Cisco® a lansat noua familie de sisteme Cisco Network Convergence System (NCS), care asigură reducerea cu până la 45% a costurilor  de operare pentru furnizorii de servicii de telecomunicații, datorită unui consum de energie redus cu 60%. Noile sisteme au fost create pentru a susține servicii de Internet inteligente și scalabile. Odată cu o creșterea semnificativă a traficului de Internet, în contextul stocării datelor în cloud, a aplicațiilor mobile, video și a interconectării dispozitivelor, mai mulți furnizori de servicii, printre care și BSkyB, KDDI și Telstra, au decis implementarea platformei Cisco NCS, ce răspunde cererii clienților pentru o experiență online îmbunătățită.

Cisco NCS este primul sistem de convergență de înaltă performanță destinat operatorilor, conceput pentru a virtualiza servicii de telecomunicații, pentru a simplifica operațiunile și consolida infrastructura, cu scopul de a îmbunătăți profitabilitatea furnizorilor de servicii dar și experiența clienților. Cisco NCS integrează capabilități avansate de virtualizare, la cel mai înalt nivel de performanță din industrie, prin utilizarea funcției de virtualizare a rețelei (Network Function Virtualization – NFV) și a unei infrastructuri convergente și adaptabile.

Astfel de capabilități sunt critice pe măsură ce furnizorii trebuie să țină pasul cu o creștere constantă a lățimii de bandă necesară transferului de fișiere media, stocării în cloud și creștererii traficului de date pe dispozitivele mobile, dar și cu miile de miliarde de conexiuni ce prefigurează “Internetul Tuturor Lucrurilor” (Internet of Everything).

Laurent Lavallee, Director pentru Strategie și Arhitectură de Rețea Sky:

“Sky este furnizorul numărul 1 de servicii triple-play (TV, Internet broadband și telefonie fixă) din Marea Britanie. În același timp, suntem lideri pe segmentul Internet TV, fiind cel mai mare furnizor de servicii on-demand, precum și de servicii video inovatoare precum Sky Go și NOW TV. Astfel, înțelegem exact cum folosesc clienții noștri Internetul pentru a accesa conținut video și construit rețeaua broadband tocmai pentru a susține distribuția de conținut video. Pentru a  ne menține poziția de lider și a continua să oferim cea mai performantă rețea pentru accesarea de conținut video, trebuie să ne asigurăm că suntem întotdeauna cu un pas înaintea cererii. Colaborarea cu Cisco și lansarea Cisco NCS ne va permite să extindem capacitatea și “inteligența” rețelei, fiind astfel capabili să facem față nevoilor clienților, aflate în continuă creștere.”

Capabilități de top la nivel de industrie

Familia NCS care deține peste 100 de patente , completează familiile de routere Cisco Carrier Routing System (CRS) și Aggregation Services Router (ASR), funcționând ca infrastructură de rețea de bază pentru a interconecta arhitectura și a furniza următoarele beneficii:

·         Scalabilitate. Este singurul sistem din industrie construit la scala petabit, fiind capabil să susțină mii de miliarde de evenimente la nivelul infrastructurii. NCS poate susține transferul întregii librării Netflix în mai puțin de o secundă.

·         Agilitate. NCS este primul sistem pentru operatori cu opțiuni de convergență programabilă pentru un nivel avansat de virtualizare. NCS extinde, conectează, controlează și răspunde în timp real la nivel de aplicații, rețele și data centere prin gestionarea și transferul  resurselor de calcul și de rețea când și unde sunt necesare la nivelul arhitecturii.

·         Eficiență. Implementată ca parte din Arhitectura Cisco ONE Service Provider, care integrează tehnologiile SDN/NFV, familia Cisco NCS poate ajuta operatorii de rețea să își dimineaze costurile de operare cu până la 45%, ca urmare a unui consum energetic cu până la 60% mai mic.

NCS include următoarele tehnologii revoluționare la nivelul industriei

·         Cel mai scalabil și ușor de programat procesor: NCS se bazează pe cel mai nou procesor de rețea integrat, Cisco nPower™ X1, folosit și în sistemul CRS-X, care asigură un nivel superior de performanță și lățime de nadă. Având 4 miliarde de tranzistori pe un singur cip, procesorul nPower X1 asigură performanță, opțiuni de programare și scalabilitate fără egal pentru un procesor de rețea.

  • ·          Convergență inteligentă pentru optimizare și simplificare: Cisco NCS este capabil să susțină convergența  rețelelor IP cu cele optice, integrandu-se în același timp cu Cisco Unified Computing System (UCS) și capabilitățile Dynamic Fabric Automation  pentru centrele de date. Această capabilitate permite sistemului NCS să funcționeze ca o bază flexibilă pentru o rețea ușor de programat, evoluată, capabilă să schimbe și să redirecționeze resurse la nivel de centre de date, rețele core, edge și optice, în timp real, permițând o creștere a vitezei furnizării serviciilor, concomitent cu reducerea complexității structurii și a costurilor de operare.

·         Capacități avansate de virtualizare: Capabilitățile NCS de virtualizare de arhitectură, de sistem și de element converg pentru a permite sistemului partajarea de servicii și resurse între elemente disparate din punct de vedere fizic, virtual și geografic, ca și când ar fi un sistem unificat, folosind Cisco Prime și Cisco Quantum™. Capacitățile avansate de virtualizare permit furnizorilor de servicii o scalare a rețelei și a resurselor de calcul, prin utilizarea configurațiilor scalabile multi-șasiu, care pot fi administrate ca o singură entitate. În cazul în care sistemul este depășit într-un anumit punct, NCS poate transpune funcțiile de control pe serverele UCS din centrele de date, oferind un control virtual nelimitat prin valorificarea puterii de procesare a serverelor blade. Furnizorii pot scala și reloca imediat resursele de infrastructură pentru a face față cererii dinamice a serviciilor IoE (Internet of Everything). Mai mult, virtualizarea de arhitectură permite sistemului NCS să utilizeze capacitatea  unor elemente precum Network Function Virtualization (NFV), UCS și altele pentru a permite coordonarea automată “cross domain” între funcții și plasarea virtuală a serviciilor acolo unde acestea sunt necesare.

“Ne aflăm la începutul unei noi ere în telecomunicații, în care rețelele de internet evoluează constant astfel încât să fie capabile de a susține mii de miliarde de conexiuni între oameni, procese, date, incluzând dispozitive inteligente precum telefoane, tablete, televizoare și multe altele. Cisco NCS a fost proiectat în termeni de opțiuni de programare, inteligență și scalabilitate, pentru a răspunde cerințelor IoE în următorul deceniu și chiar mai departe. NCS furnizează o rețea programabilă care va permite furnizorilor de internet să genereze noi surse de venit și modele de afaceri, oferind în același timp o nouă experiență clienților lor”, a concluzionat Surya Panditi, Manager General și Vicepreședinte Senior în cadrul Cisco Service Provider Group.

Abordare pe bază de arhitectură pentru operațiuni simplificate

Familia Cisco NCS include trei produse cheie ce pot fi administrate ca un singur sistem integrat pentru operațiuni simplificate și viteză de reacție sporită în afaceri:

  • – NCS 6000, disponibil deja pe piață este primul dispozitiv din industrie cu un line card de 1Tbps și capacitate de transport de 5 Tbps per slot și 1.2 Pbps per întreg sistemul pentru a susține convergența rețelelor IP cu cele optice.
  • – NCS 4000 va fi disponibil în prima jumătate a anului 2014 și suportă 400 Gbps per slot și 6.4 Terabiți per întreg sistemul. Va fi disponibil în configurațiile single, back-to-back și multi-șasiu. Suportă aplicații OTN (optical transport network), DWDM (dense wavelength division multiplexing), SONET și aplicații Ethernet.
  • – NCS 2000, disponibil deja, conectează rețelele de transport DWDM la viteze de minimum 100 Gbps și permite configurarea dinamică a rețelei datorită capabilităților ROADM inteligente, de generație viitoare, pe 96 de canale

Yoshiharu Shimatani, Senior Vice President, Director, KDDI

“Internetul, așa cum îl cunoaștem, se află la un moment de răscruce, iar impactul pe care îl au dispozitivelor conectabile asupra acestuia impun o schimbare în dinamica rețelelor, ceea ce se traduce prin noi cerințe în furnizarea serviciilor. Gestionarea lățimii de bandă nu mai este suficientă, pe măsură ce operațiunile pe internet se desfășoară la viteze tot mai mari. Compania japoneză de telecomunicații KDDI crede că Cisco NCS reprezintă fundația unei noi generații de rețele de internet care ne vor permite să oferim clienților noștri din mediul business și nu numai, cele mai noi și interesante experiențe pe internet la un cost total foarte scăzut”.