Numărul executivilor din sectorul financiar-bancar care susțin că noile tehnologii vor dirija creșterea bancară a crescut la nivel global cu 57% într-un an, dezvăluie un raport al Economist Intelligence Unit dat publicității de către Temenos, companie producătoare de software pentru domeniul bancar. În document se arată că două treimi (66%) dintre directorii de servicii bancare intervievați spun că noile tehnologii vor continua să aibă un rol important în activitățile bancare la nivel global în următorii 5 ani, comparativ cu 42% în 2019. Studiul “Forging new frontiers: advanced technologies will revolutionize banking” subliniază faptul că pandemia de COVID-19 accelerează transformarea digitală a băncilor, care se confruntă deja cu o concurență intensă din partea jucătorilor de plată, a companiilor Big Tech și a comerțului electronic.

Inteligența artificială (AI) va separa câștigătorii de învinși, spun 77% dintre bancherii chestionați în timpul pandemiei de COVID-19, iar 84% dintre ei consideră că DevOps și platformele cloud moderne vor conduce la transformarea activităților de core banking. Aproape jumătate (45%) dintre executivi au ca obiectiv transformarea modelelor lor de afaceri în ecosistemele digitale pentru a îmbunătăți experiența clienților și a crea noi fluxuri de venituri. Acest raport global, independent, aflat acum la a șaptea sa ediție, intervievează peste 300 de directori seniori din sectorul financiar-bancar, 49% dintre aceștia fiind din categoria ”C-level”.

Având în vedere că pandemia de COVID-19 accelerează digitalizarea serviciilor bancare, 45% dintre respondenți spun că răspunsul lor strategic este să construiască un „adevărat ecosistem digital” și să-și integreze serviciile digitale auto-construite și cele provenite de la terți furnizori. AI, fără îndoială, va juca un rol cheie în accelerarea acestei schimbări digitale. Peste trei sferturi (77%) dintre respondenți sunt de acord că deblocarea valorii de la Inteligența Artificială (AI) va fi un diferențiator-cheie între băncile câștigătoare și cele care vor înregistra pierderi. De asemenea, îmbunătățirea experienței utilizatorului printr-un grad sporit de personalizare s-a numărat printre opțiunile cele mai numeroase (28%) în discuția despre utilizările AI cu cel mai important impact.

Accentul se orientează acum către sporirea agilității organizației cu DevOps, care reunește dezvoltarea de software și operațiunile IT folosind platforme moderne bazate pe cloud. Practic, 84% dintre respondenți sunt de acord că DevOps va conduce la transformarea în activitățile de core banking, în timp ce 81% dintre directorii de bănci consideră că o strategie multi-cloud va deveni o condiție prealabilă de reglementare. Principalul obiectiv al investițiilor băncilor în tehnologii este în zona de securitate cibernetică (35%), urmat de dezvoltarea de platforme AI precum consilieri digitali și canale de comunicare cu clienții asistată prin voce (33%) și tehnologii bazate pe cloud (27%).

Despre studiu

La a șaptea sa ediție, studiul Economist Intelligence Unit include pentru prima dată respondenții de la băncile comerciale și private, alături de băncile de retail. EIU a intervievat în lunile februarie și martie 2020 la nivel mondial 305 de directori despre provocările cu care se confruntă băncile legate de digitalizarea sectorului și strategiile pe care le implementează ca răspuns. Aproape jumătate dintre respondenți (49%) au fost executivi ”C-level”. Respondenții au venit din Europa (25%), America de Nord (24%), Asia-Pacific (18%), Africa și Orientul Mijlociu (16%) și America Latină (17%).

Sursa: Temenos