Pentru a ne proteja de infractorii cibernetici, este esențial să folosim o combinație de caractere la crearea unei parole, să folosim altele diferite pentru fiecare cont, să folosim o parolă lungă, să o schimbăm în mod regulat și să folosim autentificarea cu doi factori.

Ziua Mondială a Parolei, care este stabilită în fiecare an în prima zi de joi a lunii mai, este momentul perfect pentru a reaminti tuturor despre importanța de a avea o parolă sigură pentru toate conturile online. Centrul Național de Securitate Cibernetică (NCSC) din Marea Britanie a dezvăluit că 23 de milioane de oameni din întreaga lume foloseau parola „123456”, demonstrând că mulți încă nu sunt conștienți de riscurile tot mai mari.

Check Point Software Technologies conștientizează cele mai frecvente greșeli făcute de utilizatori la crearea și gestionarea parolelor, oferind sfaturi practice despre cum să păstrați datele private protejate.

În 2022, importanța de a avea o parolă puternică nu poate fi considerată a fi exagerată, deoarece numărul de aplicații și servicii pe care o persoană le folosește crește pe zi ce trece. Ca să nu mai vorbim de faptul că multe companii le permit acum angajaților să se conecteze la rețeaua corporativă pe dispozitive personale pentru a oferi o flexibilitate mai mare. Drept urmare, aceste dispozitive acționează ca o poartă de acces, ceea ce înseamnă că hackerii oportuniști pot profita de un punct final vulnerabil pentru a fura atât date confidențiale personale, cât și profesionale stocate în infrastructura mai largă a companiei.

În fiecare zi, infractorii cibernetici încearcă să fure parolele a sute de utilizatori, utilizând tehnici precum e-mailurile de phishing pentru a le permite să creeze breșe de securitate pentru mii de servicii și să fure credențiale de conectare. În timp ce metodele continuă să se schimbe, iar amenințările continuă să evolueze, există încă modalități prin care ne putem păstra datele protejate. Folosind Ziua Mondială a Parolei, ca o oportunitate de a reevalua puterea parolelor noastre și de a consolida eforturile noastre de securitate cibernetică, persoanele pot descuraja infractorii cibernetici să aibă acces la informațiile și dispozitivele lor.

Check Point Software vă prezintă cele mai importante cinci metode practice care ar trebui aplicate atunci când se creează parole sigure și robuste:

  1. Utilizați o combinație de caractere: a avea o parolă care este alcătuită din fraze simple sau din date semnificative pentru viața personală a utilizatorului este o practică foarte comună. Cu toate acestea, acest obicei slăbește serios o parolă, deoarece informații precum zilele de naștere pot fi găsite cu ușurință de către infractorii cibernetici. Pentru a evita acest lucru, utilizați întotdeauna o secvență aleatorie formată dintr-o combinație de numere, litere și simboluri diferite pentru fiecare platformă.
  2. Parole diferită pentru aplicații și servicii diferite: cu atât de multe aplicații și servicii care necesită acum detalii de conectare, este tentant să repeți aceeași parolă unică pentru toate, dar aceasta este o idee proastă. Așa cum nu avem aceeași cheie pentru a ne deschide casa, biroul sau mașina, nu ar trebui să folosim aceeași parolă, deoarece acest lucru face mai ușor ca hackerilor să ne „deschidă” întreaga viață digitală. Dacă descoperiți că este dificil să le amintiți pe toate, puteți utiliza oricând ajutorul unui manager de parole pentru a vă ajuta să gestionați și să generați diferite coduri de acces robuste.
  3. Cu cât conține mai multe caractere, cu atât mai puternică: este adevărat că cu cât o combinație este mai lungă, cu atât este mai greu de reținut. Dar este una dintre cele mai bune modalități de a păstra informațiile în siguranță, așa că asigurați-vă că utilizați cel puțin 8 cifre pentru a consolida nivelul de securitate.
  4. Faceți modificări regulate: schimbarea regulată a parolei poate părea o provocare aproape imposibilă. Cu toate acestea, acest lucru poate fi ușurat prin utilizarea aceluiași model de bază și prin adăugarea de combinații diferite de acolo. În acest fel, va fi mai ușor de reținut și mai ușor de schimbat în mod regulat.
  5. Autentificarea cu doi factori este cel mai bun prieten al tău: deși luarea tuturor măsurilor de mai sus va îmbunătăți cu siguranță eficacitatea unei parole, este, de asemenea, esențială să implementezi o autentificare cu doi factori. Acest lucru se datorează faptului că noi amenințări apar în mod constant, prin urmare, pentru a vă asigura că sunteți complet protejat, fiind informat de fiecare dată când un atacator sau o persoană neautorizată dorește să vă acceseze contul, vă va îmbunătăți securitatea.

Bineînțeles, acestea sunt cele mai importante 5 recomandări, însă pentru a construi un sistem de securitate cibernetică aveți nevoie de sfaturile unor specialiști cu experiență. Mai multe detalii vi le pot oferi membrii echipei de specialiști a K-Businesscom, 4 Star Partner Check Point Software în România, la office-romania@k-business.com sau la telefon 021 408 73 73.