Dată fiind zona în care este localizată casa (luăm cazul în care casa de vacanță este în România), una din cele mai mari probleme este cea legată de sezonalitatea iarnă – vară și implicit temperaturile sub 0 grade C. Probabil cei mai mulți apelează la un vecin din zonă care are grijă de casă sau golesc instalația de apă. Dar mai nou, putem controla casa de la distanță daca avem o conexiune la internet.

Voi încerca să imaginez câteva situații în care puteți folosi o automatizare, fără a avea pretenția de a epuiza toate situațiile care se pot întâlni.

Poate cea mai simplă situație este cea în care montăm un radiator sau un calorifer electric în zona pe care dorim să o încălzim si un termometru sau un termostat de ambient. În acest caz, automatizarea este legată de pornirea și oprirea caloriferului și măsurarea temperaturii în mod automat.

Pentru o casă de vacanță este foarte probabil să aveți încălzire exclusiv electrică pentru toate camerele. Situația aceasta este ideală de automatizat deoarece veți putea controla temperatura pentru fiecare cameră în parte prin intermediul unui termometru sau termostat. Este suficient ca un termometru sa citească valoarea de 4 grade C (valoare setată în prealabil) ca să pornească un scenariu antiîngheț. Acesta va porni radiatorul din acea zonă după un algoritm în functie de temperatura citită de termometru.

Dacă aveți o centrală termică, puteți apela la termostate montate individual pe fiecare calorifer (astfel veți putea seta temperaturi separate pentru fiecare cameră) sau la un termostat de ambient (putând seta o temperatură generală pentru întreaga casă sau pe fiecare etaj în parte).

Dacă centrala termică dispune de un termostat care o reglează, în paralel, se pot monta termostate individuale pe caloriferele din camere și se poate înlocui termostatul existent cu un termostat care permite reglarea temperaturii de la distanță.

Cazul ideal este acela în care se montează un termostat în fiecare cameră (sau pe zone) și se comandă separat (pe zonele respective) încălzirea electrică sau caloriferele legate la centrală.

În toate aceste cazuri enumerate mai sus, se poate ajunge la o automatizare care să țină reci (la 5 grade C) camerele nefolosite și o temperatură ideală în cele locuite. Sau mai mult, să păstreze o temperatură la limita evitării înghețului pentru zonele sensibile dintr-o casă nelocuită.

Reglarea termostatelor în funcție de temperaturile citite și fixarea valorilor minime și maxime pentru care se realizează anumite acțiuni vor fi stabilite și setate cu ajutorul controller-ului instalat în rețea (centrala de automatizare). Acest controller poate face chiar mai mult decât a seta aceste valori, aici intervin scenariile (scenes) care reprezintă următorul nivel în automatizare. Acestea sunt o înșiruire de acțiuni ce pot fi efectuate în momentul îndeplinirii anumitor condiții.

De exemplu, factorii declanșatori (triggeri) pot fi momentul amurgului și temperatura exterioară sub o anumită valoare. Ei pot determina termostatul să citească valoarea temperaturii aerului în interior și, în cazul în care aceasta este sub 22 de grade C, termostatul să deschidă circuitul apei în caloriferul din zona respectivă (sau să pornească alimentarea caloriferului electric).

Controlul asupra temperaturilor din locuință, în cazul Z-Wave, se poate face din termostatele aflate în camere sau centralizat, prin intermediul unei tablete montate pe peretele din living sau al unui telefon mobil sau calculator. Putem face acest lucru din orice colț al lumii dacă avem o conexiune la Internet.

De ce să alegeți un termostat care poate fi controlat de la distanță? Sau de ce Z-Wave?

Termostatele conectate într-un sistem oferă multiple avantaje. În primul rând, simplifică acționarea lor în mod manual sau programarea pe zile, care nu răspunde nevoilor unei case de vacanță (puteți modifica oricând programul de încalzire de la distanță – de exemplu, înainte cu cateva ore de a pleca spre casa de vacanță). Pe de altă parte, se economisește energie electrică sau termică atunci când spațiul de locuit nu trebuie răcit sau încălzit în mod continuu. În plus, puteți primi alerte în cazul unor valori mai mici sau mai mari decât cele presetate, pentru prevenirea înghețului sau în cazul nefuncționării centralei termice.

Nu în ultimul rând, vă bucurați de confort maxim atunci când casa de vacanță vă primește într-o atmosferă încălzită și cu apă caldă.

Pentru Z-Wave vom spune aici numai că prin acest protocol comunică echipamente de la peste 800 de producători și că un termostat sau un termometru pot comunica direct cu oricare alt element instalat în rețea. Este cel mai stabil și complet protocol la ora actuală la prețuri accesibile.

Cât costă? Dacă nu avem instalat inițial niciun controller Z-Wave, prețul care include controllerul și un termostat de ambient este de aproximativ 1200 de lei. Mai departe puteți folosi același controller pentru a adăuga termometre sau termostate pentru alte zone, sau pentru alte automatizări ulterioare (lumini, închidere – deschidere jaluzele, ușa garajului sau ferestre și altele, detectare fum, CO2 etc.)

Investiția se amortizează rapid în cazul răcirii/încălzirii având în vedere discontinuitatea consumului electric sau termic pentru o casă pe care o folosim de maxim patru ori pe lună, câte două zile.

Marian TEODORESCU