Magazinul digital pentru achiziționarea de jocuri și alte suporturi media pe consola de jocuri Xbox 360 va fi închis vara viitoare, la puțin dupa aniversarea de 20 de ani de la lansarea consolei.

Un anunț pe blogul Xbox, creditat lui Dave McCarthy, CVP al Xbox Player Services la Microsoft, a declarat că achizițiile nu vor mai fi posibile începând cu 29 iulie 2024. Modificarea afectează atât magazinul de pe consolă, cât și site-ul web Xbox 360 Marketplace. Utilizatorii vor pierde capacitatea de a achiziționa jocuri, filme și conținut TV, avatare și alte personalizări ale profilului.

Utilizatorii vor putea în continuare să descarce și să joace jocurile pe care le-au achiziționat deja și după această dată, iar multe alte caracteristici ale rețelei vor continua să funcționeze, cum ar fi comunicarea cu prietenii, salvările în cloud și funcționalitatea multiplayer, în jocurile ale căror dezvoltatori încă o acceptă. Dezvoltatorii vor putea în continuare să emită patch-uri și actualizări pentru jocurile Xbox 360. Jocurile Xbox 360 compatibile cu versiunile anterioare vor fi în continuare disponibile pentru cumpărare în magazinele Xbox One și Xbox Series X|S, spune Microsoft.

Acestea fiind spuse, același lucru nu va fi valabil și pentru conținutul video pe care utilizatorii l-au achiziționat. Episoadele TV și filmele achiziționate prin intermediul pieței online Xbox vor rămâne în bibliotecile utilizatorilor, dar redarea nu va mai fi posibilă pe consolele Xbox 360. Utilizatorii vor trebui să apeleze la alte dispozitive, cum ar fi PC-urile Windows sau consolele Xbox mai noi, cum ar fi Xbox One sau Xbox Series X, pentru a vizualiza conținutul.

Deși marketplace-ul Xbox 360 a fost una dintre primele platforme digitale de distribuție pentru console de jocuri, aceasta nu este prima dată când a fost anunțată o închidere ca aceasta. Nintendo a închis în mod infam magazinele pentru Wii U și 3DS, ceea ce a pus capăt accesului la numeroase titluri indie. Sony a anunțat planuri similare pentru PlayStation 3 și PlayStation Vita, dar a renunțat la decizie după o reacție puternică din partea clienților, a mass-media și a influencerilor. Cu toate acestea, compania tot a închis magazinului PSP (PlayStation Portable), cu o vechime mai mare decât platformele menționate anterior.

Sursa: Ars Technica