Statisticile Kaspersky Lab arată că utilizatorii sunt mai predispuşi să cadă victime infractorilor cibernetici în mediul online, cazurile de infectare a computerelor din cauza dispozitivelor portabile de stocare a informaţiilor (CD-uri sau stick-uri USB) fiind mai rare. Însă, potrivit unui studiu efectuat de O+K Research în luna mai 2012, la cererea Kaspersky Lab, utilizatorii au de-a face frecvent cu drivere Flash infectate, 32% dintre aceştia sesizând astfel de incidente. Chiar dacă un utilizator este sigur că PC-ul său este protejat, un simplu stick USB infectat, primit de la un prieten sau de la un membru al familiei, poate duce la pierderea informaţiilor.

În plus faţă de ameninţările cibernetice, utilizatorii sunt îngrijoraţi cu privire la accesul neautorizat la datele lor personale şi la informaţiile stocate pe dispozitive. Potrivit cercetării, această problemă afectează 14% dintre utilizatorii de computere şi de laptopuri, 12% dintre posesorii de tablete şi 10% dintre respondenţii care utilizează smartphone-uri. Este important de reţinut faptul că accesul la informaţiile personale nu este cauzat întotdeauna de o infecţie; vinovatul poate fi cu uşurinţă un coleg indiscret de la birou sau un simplu străin care găseşte întâmplător dispozitivul pierdut. De aceea, cea mai eficientă măsură de securitate este criptarea tuturor fişierelor cu informaţii delicate.

O altă metodă relativ răspândită de a fura informaţiile utilizatorilor este prin interceptarea reţelelor wireless. În prezent, multe cafenele, restaurante şi alte localuri publice dispun de aşa zisele „hot-spot-uri” care rareori folosesc parole sau criptări. Aceste reţele pot fi, astfel, folosite de oricine. În plus, interceptarea şi verificarea traficului de pe reţele este o sarcină relativ simplă pentru infractorii cibernetici.

Experţii O+K Research au aflat că 46% dintre utilizatorii de smartphone-uri şi 48% dintre posesorii de tablete folosesc reţele publice nesecurizate. 29% dintre utilizatorii de laptopuri folosesc, de asemenea, Wi-Fi gratuit. De asemenea, mai mult de jumătate dintre respondenţi utilizează aceste reţele în fiecare zi sau cel puţin de 2-3 ori pe săptămână. Această statistică îngrijorătoare demonstrează clar faptul că utilizatorii subestimează pericolele asociate cu folosirea reţelelor Wi-Fi gratuite. În ceea ce priveşte reţelele wireless, este foarte uşor de evitat interceptarea datelor, folosind numai hot-spot-uri securizate.

Rezultatele iniţiale ale studiului relevă faptul că utilizatorii trăiesc într-un mediu nesigur şi pot fi atacaţi de infractorii cibernetici la orice utilizare a reţelelor vulnerabile. Astfel, pentru protejarea datelor personale este nevoie de mai mult decât o protecţie standard anti-malware. Securizarea schimbului de informaţii online, protejarea tranzacţiilor financiare, blocarea paginilor web infectate sau frauduloase – această combinaţie de tactici aplicate concomitent reprezintă strategia optimă de apărare. Kaspersky Internet Security 2013 asigură un nivel ridicat de protecţie, deoarece include toate măsurile de securitate menţionate şi nu numai.

Raportul complet al studiului efectuat de O+K Research este disponibil aici:
http://www.kaspersky.com/downloads/pdf/kaspersky-lab_ok-consumer-survey-…