Șase dintre cele 21 de aplicații sunt încă disponibile pe Google Play Store.

Google a eliminat 15 din cele 21 de aplicații Android din Play Store în weekend, în urma unui raport al producătorului ceh de antivirus Avast. Firma de securitate a declarat că aplicațiile au fost infectate cu un tip de malware cunoscut sub numele de HiddenAds.

Descoperită în 2019, această varietate de adware Android funcționează prin afișarea de reclame excesive și intruzive și prin deschiderea browserelor mobile pe pagini încărcate de mesaje publicitare sau promoționale.

Într-un raport publicat recent, analistul malware Avast, Jakub Vávra, a spus că aplicațiile imitau jocuri cu grad mare de popularitate, iar grupul infracțional din spatele acestei operațiuni s-a bazat pe reclame și marketing pe social media pentru a atrage utilizatorii pe paginile lor din Magazinul Play.

Odată ce utilizatorii au instalat oricare dintre aceste aplicații, programele malware HiddenAds ascundeau pictograma aplicației (pentru a face mai dificilă ștergerea aplicației în viitor) și apoi ar începe să bombardeze utilizatorii cu reclame.

Numele și adresele URL ale Magazinului Play ale tuturor celor 21 de aplicații sunt următoarele:

Șase dintre cele 21 de aplicații sunt încă disponibile în Magazinul Play la momentul scrierii, cum ar fi: Shoot Them, Helicopter Shoot, Find 5 Differences – 2020 NEW, Rotate Shape, Cover art Find the Differences – Puzzle Game și Money Destroyer.

Avast a spus că aplicațiile au fost descărcate de mai mult de șapte milioane de utilizatori înainte de a-și depune raportul la Google săptămâna trecută. Vávra a spus că este ușor să te îndrăgostești de aceste aplicații și să le instalezi pe telefon, dar există câteva modele și oferte care pot ajuta utilizatorii să identifice posibilele aplicații rău intenționate. “Utilizatorii trebuie să fie vigilenți atunci când descarcă aplicații pe telefoanele lor și sunt sfătuiți să verifice profilul aplicațiilor, recenziile și să fie atenți la solicitările de permisiune extinse ale dispozitivului”, a spus Vávra.

Mai mult, deoarece multe dintre aceste aplicații (jocuri) sunt orientate spre copii și sunt publicate de obicei pe rețelele de socializare, analistul malware Avast i-a încurajat pe părinți să vorbească și să-și învețe copiii despre malware și siguranța online.

Raportul Avast de astăzi este doar cel mai recent dintr-o lungă listă de aplicări Google împotriva operatorilor de programe malware care reușesc să-și strecoare malware-ul dincolo de apărarea Magazinului Play.

În ultimele luni, Google a eliminat 17 aplicații Android prinse în frauda de facturare WAP, apoi încă 64, după care alte trei, încă 56 de aplicații care fac parte dintr-un botnet de fraudă publicitară, apoi peste 240 de aplicații care au afișat anunțuri în afara contextului, alte 38 de aplicații care au afișat și reclame în afara contextului și, în cele din urmă, Google a dezactivat conturile a șase dezvoltatori pentru încărcarea aplicațiilor contaminate cu troianul bancar Cerberus.

Sursa: ZDnet