Rezumatul actualizării trimestriale pentru Q4/2020 a serviciului de informații NAND/SSD furnizat de Trendfocus, publicat pe 10 februarie 2020, indică creșteri pentru aceste categorii de medii de stocare. SSD-urile au evoluat în creștere cu 6% la 87 de milioane de unități și cu 1% în termeni de capacitate până la 55 EB (Exabytes), iar capacitatea totală a SSD-urilor livrate în 2020 atinge 207 EB.

Creșterea puternică a SSD-urilor pentru PC și pe canalele de distribuție compensează reducerile evidențiate pe segmentele enterprise și cloud.

Livrările pe Drive Form Factor (DFF) pentru clienți au crescut cu 18% de la un trimestru la altul până la 9,41 EB, depășind alte segmente, în timp ce pe segmantul M.2 de client a crescut cu 11% în aceeași perioadă la 25,11 EB.

Toate interfețele SSD de tip enterprise au înregistrat scăderi secvențiale în acest ultim trimestr al anului 2020, conduse de un declin trimestrial de 31% în termen de unități vândute și de 34% pentru capacitate pentru SSD-urile SAS.

Livrarea SSD-urilor Enterprise SATA a scăzut reflectând continuitatea solicitării reduse de pe piețel de canal de distribuție, datorită stocurilor ridicate și a cererii reduse.

Cu majoritatea volumelor de unități și a capacității utilizate de piața centrelor de date, SSD-urile PCIe enterprise au scăzut după trei trimestre record consecutive, pe măsură ce companiile hiperscalare au intrat în ceea ce se așteaptă să fie o fază scurtă de stagnare.

Capacitatea totală NAND expediată a crescut cu 12% trimestrial la 124,68 EB, SSD-urile reprezentând 45% din totalul NAND expediate sau echivalentul a 56,48 EB, urmate de aplicațiile mobile cu o cotă de 31%.

În 2020 au fost livrate cu 28% mai multe SSD-uri decât HDD-urile, dar pentru o capacitate totală de 5 ori mai mică, deoarece în prezent unitățile HDD sunt alese pentru prețul lor mult mai bun per GB pentru capacități mari decât unitățile solid-state, acum la aproximativ același preț pentru capacitățile mici.

Sursa: Storage Newsletter