Arie van Bennekum, unul dintre co-autorii Agile Manifesto, urmează să realizeze un interesant training Kanban Primer la București, pe data 12 mai a.c.  Am vorbit cu Arie van Bennekum despre Agile și Kanban, precum și despre evoluția acestor concepte. Concluziile discuției sunt disponibile în continuare.

ITCHANNEL: Aș vrea vorbim puțin despre Agile Manifesto pentru că se împlinesc 14 ani de când a fost creat acest concept, acest mod de gândire. Care a fost evoluția acestui concept?

Arie van Bennekum: Cred că sunt multe de spus. Am început să lucrez la dezvoltarea acestui model în 1994, iar în toți acești ani după Agile Manifesto am încercat să instruiesc clienţii pentru îmbunătăţirea continuă a muncii. Diferenţa față de perioada de început, este că vezi din ce în ce mai mulţi oameni integrandu-se în sistemul Agile. Cred că astăzi, dacă eşti o organizaţie inteligentă, alegi metodele Agile care te vor ajuta să menții aceleași principii, valori și beneficii în dezvoltarea de soluții. În acest sens, vorbim din ce în ce mai mult despre ansamblarea acestor metode.

ITCHANNEL: Să vorbim și despre Kanban, model  care a apărut în industria auto. Care sunt beneficiile pe care le aduce pentru dezvoltarea de software?

Arie van Bennekum: Modelul Kanban oferă multiple avantaje în dezvoltarea de software. Dacă într-o fabrică, principiile Kanban  ajută la controlul fluxurilor de lucru, Kanban aplicat în dezvoltarea de software, permite creșterea eficienței echipelor IT folosind concepte precum “Limit Work in Progress” și “Continuous Improvement”.

ITCHANNEL: A existat o mutare spre zona de mobilitate. Se observă o schimbare în utilizarea Agile?

Arie van Bennekum: Ceea ce știu este că utilizatorii finali sunt expuși la din ce în ce mai multă informație. Totul este inteligent, astfel că ei cunosc mai multe lucruri despre posibilitățile reale. Dacă ne uităm în întreaga lume, comunitățile de utilizatori finali s-au înmulțit considerabil datorită dispozitivelor mobile; oamenii au acces la aplicații și  pot dezvolta la rândul lor  aplicații mobile tot mai simplu.

Faptul că ne-am mutat de la automatizarea birourilor la lumea mobilă înseamnă că se lucrează mai mult decât acum 50 de ani și se folosesc o mulțime de aplicații pe care noi nici nu ni le imaginam acum ceva timp. Agile  te ajută să te adaptezi la aceste schimbări. Cred că competiția pe această piață ne determină sa ne menținem la performanțe înalte, iar Agile poate oferi suportul

ITCHANNEL: Spuneți-ne câteva cuvinte despre sesiunea de training pe care o susțineți în București și despre colaborarea cu Cegeka?

Arie van Bennekum: Este pentru a treia oară când ajung în București, dar am mai fost și la Craiova și la Cluj. Cred că la nivel de dezvoltare și de expertiză, România se află pe un loc fruntaș. Pentru mine, acest tip de training este foarte ușor de realizat în România; oamenii de aici vorbesc foarte bine limba engleză spre deosebire de alte țări din Europa. Aici se pot ține training-uri complexe și pot fi realizate parteneriate. Consider că România este o țară matură și cu perspective bune. Cegeka ne-a ajutat să întelegem aceste aspecte. Personal doresc ca oamenii să plece de la aceste trianinguri cu câteva idei pe care să dorească să le aplice începând de a doua zi.

ITCHANNEL: Şi o ultimă întrebare: Agile este ceva ce vrei să fii sau ceva ce vrei să faci?

Arie van Bennekum: Cred că Agile tinde să devină un mod de a fi. Trebuie să îndeăpărtăm de această idee că putem proiecta și defini o soluție complexă fără a aplica principiile Agile.

Detalii despre training sunt disponibile aici:

http://www.cegeka.com/ro/events/20150512-kanban-primer