Unul din cinci (20%) angajați din Marea Britanie au descărcat fișiere de companie sensibile din punct de vedere comercial sau al confidențialității pe un dispozitiv personal în timp ce lucrau de acasă, a relevat un nou studiu realizat de firma de asigurări pentru gadget-uri Protect Your Bubble. Mai mult, 40% dintre acești respondenți au recunoscut că nu există nici o protecție prin parolă sau nici o soluție de securitate actualizată instalată pe aceste dispozitive, care includ desktopuri, laptopuri, tablete sau smartphone-uri, iar alți 7% nu aveau niciuna dintre acestea.

Sondajul efectuat pe un eșantion de 2.000 de angajați din Marea Britanie din mai multe industrii a examinat experiențele angajaților pe o perioadă prelungită de muncă de la distanță ca urmare a măsurilor de izolare impuse de pandemia COVID-19. O serie de alte studii din acest an au subliniat, de asemenea, că predomină comportamentele nesigure în rândul personalului care lucrează de acasă, ceea ce pune organizațiile la un risc mai mare de atac cibernetic.

Noua cercetare a relevat, de asemenea, că angajații mai tineri sunt mai predispuși să neglijeze practicile de securitate cibernetică, aproape 30% dintre respondenții cu vârsta sub 24 de ani recunoscând că au folosit dispozitive personale în scopuri de serviciu în ultimele șase luni. Dintre aceștia, 50% au declarat că nu au instalat niciun fel de protecție prin parolă sau software de securitate pe astfel de dispozitive.

S-a constatat că angajații mai în vârstă au o abordare mai disciplinată a securității cibernetice, rata personalului care lucrează de la domiciliu și gestionează datele companiei pe dispozitivele lor personale reducându-se cu vârsta, până la sub 8% pentru cei cu vârsta cuprinsă între 45-54 și peste 55 de ani.

Sectoarele care au înregistrat cele mai îngrijorătoare valori pentru personalul care lucrează de la domiciliu și care descarcă documente confidențiale pe dispozitive personale în timpul izolării au fost cel al resurselor umane (22%), IT și telecomunicații (21,4%) și finanțe (21,4%).

O constatare deosebit de îngrijorătoare a fost că sectorul medical avea cea mai mare proporție de angajați care descărcau acest tip de informații pe dispozitive fără protecție prin parolă sau software de securitate instalat, ajungând la aproape 20%. Acest lucru se întâmplă în pofida faptului că acest sector a devenit o țintă din ce în ce mai profitabilă pentru persoanele rău intenționate pe fondul pandemiei globale.

James Brown, director la Protect Your Bubble, a comentat: „Din răspunsurile la sondaj reiese clar că multe companii din Marea Britanie au nevoie să aborda vulnerabilitățile lor în materie de securitate cibernetică și să-și adapteze protocoalele din moment ce din ce în ce mai mulți angajați lucrează de la distanță.”

Sursa: Infosecurity-Magazine