Matt Unangst, Senior Director of Commercial Client and Workstation at AMD

Este foarte clar că liderii IT din întreaga lume îmbrățișează cu entuziasm potențialul colosal al inteligenței artificiale pentru a răspunde cerințelor de afaceri și pentru a rămâne în fruntea industriilor lor.

Cel mai recent studiu AMD subliniază acest optimism, trei din patru persoane cu putere de decizie în domeniul IT (ITDM) și-au exprimat încrederea solidă în beneficiile potențiale ale inteligenței artificiale, în special în ceea ce privește creșterea eficienței angajaților și consolidarea securității cibernetice.

Cu toate acestea, este esențial să recunoaștem că, în timp ce mulți culeg roadele adoptării inteligenței artificiale, există preocupări legitime în rândul profesioniștilor IT cu privire la anumite aspecte ale acestei tehnologii inovatoare.

Pentru a reduce acest decalaj și pentru a asigura o integrare armonioasă a inteligenței artificiale în întreprinderi, sunt necesare măsuri proactive. Trebuie să furnizăm sprijinul, formarea și resursele necesare pentru a aborda direct aceste preocupări, permițând ITDM-urilor să îmbrățișeze inteligența artificială cu încredere și să își propulseze companiile pe noi culmi.

Am constatat că mai mult de două treimi dintre liderii din domeniul IT își măresc investițiile în tehnologiile de inteligență artificială, demonstrând astfel că sunt pregătiți să abordeze aceste provocări. Deoarece 86% dintre companiile globale intenționează să acorde prioritate inteligenței artificiale în următorii cinci ani, devine evident că viitorul este luminos pentru cei care își pregătesc anticipat afacerea și echipele pentru adoptarea inteligenței artificiale acum.

Evaluarea situației actuale și stabilirea căilor de utilizare

Înainte de a se lansa în călătoria de implementare a inteligenței artificiale, întreprinderile trebuie să examineze în mod obiectiv tehnologiile, cultura și competențele existente în organizația lor, pentru a putea lua decizii bine informate.

Identificarea piedicilor și dobândirea unei viziuni despre domeniile de afaceri care se pot bucura de cele mai multe beneficii datorită adoptării AI ar ajuta ITDM-urile să prioritizeze timpul și bugetul, asigurând rentabilitatea investiției.

De exemplu, am observat că, dintre toate facilitățile dedicate mediului business, cu care AI ar putea sprijini companiile, există o cerere pentru creșterea vitezei și performanței sistemelor, conform a 66% dintre liderii IT, în timp ce 60% dintre ei văd potențialul pentru confidențialitatea și securitatea datelor.

După selectarea priorităților afacerii, pe baza informațiilor colectate la nivel intern, următorul pas este ca liderii IT să identifice căile de utilizare pe care doresc să le pună în aplicare pentru baza lor de angajați.

Acestea pot fi sarcini cognitive simple, dar care consumă mult timp, cum ar fi rezumarea unor rapoarte mari. Folosind inteligența de ultimă generație, cum ar fi inteligența artificială generativă, pentru a gestiona astfel de sarcini, se poate crea eficiența necesară și poate fi replicată în întreaga întreprindere.

Stabilirea căilor corecte de utilizare

Odată ce ITDM au selectat căile de utilizare, rămâne de văzut cum se poate pune în aplicare setul respectiv de experiențe. Acest lucru poate fi realizat printr-o combinație de soluții de inteligență artificială bazate pe cloud sau hardware client.

Ambele opțiuni vin cu propriile argumente pro și contra. Pentru modele AI mari și complexe, o soluție bazată pe cloud ar putea fi cea mai potrivită, dar aceasta vine cu un cost aferent, deoarece poate fi foarte scumpă.

Să analizăm o situație de utilizare pe care o vedem evoluând foarte rapid, creșterea dezvoltării de software. Gândiți-vă la un programator de software care scrie cod. Calculatorul ajunge să îi cunoască stilul, limbajul în care codifică și îl poate ajuta prin intermediul funcției de completare automată. În viitor, calculatorul ar putea, de asemenea, să ajute la crearea de suite de teste, astfel încât programatorul să își poată testa codul pentru a îmbunătăți calitatea și viteza de codare. Infrastructura pentru acest caz particular de utilizare poate fi implementată fie în hardware, fie în cloud.

Rolul Trainingului

Al treilea element esențial pentru succesul implementării AI este instruirea. Formarea departamentului IT în ceea ce privește implementarea corectă a soluțiilor de inteligență artificială este la fel de importantă ca și pregătirea angajaților care vor utiliza aceste tehnologii.

De exemplu, studiul AMD arată că lipsa de experiență directă în utilizarea celor mai recente aplicații de inteligență artificială este una dintre provocările care au un impact asupra pregătirii și dorinței organizațiilor de a adopta inteligența artificială. De fapt, am constatat că peste 52% dintre ITDM spun că nu au folosit aplicații de procesare a limbajului natural, în timp ce 47% și 36% spun că nu au folosit sisteme de recunoaștere facială și software de automatizare a proceselor. Acest lucru înseamnă că cei care doresc să ia un avans în ceea ce privește adoptarea AI trebuie să analizeze modul în care își expun și își perfecționează echipele IT. Astfel, echipele vor avea o mai bună înțelegere a tehnologiilor AI și a modului în care să le implementeze corect în cadrul întreprinderii.

În concluzie, contextul adoptării inteligenței artificiale în rândul liderilor IT este marcat de un optimism și un potențial extraordinar. Profesioniștilor IT li se oferă o oportunitate interesantă de a valorifica puterea inteligenței artificiale și de a-și propulsa organizațiile în viitor.

Pentru a culege roadele acesteia, ITDM trebuie să se gândească la adoptarea AI dintr-un punct de vedere strategic. Pregătirea infrastructurii lor IT, având in minte rezultatele finale dorite și selectarea celor mai bune metode de utilizare pe care să le ofere angajaților lor le va oferi un avantaj. Utilizarea unei combinații de software și hardware pentru a implementa aplicații de IA îi va ajuta, de asemenea, să își atingă obiectivele de eficiență, securitate și confidențialitate. Ultimul element care nu ar putea fi subestimat este rolul pe care îl joacă trainingul atât pentru echipele IT, cât și pentru angajați. Fără o pregătire adecvată și o strategie de implementare, managerii de IT ar putea să nu atingă obiectivele corecte în ceea ce privește adoptarea inteligenței artificiale.