• Cheltuielile globale pentru Internetul obiectelor (Internet of Things – IoT) au crescut cu 12,1% în 2020, până la 128,9 miliarde de dolari.
  • Asia-Pacific (APAC) a înregistrat cea mai rapidă creștere (17,0%), urmată de America de Nord (14,9%) și Europa (9,7%).
  • Se preconizează că în 2021 cheltuielile IoT pentru companii vor crește cu 24,0%.
  • După 2021, este de așteptat ca aceste cheltuieli să crească la 26,7% anual.

IoT Analytics, un furnizor de informații de piață și inteligență competitivă pentru domeniul Internet of Things (IoT) și Industry 4.0, a furnizat o actualizare a estimării cheltuielilor IoT din mediul enterprise în iunie 2021. Disponibile pentru prima dată într-un tablou de bord interactiv, datele arată că se așteaptă o creștere globală a IoT cu 24% în 2021, condusă de investiții în software IoT și securitate IoT.

Cheltuielile pentru soluțiile IoT în mediul enterprise au crescut cu 12,1% în 2020, până la 128,9 miliarde de dolari, conform celei mai recente actualizări IoT Analytics pe piața globală IoT pentru companii. Pandemia COVID-19 a avut efecte foarte diferite asupra diferitelor segmente ale pieței IoT. De exemplu, cheltuielile pentru hardware IoT au crescut cu 5,4% în 2020, în timp ce cheltuielile pentru serviciile de cloud/infrastructură IoT au crescut cu 34,7% în același interval de timp. Multe instalări de hardware au fost amânate pe măsură ce călătoriile s-au oprit și bugetele pentru cheltuieli de capital au fost înghețate. În același timp, instrumentele software, în special cele care ar putea servi drept răspuns la pandemie (de exemplu, monitorizarea activelor la distanță bazate pe IoT) și cele alocate cheltuielilor operaționale, au văzut un efect negativ mai mic și, în unele cazuri rare, chiar au primit un impuls pozitiv.

China a reușit să limiteze efectele pandemiei acționând rapid și decisiv. Drept urmare, cheltuielile pentru IoT ale companiilor au crescut cu 23,5%, aproape de două ori mai mult decât media globală.

În pofida impactului negativ continuu al pandemiei asupra bugetelor IoT, IoT Analytics se așteaptă ca în 2021 cheltuielile IoT să crească cu 24,0%, piața totală atingând 159,8 miliarde de dolari până la sfârșitul anului 2021.

Impulsul de digitalizare post-COVID-19 pe care mulți l-au prognozat se poate simți deja și părerea echipei IoT Analytics că utilizarea tot mai mare a tehnologiilor digitale va duce la o rată de creștere anuală compusă (CAGR) pentru cheltuielile IoT de 26,7% între 2022 și 2025. În același timp, se așteaptă ca numărul conexiunilor globale IoT să ajungă la 31 miliarde, de zece ori mai mult decât era acum un deceniu, așa cum a raportat IoT Analytics anul trecut.

Analiza segmentelor

Datorită prețurilor scăzute ale petrolului, cheltuielile IoT în industria petrolului și gazului au fost puternic afectate în 2020, scăzând mult mai mult decât media globală. Pe de altă parte, determinate de boom-ul comerțului electronic și al cumpărăturilor online, cheltuielile IoT în companiile de logistică au crescut cu 22,3% în 2020. În comparație, cheltuielile IoT în industria auto au fost foarte diferite. Cheltuielile pentru IoT din 2020 pentru producătorii auto chinezi au crescut cu aproape 20%, în timp ce Europa și America de Sud au crescut la rate inferioare mediei. Perspectivele cheltuielilor IoT pentru 2021 arată că segmentele farmaceutic, al prelucrării metalelor și energetic se numără printre segmentele cu cea mai rapidă creștere.

Imagine regională

În Europa, cheltuielile pentru soluțiile IoT pentru companii au crescut cu 9,7% în 2020, comparativ cu 14,9% în America de Nord și 17% în APAC.

Diferențele regionale pot fi explicate prin evoluția pandemiei și a comportamentului aferent cheltuielilor companiei. O reacție imediată și puternică la focarul COVID-19 a ajutat APAC să revină rapid. Piața enterprise IoT din China, de exemplu, a crescut cu 23,5% în 2020.

Perspectiva cheltuielilor pentru IoT în 2021 arată ca impulsul durabil al digitalizării va duce la o creștere mai mare în toate regiunile majore ale lumii, liderul fiind APAC urmat de America de Nord și Europa.

Perspective tehnologice

Companiile au crescut cheltuielile pentru securitatea IoT cu 40,3% în 2020. Creșterea atacurilor de securitate a determinat companiile să sporească cheltuielile în domeniile securității cibernetice și IoT. Incidentele de securitate cibernetică IoT care au fost vizibile în mass-media, cum ar fi hack-urile camerelor Ring ale Amazon, la sfârșitul anului 2019, au condus la o conștientizare crescută a necesității unei mai bune protecții a dispozitivelor IoT.

În mod corespunzător, un sondaj recent realizat de IoT Analytics a constatat că un procent copleșitor de 83% dintre profesioniștii în tehnologia informației au implementat politici mai puternice de prevenție în rândul angajaților în timpul pandemiei și intenționează să acorde prioritate subiectului după COVID-19.

Alte domenii care au înregistrat creșteri semnificative ale cheltuielilor includ infrastructura cloud pentru implementări IoT și aplicații software IoT. Creșterea pentru aplicațiile software IoT este de așteptat să avanseze în următorii ani. De exemplu, în doar câțiva ani, întreținerea predictivă a trecut de la o aplicație de nișă incertă, independentă, la o aplicație cu rentabilitate ridicată a investiției (ROI) cu creștere rapidă, care oferă utilizatorilor o valoare măsurabilă. IoT Analytics se așteaptă ca aplicațiile IoT cu profiluri ROI foarte puternice să crească la rate peste media pieței în următorii ani.

Cheltuielile pentru hardware IoT în 2020 au crescut mai lent decât cheltuielile pentru software IoT în 2020. În 2020, companiile au cheltuit cu 5,4% mai mult pe computere, gateway-uri, senzori, chipset-uri și alte componente hardware, ca parte a soluției lor IoT. Cheltuielile pentru anumite subseturi ale pieței, de exemplu, modulele IoT celulare, au scăzut cu 8% în același interval de timp.

Un domeniu de urmărit în 2021 este volumul cheltuielilor pentru chipset-uri IoT (parte a hardware-ului IoT). IoT Analytics prognozează o creștere puternică în 2021; cu toate acestea, problemele de aprovizionare care continuă și în această perioadă ar putea indica faptul că cererea nu va fi satisfăcută, nici chiar și până la sfârșitul anului.

Sursa: IoT Analytics