Până în 2026, se estimează că piața europeană de telemedicină va asista la o creștere de patru ori și jumătate, obținând venituri de 20,7 miliarde de dolari, după cum relevă un studiu Frost & Sullivan

Analiza recentă a lui Frost & Sullivan, Inovative Business Models Powering the Telehealth Market in Europe, constată că impactul sever al COVID-19 asupra sectorului sănătății din Europa a propulsat utilizarea servicii medicale la distanță. Aceasta a asigurat accesul eficient la serviciile medicale esențiale pentru pacienții cu afecțiuni cronice sau cei care necesită îngrijire acută și urgentă în timpul pandemiei. Trecerea sectorului medical la modelul „oricând și oriunde” ca răspuns la pandemie a dus la o creștere masivă a pieței de telemedicină din regiune. Până în 2026, se estimează că piața în plină expansiune va crește de peste patru ori și jumătate, obținând venituri de 20,7 miliarde de dolari față de 4,41 miliarde de dolari în 2019, în creștere cu o consistentă rată de creștere anuală compusă (CAGR) de 29,4%.

„Cererea în creștere pentru servicii și instrumente centrate pe consumatori în sistemul de sănătate din Europa duce la dezvoltarea de noi modele de afaceri”, a declarat Chandni Mathur, analist senior Healthcare & Life Sciences la Frost & Sullivan. „Se așteaptă ca adoptarea tehnologiilor avansate precum inteligența artificială (AI), realitatea virtuală, blockchain-ul, internetul lucrurilor medicale (IoMT), dispozitivele portabile și cloud computing să provoace schimbări majore pe piața de telemedicină. 5G va fi un element cheie pentru a stimula adoptarea și utilizarea eficientă a acestor tehnologii disruptive.”

Mathur a adăugat: „Din perspectiva tipului de produs, vizitele virtuale vor conduce piața globală a serviciilor de telemedicină, înregistrând o creștere uimitoare a CAGR de 41,2% în perioada prognozată, urmată de monitorizarea pacientului la distanță (remote patient monitoring – RPM) la 20,4%. Mai mult, mhealth și sistemele personale de intervenție în caz de urgență (personal emergency response systems – PERS) vor contribui, de asemenea, în mod semnificativ la piață, obținând venituri la 27,5% și respectiv 7,7% CAGR.”

Producătorii de echipamente de telemedicină, furnizorii de servicii și facilitatorii de tehnologie au o sarcină din ce în ce mai importantă de a satisface cererea bruscă determinată de pandemie, care va necesita revizuirea modelului de afaceri în întregul ecosistem de telemedicină. Ca urmare, participanții la piața de servicii de telemedicină au următoarele oportunități de creștere:

  • Sănătate comportamentală: Parteneriate cu furnizori de soluții și companii farmaceutice concentrate pentru a oferi soluții terapeutice digitale.
  • RPM pentru colectarea dovezilor din lumea reală: Standardizarea datelor colectate prin dispozitive RPM și aplicații mobile care înregistrează rezultatele raportate de pacienți.
  • Comunicarea de la medic la medic: Comunicarea medic-pacient, schimbul de informații și integrarea cu dosarele medicale electronice (EMR) sunt de așteptat să schimbe jocul.
  • Dispozitive purtabile pentru consumatori: Satisfacerea tuturor nevoilor continue de îngrijire, urmărirea parametrilor vitali de bază și integrarea lor cu dosarele de sănătate. Utilizarea articolelor portabile de consum a crescut, mai ales că pacienții devin mai conștienți și implicați în procesul lor de monitorizare a sănătății și de wellness.

Sursa: PRNewswire