Anul 2023 a fost unul mai dificil pentru IT, atât în România, cât și dincolo de granițe – în cele mai multe cazuri, avântul din trecut a fost mult diminuat, pe fondul evoluției situației politice internaționale în general și, în cazul țării noastre, a schimbărilor fiscale.

„Deși cifra noastră de afaceri a crescut și în 2023, lucrurile n-au stat la fel de bine, ca în alți ani, din punct de vedere al profitului. Într-adevăr, veniturile nu au evoluat în ritmul creșterii salariilor, iar modificările fiscale au îngreunat situația, însă în ciuda dificultăților, am menținut compania pe profit. Acum, spre finalul anului, am reușit să reașezăm lucrurile, astfel încât vom privi cu multă încredere spre 2024, dat fiind că am câștigat clienți noi și am extins colaborările cu cei existenți”, a declarat CEO-ul companiei EXE Software, Sorin Cosmescu.

Dacă pandemia a îndemnat multe dintre business-uri să se orienteze spre digitalizare, ceea ce a contribuit major la dezvoltarea IT-ului, anul acesta situația a fost cu totul diferită.

„În 2023, am investit foarte mult în oamenii noștri – peste jumătate din programatori au fost incluși în cursuri de pregătire și au obținut certificări Microsoft. Un alt obiectiv a fost aducerea de tehnologii noi în toate proiectele noastre, indiferent de natura lor. Astfel, am reușit să ne extindem aria de competență în zona Inteligenței Artificiale și Robotics. Toate acestea au ajutat la îndeplinirea unui alt obiectiv – menținerea întregii echipe, fiecare angajat fiind inclus în proiecte, astfel încât nimeni să nu fie cumva îngrijorat pentru siguranța job-ului său”, a completat Sorin Cosmescu.

În materie de tehnologii, Inteligența Artificială a continuat să fie cap de afiș, chiar dacă a iscat multe controverse și, în final, beneficiile pe care le aduce inclusiv în viața de zi cu zi vor determina, cel mai probabil, tot mai multe companii să o includă în soluțiile lor.