Domeniul securității IT s-a schimbat radical în ultimii ani. Schimbările sunt determinate de dezvoltarea mobilității, a Internetului și mai nou a „Internetului lucrurilor”. Am stat de vorbă recent cu Antonio Forzieri, Cyber Security Practice Lead, EMEA – Symantec despre amenințările la care vom fi supuși în următoarea perioadă.

„Internetul lucrurilor” devine „Internetul vulnerabilităţilor”

Milioane de dispozitive sunt conectate la Internet și, în multe cazuri, acestea rulează un sistem de operare integrat. Analiștii consideră că în 2014, acestea vor deveni o țintă predilectă pentru hackeri. „Potrivit studiilor, astăzi sunt conectate la Internet aproximativ 2 miliarde de dispozitive, dar până în anul 2020 se stimează că vor fi peste 50 miliarde de echipamente. Astăzi discutăm de PC-uri, telefoane mobile, laptop-uri sau tablete conectate la Internet și care reprezintă principala țintă a atacurilor informatice. Pe viitor, ținta atacurilor va fi reprezentată de alte categorii de echipamente inteligente (smart TV, echipamente medicale, camere de supraveghere etc.). Surprinzător, o fraudă importantă a fost realizată de hackeri numai prin facilitățile oferite de dispozitivele Smart TV”, a precizat Antonio Forzieri.

Un alt caz în care sistemele atacate nu au fost PC-uri sau laptop-uri convenționale este reprezentat de situația în care traficul a fost oprit într-un tunel important din Israel, din cauza hackerilor care au accesat sistemele informatice prin intermediul camerelor de securitate.

Mobilitate

„Zona de mobilitate este foarte dinamică în ceea ce privește securitatea IT. Numărul atacurilor a crescut permanent, cu aproximativ o treime an de an. Potrivit studiului <<2013 Internet Security Report>>, realizat de compania noastră, în 2012 numărul atacurilor asupra dispozitivelor mobile a crescut cu aproximativ 32%. Dispozitivele mobile sunt tot mai complexe, au tot mai multe facilități și în consecință sunt tot mai vulnerabile”, a precizat Antonio Forzieri.

Strategii de atac diferite

Important este că pe parcursul anilor precedenți s-a schimbat strategia de realizare a atacurilor. „32% din atacurile hackerilor în 2012 au vizat companiile mici și medii cu mai puțin de 250 de angajați. În general, aceste firme sunt furnizori ai marilor companii sau ai instituțiilor publice. Spre exemplu, un mic furnizor pentru armată este o victimă mai accesibilă în comparație cu atacul realizat asupra sistemului informatic al Ministerului Apărării. Hackerii atacă sistemele furnizorilor, companii care nu au posibilitatea să investească în sisteme avansate de securitate. Ulterior, hackeri folosesc sistemele utilizate în relația furnizor –client pentru a ataca sistemele organizațiilor mari (e.g. Ministerul Apărării, insitituții guvernamentale etc.)”, a concluzionat Antonio Forzieri.

Silviu Cojocaru