AMD a anunţat planul de îmbunătăţire a eficienţei APU-urilor cu 25X până în 2020. Detaliile au fost prezentate de Mark Papermaster, CTO (Chief Technology Officer) al companiei AMD, la CISIS (China Internaţional Software and Service Fair).

În lume, 3 miliarde de PC-uri folosesc peste 1% din energia consumată anual şi 30 de milioane de servere folosesc încă 1.5%, atingând un cost de 14-18 miliarde de dolari. Dezvoltarea internetului, a dispozitivelor mobile şi a serviciilor cloud va creşte toate cifrele de mai sus, în următorii ani.

“Produsele low-power diferenţiate, reprezintă un element cheie în strategia noastră de business, concentrându-ne pe eficienţa energetică,” explică Papermaster. “Prin îmbunătăţirea arhitecturii APU şi prin tehnici inteligente de eficientizare, clienţii noştri vor vedea un progres impresionant în următorii ani.”

„Eficienţa tehnologiilor informatice creşte rapid, încă de la primele computere, şi inovaţiile aduse în domeniul semiconductorilor continuă să deschidă noi porţi,” spune Dr. Jonathan Koomey, cercetător în cadrul centrului Steyer-Talor, la universitatea Stanford. „De-a lungul timpului, AMD şi-a îmbunătăţit eficienţa procesoarelor mobile, atingând valori de 10x mai bune, de-a lungul ultimilor 6 ani. Planurile AMD sunt de a atinge valori de 25x mai bune de-a lungul următorilor 6 ani, un ritm ce depăşeşte clar orice creştere de eficientă înregistrată vreodată.”

Legea lui Moore spune că numărul de tranzistori ce încap într-o anumită arie se dublează la fiecare 2 ani. Cercetările lui Dr. Koomey demonstrează că, de-a lungul istoriei, eficienţa procesoarelor a crescuturmărind destul de precis această lege. Cu ajutorul unui management de putere inteligent şi a îmbunătăţirii arhitecturii APU şi a tehnologiei de fabricatie, AMD speră să atingă valori ale eficienţei peste cele prezise de legea lui Moore, cu cel puţin 70% între 2014 şi 2020.

Proiectăm pentru eficiență de vârf

Asemenea creșterilor de performanță in privința puterii de procesare, îmbunătăţirile eficienţei au aduscu ele noi generaţii ale tehnologiei pe silicon, ce micşorează dimensiunea tranzistoarelor. AMD vrea să depăşească acest curent cu ajutorul a trei elemente cheie în strategia de proiectare pentru eficiență ridicată:

•     Heterogeneous-computing şi optimizarea consumului de putere: Prin HSA (Heterogeneous System Architecture), AMD combină nucleele CPU şi GPU, împreună cu acceleratoare speciale precum procesoare digitale de semnal şi encodere video pe acelaşi chip, sub formă unor APU-uri. Această inovaţie economiseşte energie prin eliminarea conexiunilor dintre chip-uri, reducând ciclurile prin tratarea CPU-ului şi GPU-ului ca şi o pereche eficientă.

•     Power management inteligent, în timp real: Ultimele modele de APU-uri efectuează o analiză în timp real pe datele de lucruşi pe aplicaţii, ajustând dinamic viteza ceasului pentru a obţine eficiență maximă. În mod similar, AMD oferă management al consumului de energie bazat pe platforma de lucru, unde procesorul poate intra în overclock pentru a realiza procesele rapid, trecând apoi în stadiul idle.

•     Inovaţii de viitor în eficiență: Îmbunătăţirile aduse eficienţei necesită dezvoltări ale tehnologiei ce durează mulţi ani pentru a se finaliza. AMD aaniticipat nevoia unei creşteri în eficienţă cu mult înainte şi a investit în acest domeniu. Pentru viitor, multe tehnologii precum Inter-frame power gating, per-part adaptive voltage, voltage islands şi altele ce sunt încă în faza de dezvoltare, vor ajuta la accelerarea creşterii în eficienţă.

TIRIAS Research a analizat recent metodologia AMD pentru măsurarea eficienţei, precum şi planurile de îmbunătăţire cu 25x până în 2020 şi a publicat un articol despre rezultate.

“Scopul unui procesor eficient este să ofere mai multă performanţă şi un consum mai mic, comparativ cu generaţia precedentă” explică Kevin Krewell, analist pentru TIRIAS Research. „Planul AMD de a accelera creşterile în eficiență sunt impresionante. Asfel, AMD îşi demonstrează superioritatea în industrie şi asigură un viitor mult mai eficient.”