Un articol http://cloudini.ro.

Unul dintre fronturile de luptă între diferitele browsere este acela al resurselor consumate. Tot timpul se fac calcule, măsurători, iar acesta este unul dintre motivele esenţiale pentru care utilizatorii migrează de la un produs la altul. A fost motivul pentru care am trecut de la Internet Explorer la Mozilla Firefox, Opera a avut perioada ei, apoi Safari, iar acum Google Chrome. Puţini ştiu însă că nu trebuie să te duci mereu pînă în Task Manager ca să vezi ce anume şi cît consumă în Chrome.

View background pages

De mai bine de un an de zile, Google Chrome are în Setări o opţiune numită View background pages. Cu un simplu click poţi vedea direct ce aplicaţii/tab-uri/pagini/extensii/plug-in-uri din Chrome îţi consumă cît procesor şi cît RAM. Unele dintre acestea vor rămîne active chiar şi după ce închizi toate instanţele browser-ului.

O dată ce ai ajuns în fereastra respectivă ai o singură opţiune, pe lîngă ordonarea după consumul CPU sau RAM: selectezi cîmpul respectiv şi dai “End process”. Exact ca la Task Manager-ul din Windows, numai că mai simplu de accesat.

În fereastra respectivă există şi nişte explicaţii numite Stats for nerds, dar nu cred că e cazul să insistăm aici.

Şi Mac OS-urile au varianta lor de Background Apps la click pe icon-ul Chrome din Dock.


Spuneam mai devreme că, unele dintre acele procese rămîn active chiar şi după ce închizi browser-ul. Pentru a limita activitatea acestora, mergeţi în Chrome Settings > Background apps şi debifaţi “Continue running background apps when Google Chrome is closed”.