fie sectorul sănătății, fie sectorul financiar.

Cifrele prelucrate de Tom Kellermann, Head of Cybersecurity Strategy, și Ryan Murphy, Security Strategy, arată că atacurile Ransomware împotriva sectorului financiar au crescut de nouă ori de la începutul lunii februarie până la sfârșitul lunii aprilie 2020, iar 82% dintre respondenți au afirmat că atacurile au devenit mai sofisticate în ultimul an. Raportul a relevat faptul că atacatorii și-au „mărit dramatic” înțelegerea politicilor și procedurilor interne și sunt conștienți de punctele oarbe în răspunsul la incident.

O treime dintre respondenți au declarat că au suferit atacuri de tip ”island hopping” prin intermediul unor parteneri mai mici din lanțul de aprovizionare, iar o cincime au fost nevoiți să facă față unor atacuri de tip ”watering hole”. Îngrijorător este faptul că un sfert dintre respondenți au declarat că au fost vizați de atacuri distructive menite să provoace daune maxime, mai degrabă decât să provoace o plată de răscumpărare.

Detalii despre rezultatele studiului puteți obține descărcând versiunea electronică a documentului disponibilă pe site-ul VMware Carbon Black.